Israel-lobbyen finansierte en fjerdedel av britiske parlamentsmedlemmer

0
Labour-leder Sir Keir Starmer er blant dem som er blitt betalt av Israel-lobbyen.

Eksklusivt: Declassified publiserer hele listen over britiske parlamentsmedlemmer som mottok finansiering fra pro-israelske lobbyister.

Av John Mcevoy.

Declassified UK, 5. juni 2024

David Lammy, Keir Starmer, Yvette Cooper og Rachel Reeves har alle blitt finansiert av israelske lobbyister.

Rundt 180 av Storbritannias 650 parlamentsmedlemmer i det siste parlamentet, aksepterte finansiering fra pro-israelske lobbygrupper eller enkeltpersoner i løpet av sin politiske karriere, kan Declassified avsløre.

Det inkluderer 130 konservative parlamentsmedlemmer, 41 Labour-parlamentsmedlemmer og tre liberaldemokrater.

Tre medlemmer av DUP, to uavhengige og Reforms eneste parlamentsmedlem fullfører listen.

Den totale verdien av donasjonene fra pro-israelske grupper, enkeltpersoner og israelske statlige institusjoner beløper seg til over en million pund.

Til sammen foretok politikerne over 240 betalte turer til Israel, til en kostnad på over en halv million pund.

Noen av disse turene involverte besøk til de okkuperte palestinske områdene, og et lite antall ble co-sponset av grupper som ikke er en del av Israel-lobbyen.

Bemerkelsesverdig nok har femten parlamentsmedlemmer akseptert finansiering for å reise til Israel samtidig som folkemordet pågår i Gaza.

Huda Ammori, medgrunnlegger av nettverket for direkte aksjon, Palestine Action, fortalte Declassified: «Akseptere finansiering fra en lobbygruppe på vegne av gjerningsmennene til et folkemord, bør umiddelbart hindre noen fra å stå som parlamentsmedlem».

«Å se hvordan politikere fortsetter å reise til Israel og engasjere seg med folkemordlobbyen, forklarer hvorfor vår regjering fortsetter å trosse folkeretten ved å legge til rette for Israels krigsforbrytelser».

Den fullstendige listen over parlamentsmedlemmer finnes nederst i denne artikkelen. Rundt 47 av dem stiller ikke til gjenvalg.

Ingen parlamentsmedlemmer fra Scottish National Party, Sinn Fein, Plaid Cymru, SDLP, Alba, Greens, Alliance eller Workers Party mottok gjestfrihet eller finansiering fra lobbyen.

Les: Andrew Feinstein: Why I am Standing Against Keir Starmer

Israels venner

En av de viktigste kildene til finansiering er Conservative Friends of Israel (CFI), en parlamentarisk gruppe som ikke oppgir sine finansieringskilder.

Rundt 80 prosent av parlamentsmedlemmene til Tory-partiet er medlemmer av CFI. I løpet av det siste tiåret har organisasjonen tatt flere parlamentsmedlemmer med på utenlandsreiser enn noen annen politisk giver i Storbritannia.

Declassified avslørte nylig at CFI har finansiert 118 sittende Tory-parlamentsmedlemmer til å reise til Israel ved 160 anledninger, og gir over £ 330,000 til finansiering av besøkene.

Organisasjonen har også nær tilgang til Whitehall – den britiske regjeringen, og organiserer private orienteringer for ministre.

Labour Friends of Israel (LFI), en annen ugjennomsiktig finansiert parlamentarisk gruppe, teller rundt 75 parlamentsmedlemmer som er tilhengere eller tillitsvalgte.

Organisasjonen fjernet nylig listen over sine parlamentariske støttespillere fra sine nettsider, men den kan sees her.

LFI har betalt for at 32 av Labours sittende parlamentsmedlemmer har reist til Israel siden de først ble valgt, og bidratt med over £64.000 til besøkene.

I Al Jazeeras dokumentar fra 2017, The Lobbyanerkjente LFIs Michael Rubin privat gruppens bånd til staten Israel.

«Vi jobber veldig tett sammen», sa han. «Det er bare offentlig at vi prøver å bare beholde LFI som en separat identitet til [den israelske] ambassaden».

David Mencer, en tidligere direktør for LFI og David Lammys mislykkede kampanje for å bli Londons borgermester, er nå talsmann for den israelske regjeringen.

