USAs avtale med Niger gjorde landet til en koloni

0
Abdourahamane Tiani erklærer at det militære samarbeidet med USA opphører umiddelbart. 17. mars 2024.

Den nigerske regjeringa, kjent som National Council for the Safeguard of the Homeland (CNSP), sa i mars at den kuttet militære forbindelser med USA og at den amerikanske tilstedeværelsen ikke lenger var juridisk berettiget. Den erklærte også avtalen mellom USA og Niger fra 2012/2013 for ugyldig.

Vi kan nå publisere teksten til den avtalen som regjeringa i Niger har annullert. Den finnes her: NIGER Defense: Status of Forces.

Vår afrikanske støttespiller Benoît har lagd et sammendrag av avtalen og oversatt det til norsk. Det følger her:

Den hemmelige avtalen mellom USA og Niger

1. Alle som jobber/samarbeider med USA-prosjektet eller USAs ambassade får automatisk diplomatstatus. (De kan med andre ord kun dømmes etter amerikansk lov selv om de er borgere av Niger.)

2. Alle som jobber/samarbeider med USA i Niger kan reise inn og ut av Niger når de vil med kun amerikansk id-kort.

3. Myndighetene i Niger må akseptere at hvilken som helst amerikansk myndighet kan gi tillatelser og lisenser som skal gjelde i Niger. Altså legalisering av alle amerikanske bestemmelser i Niger.

4. Alle amerikansk førerkort er automatisk gyldige i Niger. Ingen myndigheter i Niger skal kunne overprøve dem.

5. Alle amerikansk ansatte i Niger skal få lov å fritt bære egne våpen og ta på seg uniformer så lenge de får lov fra amerikanske myndigheter. Nigers myndigheter har ikke lov å stoppe, sjekke eller ransake amerikanske personells biler eller blande seg i våpenbruken til amerikanske ansatte.

6. Niger godkjenner at det er kun amerikansk lov som gjelder for alle som jobber for USA i Niger.

7. Amerikanske soldater og forsvarspersonell samt USAs ambassade i Niger skal aldri betale skatter og avgifter til landet. De kan også importere alt de behøver av matvarer og forsvarsutstyr inn til Niger uten noen som helst form for statlig kontroll.

8. Amerikanske biler fra USAs forsvarsdepartementet kan kjøre helt fritt hvor de vil i Niger uten å betale avgifter. Amerikanske militærfly skal overhodet ikke betale flyplassavgift for landing, ikke heller parkeringsavgift i Niger. Amerikanske myndigheter skal tildeles akkurat samme fordeler som Nigers regjering.

9. Amerikanske myndigheter har rett til å bygge hva de vil hvor de vil i Niger. Myndighetene i Niger må la amerikanerne importere alt byggemateriale de vil ha inn i landet til sine byggeprosjekter.

10. Nigers regjering må gi USAs Forsvarsdepartement full tilgang til hele Nigers radiofrekvens spekter. Med andre ord skal amerikanerne helt fritt få lov til å spionere absolutt alle samtaler på Nigers jord.


I mars i år avsluttet Nigers regjering avtalen med USA og kalte den fullstendig urettferdig. Det er vel ikke vanskelig å forstå denne avgjørelsen? CNN skrev:

Niger ends military agreement with US, calls it ‘profoundly unfair’


Niger nasjonaliserer urangruvene

Nigers regjering fortsetter også sitt oppgjør med restene fra det franske koloniveldet. 21. juni 2024 vedtok den å nasjonalisere urangruvene i landet og «føre dem tilbake til folket», som det heter i regjeringas vedtak. Disse gruvene har vært drevet under fransk kontroll i femti år og vært en hovedkilde til det uranet som brukes i de atomreaktorene som Frankrike er helt avhengig av for sin strømforsyning.

Forrige artikkelNATOs «avskrekking»: Atomvåpen utenfor Bergen og dommedagsfly på Rygge
Neste artikkelTo av tre velgere i Canada vil kvitte seg med Trudeau