Det er lavt under taket for kritikk av Ukraina-politikken i Klassekampen

0
Fakkeldemonstrasjon for nazisten Stepan Bandera som er nasjonalhelt i Ukraina. Innfelt overskrift i Klassekampen.

«Takk for innsendt bidrag». «Du hører fra oss så fort som mulig og senest innen en uke, hvis vi finner plass». Jeg hørte aldri noe fra Klassekampen. Nåløyet var for trangt. Her er fire artikler jeg forsøkte å få inn i Klassekampen som svar på innlegg andre fikk spre med bred pensel. Hvor folk ble skjelt ut som fascister og burde landsforvises. 

Av Eva Thomassen.

Mai 2022

Norske våpen til Ukraina

Klassekampen opplyser 30.mai at Norge nå skal sende de tyngste våpnene vi har til Ukraina. Dette skal foregå i regi av USA. Altså USA bestemmer og Norge leverer. USAs uttalte mål med krigen i Ukraina er å vinne krigen for å svekke Russland. Uttalt av så vel USAs utenriksminister Blinken og forsvarsminister Austen samt bekreftet i forsnakkelsen til Biden  sa at Putin i oversatt betydning «must go»- altså USA er i Ukraina i en stedfortrederkrig med Russland hvor ukrainske liv ofres.

Som ekko av forsvarsminister Austen, «We will win this war» hører vi utenriksminister Huitfeldt og statsminister Støre og heiagjengen gjenta «Ukraina vil vinne denne krigen». I solidaritet sender vi våpen; de tyngste vi har. Alle husker de bevingete ordene fra ulike regjeringer under den 20 år lange krigen i Afghanistan: «Vi gikk inn i Afghanistan med våre allierte og vi går ut av Afghanistan med våre allierte».

Den politikken er åpenbart nå overført til Ukraina. «Vi går inn i Ukraina med våre allierte og vi går ut av Ukraina med våre allierte». Forskjellen er bare den at Russland er ikke Afghanistan. Russland er en atommakt. Det er også USA. Denne krigen burde aldri ha funnet sted. Ikke fordi man ikke skal invadere andre land, men fordi USA ønsker krig med Russland og har gjort det helt tilbake til da NATO ble stiftet i 1948.

Det var jo derfor NATO ble stiftet. Da Sovjetunionen og Warzawapakten ble oppløst i 1990 burde også NATO blitt oppløst. I stedet har USA ekspandert og består i dag av 30 stater. Det sies at NATO er en forsvarsallianse, men generalsekretær i NATO, Jens Stoltenberg, er vel det beste eksempelet på at NATO er en angrepsallianse. Han slapp som vi vet 588 bomber over Libya; og ville gjort det igjen.

Norge har deltatt i alle NATO-operasjoner og Norge er nummer 2 i verden i å delta i flest amerikanske kriger. Norge begynte sitt militære samarbeid med Ukraina allerede i 1999. Hvorfor? Norge har brukt over 100 millioner kroner for å få et sete i Sikkerhetsrådet. Begrunnelsen er at Norge er verdensmester i fred og fordragelighet. Det viste vi for ikke lenge siden ved å invitere Taliban til fredsforhandlinger på Soria Moria Slott i Oslo. En terrorgruppe som på 2 uker klarte å kjeppjage NATO ut av landet NATO har brukt 20 år på å bekjempe nettopp Taliban.

Hvorfor bruker ikke Norge setet i Sikkerhetsrådet nå til å  rope høyt «forhandlinger» for å få slutt på krigen? I stedet for å fortsette krigen for å tekkes USA som ikke går av veien for å bruke atomvåpen. Det har de vist før. Som det eneste landet på kloden. Dessuten vil jo ikke USA bli rammet av en krig med Russland. Det er det Europa og Norge som vi bli. Norge ofrer sine egne for å tekkes USA. Dessuten. Det hevdes at «det internasjonale samfunn» fordømmer Russlands invasjon av Ukraina.