Ytterligere reiser til Israel har blitt finansiert av Liberaldemokratene Friends of Israel og Northern Ireland Friends of Israel.

Mange av disse delegasjonene er finansiert i fellesskap av det israelske utenriksdepartementet, noe som indikerer et nært nivå av samarbeid med den israelske staten. Over 40 medlemmer av parlamentet har akseptert finansiering fra statlige institusjoner i Israel.

Andre pro-israelske lobbyorganisasjoner som har finansiert parlamentsmedlemmers turer til Israel, inkluderer American Israel Public Affairs Committee (AIPAC), Australia-Israel Cultural Exchange, Elnet UK, Jewish National Fund og National Jewish Assembly.

Les: ISRAEL-LOBBYEN FINANSIERTE EN TREDJEDEL AV DE KONSERVATIVE PARLAMENTSMEDLEMMENE

Individuelle givere

Arbeiderpartiet og konservative parlamentsmedlemmer har også akseptert finansiering fra personer som er direkte tilknyttet pro-israelske lobbyorganisasjoner.

Det inkluderer Trevor Chinn, en mangeårig pro-israelsk lobbyist som har finansiert åtte medlemmer av Keir Starmers frontbenk, inkludert hans nestleder Angela Rayner, så vel som skyggekansler Rachel Reeves, skyggeutenriksminister David Lammy og skyggehelseminister Wes Streeting.

Chinn ga 50.000 pund til Starmers lederkampanje. Donasjonen hans ble først offentliggjort etter at Starmer hadde vunnet.

Gary Lubner, Labours nye mega-donor, «er en pro-israelsk forretningsmann hvis firma profitterte på sørafrikansk apartheid», ifølge Electronic Intifada.

Han donerte 4,5 millioner pund til Labour Party i fjor, hvorav 350.000 pund gikk til kontorene til Lammy og Reeves, samt skyggeinnenriksminister Yvette Cooper og nykommeren Keir Mather MP.

Andre givere til parlamentsmedlemmer i Labour, inkluderer David Menton, en tidligere direktør for Britain Israel Communications and Research Centre (BICOM), og Red Capital, et privat selskap eid av tidligere LFI-styreleder Jonathan Mendelsohn.

En rekke personer tilknyttet CFI, som Trevor Pears, Michael Lewis, David Meller og Lord Kalms har også donert til ledende konservative figurer.

Ikke alle parlamentsmedlemmer som har mottatt finansiering fra pro-israelske organisasjoner eller enkeltpersoner, har vært ukritiske til den israelske regjeringens politikk. Noen parlamentsmedlemmer har dessuten ikke akseptert slike midler på mange år.

Hil Aked, forfatter av boken Friends of Israel: The Backlash Against Palestine Solidarity, fortalte Declassified: «Disse betydelige donasjonene kan illustrere Israel-lobbyens ‘innflytelse’ eller bare at mange britiske politikere har pro-israelske holdninger og er glade for å ta imot pro-israelske penger».

«Uansett er det klart at en stor del av den britiske politiske eliten forblir i seng med den sionistiske bevegelsen, selv om Israel begår et pågående folkemord mot palestinere i Gaza».

«Akkurat som vår regjering fortsetter å bevæpne Israel, mot den britiske offentlighetens vilje, fremhever disse gruppenes nære bånd til den israelske regjeringen og den alvorlige mangelen på åpenhet om finansiering, hvordan Israels brutale bosetter-koloniale vold også avslører vårt eget demokratiske underskudd».

Den fullstendige listen kan sees her.

Denne artikkelen er fra Declassified UK.

Israel lobby funded a quarter of British MPs

Oversatt for steigan.no av Espen B. Øyulvstad


Se også Al Jazeeras dokumentar, The Lobby:

John McEvoy er en uavhengig journalist som har skrevet for International History Review, The Canary, Tribune Magazine, Jacobin og Brasil Wire.

VIS FLERE ARTIKLER

Forrige artikkel«Barnevernet» ødelegger barn i rekordfart
Neste artikkelHvordan Israel finansierer britiske ansatte i Parlamentet
skribent
Skribent er en betegnelse vi bruker i databasen på alle som ikke er registrert der som forfattere. I de aller fleste tilfelle vil du finne forfatterens navn i artikkelen.