Israelske generaler vil ha våpenhvile i Gaza, noe som setter dem på kant med Netanyahu

0
Skjermdump fra video

En grunn til at de ønsker våpenhvile er for å forberede seg på krig i Libanon.

Av Dave DeCamp.

Anti-War, 2. juli, 2024.

Israels øverste generaler ønsker en våpenhvile i Gaza selv om det holder Hamas ved makten, noe som setter dem på kant med Israels statsminister Benjamin Netanyahu, rapporterte The New York Times onsdag.

Rapporten, som siterte nåværende og tidligere sikkerhetstjenestemenn, sa at en grunn til at Israels øverste militære ledelse foretrakk en pause i Gaza, var for at det israelske militæret kunne hvile seg for å forberede seg på full krig mot Hizbollah i Libanon

De mener også at en våpenhvile i Gaza kan redusere spenningen på grensen mellom Israel og Libanon og gjøre det lettere å få til en avtale med Libanon, selv om Israels forsvarsminister Yoav Gallant tidligere har sagt at en pause i Gaza vil være en opptrapping i Libanon.

Det israelske militæret mener også at en avtale med Hamas er den beste måten å trygt frigjøre de gjenværende israelske gislene i Gaza. «Militæret støtter fullt ut en gisselavtale og en våpenhvile», sier Israels tidligere nasjonale sikkerhetsrådgiver Eyal Hulata til New York Times.

Som svar på rapporten lovet Netanyahu at militære operasjoner i Gaza ville fortsette til Hamas ble eliminert, et mål det israelske militæret offentlig har sagt ikke er mulig.

«Jeg vet ikke hvem disse anonyme kildene er, men jeg er her for å gjøre det utvetydig klart: Dette vil ikke skje», sa Netanyahu. «Krigen vil ta slutt når Israel oppnår alle sine mål, inkludert ødeleggelsen av Hamas og løslatelsen av alle våre gisler».

Fire høytstående israelske tjenestemenn som snakket med Times, var enige om at en gisselavtale som holder Hamas ved makten inntil videre, er det minst verste alternativet for Israel for øyeblikket. Hulata gjorde det også klart at det israelske militæret tenker på en midlertidig våpenhvile, ikke den permanente våpenhvilen som Hamas har ønsket.

«De tror at de alltid kan gå tilbake og engasjere Hamas militært i fremtiden», sier Hulata.

Axios har tidligere rapportert at israelske tjenestemenn mente våpenhvileavtalen som ble presentert av president Biden i mai, var vag nok til at Israel og Hamas kunne inngå en midlertidig våpenhvile og gjennomføre en fangeutveksling, uten at Israel faktisk forpliktet seg til en permanent våpenhvile.

Men Netanyahu avviste gjentatte ganger ideen om en permanent våpenhvile, noe som førte til at Hamas ba om sterkere garantier og saboterte sjansene for en avtale.


Denne artikkelen ble publisert av Anti-War.

Israeli Generals Want Truce in Gaza, Putting Them at Odds With Netanyahu

Oversatt for steigan.no av Espen B. Øyulvstad


Dave DeCamp er nyhetsredaktør i Antiwar.com, følg ham på Twitter @decampdave. Se alle innlegg av Dave DeCamp

Forrige artikkelProvoserte Vesten frem Ukraina-krigen? Beklager, det spørsmålet er kansellert
Neste artikkelDet er lavt under taket for kritikk av Ukraina-politikken i Klassekampen
Dave DeCamp
Dave DeCamp er nyhetsredaktør for Antiwar.com, følg ham på Twitter @decampdave.