Det er det ikke vanskelig å være enig i, men det er kun 30 land av 200 land på kloden som sender våpen. De 30 landene er alle NATO-land. Kanskje de 170 landene som ikke sender våpen ser noe som vi andre ikke ser eller vil se? Fotavtrykkene til USA og NATO? Europa har ikke fiender. Vi får de fiendene USA bestemmer er fiender. Russland har vært USAs fiende siden 1948. Det blir ikke fred i Europa før USA forlater Europa. Europas sikkerhet er avhengig av Russlands sikkerhet.

Januar 2023

President Zelensky-en kultfigur

President Zelensky har blitt en kultfigur. Det er i Kiev «våre demokratiske verdier» befinner seg. Dit valfarten alle med velfylte lommebøker eller har behov for en selfie.

Det spiller ingen rolle om Zelensky forbyr den russiskortodokse kirken, stengt ned alle medier, fagforeninger, forbyr alle partier. River ned monumenter over kjente historiske skikkelser fordi de er russiske og erstatter dem med monumenter av nazisten Bandera.

Alt dette er kjent, men snakkes ikke om.  Vi er vitne til den største propagandakrigen i historien. Å hevde at Krigen er en krig mellom NATO og Russland gjør seg dårlig på CV-en. 

Det  er omtrent bare NATO-land som sender våpen og penger. Så å si alle land utenfor Europa støtter ikke sanksjonene mot Russland. Sanksjoner som har gitt motsatt effekt enn tiltenkt. De rammer oss, ikke Russland.

Når det gjelder våpen og penger har NATO-landenes ledere snart tømt både våpenskapet og pengeskrinet. Leser man på regjeringens sider står det oppført at Norge har gitt det mest korrupte landet i Europa 14,4 milliarder kroner siden februar.  Før jul «donerte» Støre 1000,- kroner til fattige her i landet. En utgift på 100 millioner kroner. Den samme Støre har donert 2 milliarder kroner til gass til husstander i Ukraina så de ikke skal fryse. Ja, det er krig. Men, det er det også i Syria. Der sitter de i mørket og fryser på 11.året. Der all infrastruktur er ødelagt og sanksjonene er dødelige. I Ukraina derimot, står alle nærmest i kø på grensen og overbyr hverandre.

Zelensky stilte i militærgrønn T-skjorte på videoskjerm på Stortinget-. En smart investering. Det utløste klappsalver og penger og våpen. På regjeringens nettsider står det at Norge gir mest av alle i alle øvelser. Mest våpen, mest penger, flest ambulanser, flest broer pr.capita.  Zelensky kan regne med oss. Det eneste som mangler er at noen tilbyr fred og forhandlinger.

En som spesielt har utmerket seg i Norge er stortingspresidenten. Han opplyser han har opparbeidet seg gode private kontakter i Kiev. Med folk rundt Zelensky.

For denne innsatsen har president Zelenskyj tildelt  stortingspresident Masud Gharahkhani «Jaroslav den Vise-ordenen». Ordenen tildeles personer som har utmerket seg for sin innsats for Ukraina. Som å opptre som lobbyist. Det Zelensky er opptatt av penger og våpen. Ikke norsk natur.

– Det er en stor ære å få, spesielt når det kommer fra Zelenskyj, sier Gharahkhani

Det er jo fordi jeg har hatt et personlig engasjement for Ukraina, at man bygger relasjoner og får fram grusomhetene som skjer der, forteller han.

Er det greit at stortingspresidenten opptrer som aktivist og lobbyist? Det står ikke i stillingsinstruksjonen til stortingspresidenten at man kan opptre som aktivist for enkelte selvvalgte saker. Tenk om han hadde fortalt Zelensky at det norske folk ønsker fred og ikke mer krig? Da hadde det nok ikke vanket medalje.  

Januar 2023

Hvilke våpen til hvilken krig?

