Indias import av sanksjonert russisk olje stiger til nye høyder

0
Narendra Modi og Vladimir Putin © Sputnik / Mikhail Metzel

Indias utenriksminister sverget i forrige måned at samarbeidet mellom Moskva og New Delhi ikke ville være et «midlertidig fenomen».

Av nyhetsdesken i The Cradle.

Indisk import av russisk olje steg kraftig i mai til et enestående nivå på 2,1 millioner fat per dag, ifølge tankskipdata. 

Dataene indikerer en vekst på 14,7 prosent fra april. Landets totale oljeimport i mai steg til fem millioner fat per dag, et hopp på 5,6 prosent fra april og en økning på 5,9 prosent fra for ett år siden.

Dataene viser at andelen russisk olje av den totale indiske importen steg til 41 prosent. 

Den viser også at Saudi-Arabias oljeforsyning stupte til det laveste på ti måneder etter at Aramco økte prisene for andre gang forrige måned. 

Ifølge en foreløpig rapport fra det indiske oljedepartementet er oljeimporten rekordhøy. 

«Russisk olje var tilgjengelig i massevis og med bedre rabatter forrige måned på grunn av lavere etterspørsel fra Kina», sa en tjenestemann ved et indisk oljeraffineri til Reuters 21. juni. 

I mellomtiden kjøpte indiske raffinører tilsvarende 176.000 fat fra USA daglig. 

Russland har fortsatt å være Indias fremste oljeleverandør, fulgt av Irak og Saudi-Arabia. 

Som to viktige medlemmer av BRICS har samarbeidet mellom de to landene økt betydelig den siste tida. 

Ved slutten av regnskapsåret i mars 2024 hadde handelen mellom Russland og India nådd 65,7 milliarder dollar, et hopp på 33 prosent fra året før. 

Moskva og New Delhi holder også samtaler om felles produksjon av militært utstyr og har nylig styrket militært samarbeid.

Firstpost rapporterte forrige måned at Russland nylig kjøpte nesten 4 milliarder dollar i indisk-laget forsvarsutstyr og våpen fra New Delhi ved å bruke indiske rupier.

New Delhi har også hjulpet Moskva med å omgå harde vestlige sanksjoner mot Russland. 

Som et resultat av disse sanksjonene var Russland blant 22 andre nasjoner hvis banker fikk åpne spesifikke Vostro-kontoer i India for å drive handel i lokal valuta. Dette representerer innsats fra BRICS-land for å bevege seg bort fra amerikanske dollar. 

Energisamarbeidet mellom de to landene øker til tross for harde amerikanske og vestlige sanksjoner mot russisk råolje.

«Vi har lenge sett på Russland fra et politisk perspektiv eller sikkerhetsperspektiv. Når landet vender seg østover, byr nye økonomiske muligheter seg opp … toppen i vår handel og nye samarbeidsområder bør ikke betraktes som et midlertidig fenomen», sa Indias utenriksminister Subrahmanyam Jaishankar forrige måned. 

Forrige artikkelIsraels regjering i full krise
Neste artikkelSvart på hvitt: USA lovte Gorbatsjov at NATO ikke skulle utvides østover
skribent
Skribent er en betegnelse vi bruker i databasen på alle som ikke er registrert der som forfattere. I de aller fleste tilfelle vil du finne forfatterens navn i artikkelen.