Svart på hvitt: USA lovte Gorbatsjov at NATO ikke skulle utvides østover

0
Faksimile av dokument fra US State Department.

NATO prøver stadig å benekte det, men faktum er at i 1990 lovte USAs daværende utenriksminister James Baker Sovjetunionens president Mikhail Gorbatsjov at NATO ikke skulle utvides østover.

Dette går fram av et møtereferat fra 9. februar 1990 der James Baker, Mikhail Gorbatsjov og Sovjetunionens daværende utenriksminister Eduard Sjevardnadze deltok.

Dette referatet er frigjort fra arkivene til utenriksdepartementet i USA.

Denne amerikanske utskriften av kanskje den mest kjente amerikanske forsikringen til sovjeterne om NATO-utvidelse bekrefter den sovjetiske transkripsjonen av den samme samtalen.

Baker gjentar det Bush sa på Malta-toppmøtet i desember 1989, og sier til Gorbatsjov:

«Presidenten og jeg har gjort det klart at vi ikke søker noen ensidig fordel i denne prosessen» av uunngåelig tysk forening.

Baker fortsetter med å si: «Vi forstår behovet for forsikringer til landene i øst. Hvis vi opprettholder en tilstedeværelse i et Tyskland som er en del av NATO, ville det ikke bli noen utvidelse av NATOs jurisdiksjon for styrker fra NATO en tomme mot øst».

Senere i samtalen stiller Baker samme posisjon som et spørsmål, «vil du foretrekke et forent Tyskland utenfor NATO som er uavhengig og ikke har noen amerikanske styrker, eller vil du foretrekke et forent Tyskland med bånd til NATO og forsikringer om at det ikke ville være noen utvidelse av NATOs nåværende jurisdiksjon østover»?

Deklassifisererne til denne utskriften redigerte faktisk Gorbatsjovs svar om at en slik utvidelse faktisk ville være «uakseptabel» – men Bakers brev til Kohl dagen etter, publisert i 1998 av tyskerne, gjengir sitatet.

Politifact: «Det var aldri noen avtale om å ikke utvide NATO østover»

Moderorganisasjonen til Faktisk.no, Politifact, skriver at det aldri var noen avtale om at NATO ikke skulle utvide østover:

«I know of no agreement signed by the United States, Germany, Britain, France or any NATO member that foreswore NATO enlargement,» said the Brookings Institution’s Steven Pifer, who was the deputy director of the State Department’s Soviet desk at the time the 1990 deal was struck. 

Med referatet fra USAs utenriksdepartement vet vi nå med 100% sikkerhet at det Politifact skriver er usant.

Stoltenberg: NATOs utvidelse avgjøres av NATO og ingen andre

15. desember 2021 skrev NRK:

Russland ber Nato stanse utvidelse østover

Russland har i dag gitt en utsending fra USA et skriftlig forslag til en avtale som innebærer at Nato stanser videre utvidelse østover. Statssekretær for europeiske og eurasiske saker i det amerikanske utenriksdepartementet, Karen Donfried, sier i en video publisert på Twitter at hun vil dele forslaget med allierte og partnere.

Donfried hadde i dag politiske samtaler i Moskva etter å ha besøkt Ukraina. Russlands president Vladimir Putin krever umiddelbare forhandlinger med USA og Nato om garantier for russisk sikkerhet. Natos generalsekretær Jens Stoltenberg sa i forrige uke at «Natos forhold til Ukraina vil bli avgjort av de 30 allierte i Nato og Ukraina, ingen andre». Russland krever at Nato skroter en resolusjon fra 2008 om å tilby Nato-medlemskap til Ukraina og Georgia.

Stoltenberg skrotet dermed enda en gang USAs uttrykkelige løfte fra 1990, og det er rimelig å anta at dette bidro sterkt til Russlands invasjon 24. februar 2022.

Hvordan hadde verden sett ut dersom USA hadde holdt sine løfter? Kunne hundretusenvis av liv vært spart? På den andre sida: Da ville krigsindustrien gått glipp av enorme fortjenester.

Forrige artikkelIndias import av sanksjonert russisk olje stiger til nye høyder
Neste artikkelHar vi fått en suicidal befolkning i Norge?