Rødt ved  Lars Borgersrud, Terje  Kollbotn og Boye Ullmann.

 kommer med våpenforslag som de mener vil virke i krigen i Ukraina . Samtidig som man ikke må blande våpen med NATO. Fra å være i mot å sende våpen til land i krig i februar  i fjor til å vise muskler og våpenkunnskap  et år senere, har Rødt gått ned i spagaten eller skyttergraven om man vil. For uansett  hva disse fra Rødt mener, er det NATO som driver denne krigen. Det er NATO som bestemmer eskaleringen av krigen. Det er NATO som styrer våpenbidragene og det er NATO som betjener våpnene, etterretning etc. I Ukraina. Som Ukrainas forsvarsminister sa her om dagen. Dette er NATOs krig. Vi står for blod og NATO står for våpen. Det underslås at over 120 000 ukrainske soldater er drept. Nå har Norge og andre NATO-land satt i gang trening av ukrainsk ungdom uten tidligere militær trening. Ukraina mangler soldater. Disse ungdommene skal altså betjene de våpensystemene Rødt vil gi dem. Våpen det normalt tar måneder og år å klare å bruke, skal i løpet av noen ukers trening betjenes av ungdommer hvor sjansen for å dø er mye større enn å treffe fienden.

I går sa Tysklands utenriksminister Baerbock at Europa er i krig med Russland. Altså en krigserklæring. Bakgrunnen for uttalelsen var om Tyskland burde sende Leopard 2. Om, man skulle la andre NATO-land få lov av Tyskland å sende våpen til Ukraina som Tyskland hadde klausulert. Videre sa hun at vi må ikke lage uenighet innad i Europa. Det er Russland vi er i krig med. Våpentilførselen til Ukraina har en snøballeffekt. Kiev henvender seg til et land og legger inn en bestilling på våpen. Så sier det landet at vi leverer det om de andre NATO-landene leverer det samme. Sånn ruller snøballen. Dette er tilfellet med de siste stridsvognene. Sa Tyskland ja til å sende Leopard 2, sa USA ja til å sende Abrams. Så kom Norge på banen og sa ja til å sende fordi Tyskland sa ja. Men, som forsvarsminister Gram sa på Dagsnytt 18 25. januar at dette måtte samkjøres med de andre NATO-landene. NATO består av alle «de andre NATO-landene».

Febrilsk gjorde imidlertid generalsekretær Jens Stoltenberg og Tysklands forbundskansler Scholtz det klart at NATO ikke var del av konflikten. Begrunnelsen var at NATO ikke hadde sent fly eller egne soldater til Ukraina. Sånn har Stoltenberg holdt på siden februar i fjor. NATO er ikke del av konflikten. Da må man spørre seg blir NATO del av konflikten når NATO sender fly og NATO-soldater inn i Ukraina? Er det først da NATO er i krig med Russland? Eller er allerede NATO i krig med Russland nå? Alle skjønner at dette er retorikk. Rødt mener våpnene de foretrekker skal brukes defensivt. Ikke inne i Russland for da er de angrepsvåpen. Siden Rødt ikke vil samarbeide med NATO, hvem skal forsikre Rødt om at våpnene ikke brukes mot Russland?

Vi nærmer oss en tredje verdenskrig. Må Rødt bli med på den ferden? Eller kan Rødt la være med å hoppe på og heller si stopp? For å symbolsk sett senere kunne si at ved å si nei til våpen til denne krigen sa vi nei til en mye større krig. En krig hvor våpentyper ikke er et forhandlingskort. En krig ingen vinner. Heller ikke Ukraina.

Mars 2023

Jonas Bals og den spanske borgerkrigen

23. mars har Jonas Bals et innlegg i Klassekampen. «Det kjempende demokrati må dessverre ha våpen». 

