Hvordan Israel finansierer britiske ansatte i Parlamentet

0
Medhjelpere til Rachel Reeves og Wes Streeting tok imot støtte fra Israels lobbyvirksomhet.

Declassified har funnet ut at Israel i det stille finansierer assistenter til britiske parlamentsmedlemmer. I den forrige artikkelen viste John Mcevoy hvordan Israel-lobbyen finansierte en fjerdedel av britiske parlamentsmedlemmer.

Av John Mcevoy

Declassified UK, 25. juni 2024.

Israel har betalt for minst et dusin britiske ansatte i Parlamentet for å besøke landet på spesielle delegasjoner de siste fem årene.

Ytterligere 18 medarbeidere har akseptert finansiering eller gjestfrihet fra pro-israelske lobbyorganisasjoner i Storbritannia, som Labour Friends of Israel og We Believe in Israel.

Flere jobbet for parlamentsmedlemmer i Keir Starmers frontbenkteam, deriblant skyggekansler Rachel Reeves, skyggehelseminister Wes Streeting og skyggeutdanningsminister Bridget Phillipson.

(The Government frontbench in the Parliament of the United Kingdom, also known as the Treasury Bench, consists of the Cabinet and all other ministers. Wikipedia.)

Vår undersøkelse fant hvordan den israelske ambassaden i London, dets utenriksdepartement og tilhørende lobbygrupper, søker å påvirke ikke bare parlamentsmedlemmer, men også deres assistenter.

Declassified har tidligere avslørt at et av fire britiske parlamentsmedlemmer i det siste parlamentet aksepterte finansiering fra pro-israelske lobbygrupper eller enkeltpersoner.

Direkte finansiering fra Israel

Den israelske ambassaden i London finansierte ti ansatte av Tory-medlemmer i Parlamentet, for å besøke Israel på en delegasjon fra Young Conservative Political Leaders – unge konservative politiske ledere, i 2022.

De jobbet for parlamentsmedlemmer som Stephen Crabb, Nicola Richards og Bob Blackman – som alle er nært knyttet til Conservative Friends of Israel (CFI).

En av medarbeiderne, Simon Phipps, er nå konservativ kandidat for valgkretsen Birmingham Selly Oak.

Turen involverte møte med «regjeringstjenestemenn og bedrifter i Israel som en del av en britisk delegasjon».

Besøket ble dokumentert i en obskur parlamentarisk database, kalt Register of Interests of Members’ Secretaries and Research Assistants.

Den inneholder lite informasjon om hva medarbeiderne gjorde i Israel eller hvem de møtte. Alle data før 2018 har blitt destruert i tråd med offisielle forskrifter.

Israels utenriksdepartement betalte også for at den parlamentariske staben til to Labour-politikere skulle besøke regionen i 2018.

De jobbet for Labours daværende nestleder Tom Watson og skyggeforsvarsminister Nia Griffith.

Les også: ‘VÅR VENN’: HVORDAN ISRAEL-LOBBYEN BRUKTE £ 30.000 PÅ WES streeting…

Finansiering fra Israel-lobbyen

Ytterligere 13 Labour-parlamentariske ansatte dro på tur til Israel i juli i fjor.

De besøkte Israels utenriksdepartement og fikk en orientering fra det israelske militæret «om landets sikkerhetsutfordringer».

Blant delegatene var Streetings medarbeider Anna Wilson og Phillipsons assistent Thomas Crick.

Streeting står overfor en sterk utfordring i sin valgkrets Ilford North, fra den uavhengige kandidaten Leanne Mohamad over hans forbindelser til Israel-lobbyen.

Delegasjonen var «den første i sitt slag» og utformet for å «styrke forholdet mellom det britiske arbeiderpartiet og Israel».

Turen ble organisert av European Leadership Network (ELNET), som ble opprettet for å «motvirke den utbredte kritikken av Israel i Europa». Finansieringskilder, se her.

(Fra Norge er Espen Barth Eide, Målfrid Braut-Hegghammer, Gro Harlem Brundtland og Kjell Magne Bondevik seniormedlemmer av dette nettverket. Red.)

Den britiske avdelingen ledes av tidligere Labour-MP Joan Ryan som ledet Labour Friends of Israel (LFI).

En undercover-etterforskning avslørte at Ryan diskuterte en betaling på 1 million pund fra Israel med en israelsk diplomat.

ELNET finansierte også Dov Forman, en medarbeider for Tory-MP Robert Jenrick, for å dra på en «solidaritetstur» til Israel midt under den folkemorderiske krigen mot Gaza.

En annen finansiør er We Believe in Israel, som inntil nylig ble ledet av erke-lobbyisten, Luke Akehurst.

Organisasjonen hans var med på å finansiere Eda Cazimoglu, en av Reeves medarbeidere, for å besøke Israel på «en utdanningsreise» i 2022 sammen med LFI.

Det er til og med forbindelser mellom ansatte og lobbygruppene.

Thomas Murray, som jobbet under tidligere Labour-MP Steve McCabe, var LFIs parlamentariske sjef.

Og CFIs administrerende direktør, James Gurd, jobbet for tidligere Tory-parlamentsmedlem Andrew Percy.

Spesialrådgivere

Israelske lobbyorganisasjoner har også forsøkt å få innflytelse via bakdøra, ved å finansiere, møte og gi gjestfrihet til ministrenes spesialrådgivere, kjent som SPADs.

Spesialrådgivere er unntatt fra tjenestemannslovens krav om politisk habilitet.

Statlige avdelinger er derfor pålagt å publisere gaver og gjestfrihet som de mottar.

Visestatsminister Oliver Dowden aksepterte finansiering fra CFI da han var David Camerons SPAD i 2014.

Dowden var en mulig parlamentskandidat for Hertsmere på den tiden.

CFI betalte for en spesialrådgiver for statsråd Francis Maude for å reise til Israel samme år, mens i 2015 mottok ytterligere fire spesialrådgivere i Downing Street gjestfrihet fra CFI.

Gruppen har fortsatt å drive lobbyvirksomhet mot spesialrådgivere på statsministerens og visestatsministerens kontor, samt lederen av House of Lords.

Den tidligere britiske ambassadøren Craig Murray, som er Workers Party sin kandidat for Blackburn, sa til Declassified at hvis han ble valgt, ville hans første tale i parlamentet «rope ut makten til den israelske lobbyen».

Han lovet å navngi «hvert eneste medlem av parlamentet som har mottatt penger fra den israelske lobbyen».

Denne artikkelen er fra Declassified UK.

How Israel funds UK parliamentary staff

Oversatt for steigan.no av Espen B. Øyulvstad


Se også Doble Down News sin siste video om pengenes økende rolle i Labour:

John McEvoy er en uavhengig journalist som har skrevet for International History Review, The Canary, Tribune Magazine, Jacobin og Brasil Wire.

VIS FLERE ARTIKLER

Forrige artikkelIsrael-lobbyen finansierte en fjerdedel av britiske parlamentsmedlemmer
Neste artikkelUkraina presser NATO for å opprette flyforbudssone over Vest-Ukraina
skribent
Skribent er en betegnelse vi bruker i databasen på alle som ikke er registrert der som forfattere. I de aller fleste tilfelle vil du finne forfatterens navn i artikkelen.