Den spanske borgerkrigen er i følge Bals, bakteppet for synet «venstresiden» bør ha på krigen i Ukraina. Krigen i Ukraina er vår tids spanske borgerkrig, mener Bals. Venstresiden bør av historiske grunner nærmest forplikte seg til å se krigen i Ukraina som en fortsettelse av den spanske borgerkrigen.. Ser man ikke det bør man tituleres som fascist. Alt dette for å legitimere våpenstøtte til regimet i Kiev. Støtter man ikke våpen til Zelensky-regimet er man på feil side av historien. Bals støtter regimet i Kiev. Bals snakker om «verdighetsrevolusjonen» i 2014. En revolusjon, ifølge Bals, som bragte Ukraina frihet. Hvilken verdighet snakker Bals lite om.  Bals må jo mene at etter Russland har tapt krigen så stiger verdigheten opp igjen av ruinene til det landet Bals´ våpen har vært med på å legge i ruiner.

Våpnene Bals snakker så varmt om må jo komme fra et sted. Noen må jo bestemme hvilke våpen som skal drepe fienden. Skal vi tro at det er de selvstendige NATO- landene som velger hvilke våpen som skal «doneres»? At Norge på selvstendig grunnlag velger om de vil sende Norgesplaster eller F-16. At Norge har en høyere og edlere moral enn NATO som allianse? At norske våpen har en rose i geværmunningen?

På NATO-møtet i Bucharest i 2008 var medlemskap for Ukraina tema. Stoltenberg var statsminister i 2008, Støre utenriksminister.  I Bucharest var også president Putin og utenriksminister Lavrov. USAs president Bush presset på for å innlemme Ukraina i NATO. President Putin sa at Ukraina i NATO er en rød linje for Russland. Tyskland og Frankrike nølte seg fram til at tja, Ukraina vil bli medlem av NATO, men ikke nå. Hvorfor ikke? Av sikkerhetsgrunner. Hensynet til Russland hadde forrang. NATO- søknaden til Ukraina har ligget i skuffen helt til den ble dratt fram igjen i 2021. Men, hvorfor tar ikke NATO i 2021 hensyn til Russland når de tok hensyn til Russland i 2008? Særlig på bakgrunn av at NATO i mellomtiden har ekspandert stadig nærmere grensene mot Russland. Kan det skyldes «verdighetsrevolusjonen» i 2014? Ja. Stoltenberg har bekreftet det mange visste. Krigen begynte ikke i

2022, men i 2014. NATO har siden 2014 trent, bevæpnet, finansiert den ukrainske hæren til NATO-standard. Hvorfor?

I desember 2021 ba president Putin USA/NATO om å gi Russland sikkerhetsgarantier. De samme garantiene han de facto fikk i 2008. Garantier om at Ukraina skal være en nøytral stat. Det ville ikke USA. NATOs dør står åpen svarte Stoltenberg. Stoltenberg visste hva det betød.

Tilbake til Bals og den spanske borgerkrigen. Finnes det en internasjonal brigade som kjemper side og side med den ukrainske hæren? Som ikke er innrullert i hæren? Ja, men de opptrer ikke særlig verdig. Så lite verdig at de fleste på venstresiden ville betakke seg. Hvorfor skal det være forbudt å snakke om neonazistene i Ukraina? Om rene nazigrupper. Om et regime som gir nazister statsborgerskap og fripass til å drepe russere. Kjent av norske myndigheter siden 2014. Omtalt av norske medier. Plutselig ble det bråstopp 24.2.2022. Det er til og med bråstopp med å nevne ordet «fred» først i setningen. Man må så å si velge om man er for våpen eller for Franco.

Siden Bals ikke kommer til å delta i noen imaginær internasjonal brigade, kan jo Bals sysle med det han driver med til daglig i LO. Fagbevegelsen og arbeidernes rettigheter. I Ukraina. Før fagbevegelsen blir fullstendig rasert av Zelensky-regimet.  Zelensky benytter krigen til å frarøve arbeidere og fagforeningene  rettigheter de hadde før EU og IMF inntok landet i 2014. Zelensky har blitt så vestvendt at han selger landet til kapitalister som kun er ute etter profitt og billig arbeidskraft. For arbeiderklassen i Ukraina er ikke NATO-våpen et kampvåpen.Forrige artikkelIsraelske generaler vil ha våpenhvile i Gaza, noe som setter dem på kant med Netanyahu
Neste artikkelTyskland: «Vi må forberede oss på en landkrig»