Sør-Korea reiser sak mot Israel for krigsforbrytelser i Gaza

0
Ruiner i Gaza. / Foto: Times of Gaza.

Sørkoreanske myndighetspersoner og representanter for organisasjoner i Sør-Korea leverte mandag inn en rekke anklager mot topp israelske myndighetspersoner, inkludert Israels president og statsminister Benjamin Netanyahu, for folkemord og andre forbrytelser mot menneskeheten. Dette skriver UPI.

Det sørkoreanske søksmålet siterer sju høytstående israelske tjenestemenn, som landets president Isaac Herzog sammen med Netanyahu, israelske forsvarssjef Herzi Halevi, forsvarsminister Yoav Gallant, utenriksminister Israel Katz, finansminister Bezalel Smotrich og nasjonal sikkerhetsminister Itamar Ben Gvir.

Anklagene ble reist av People’s Solidarity for Participatory Democracy, Asian Dignity Initiatives og mer enn 5000 individer, inkludert to medlemmer av landets nasjonalforsamling som hevder Israel har begått flere forbrytelser siden 7. oktober-krigen med Hamas begynte.

Disse «nøkkelanklagene» mot israelske myndighetspersoner peker spesifikt på: folkemord, forbrytelser mot menneskeheten, krigsforbrytelser mot humanitære aktiviteter og krigsforbrytelser ved bruk av forbudte våpen og midler.

«Tiltalen betyr at rundt 5000 medanklagere har erkjent at et folkemord pågår i Gaza. De sørger ikke bare, men insisterer også på at gjerningsmennene skal straffes hardt i henhold til sørkoreansk lov», sa Lee Dong-hwa, en ADI-teamleder i en skriftlig uttalelse.

Gruppa reiste anklagene i henhold til loven fra 2007 om straff for forbrytelser under Den internasjonale straffedomstolens jurisdiksjon.

«Sunn fornuft tilsier at selv når krigsforbrytelser begås utenfor Sør-Korea, bør de etterforskes i henhold til loven og prinsippene, og gjerningsmennene skal straffes i henhold til alvorlighetsgraden av forbrytelsen», skrev Dong.

Sør-Korea har prøvd å innta en «balansert holdning» til krigen i Gaza, men det har blitt stadig vanskeligere for landet å ikke kritisere Israel, særlig når Seoul vil opprettholde kritikken av menneskerettsbrudd i Nord-Korea. Den klare tiltalen fra Den internasjonale domstolen har også påvirket Sør-Korea.

Det sørkoreanske søksmålet kommer akkurat idet landet er i ferd med å ta over presidentvervet i FNs sikkerhetsråd. Sjøl om søksmålet ikke formelt kommer fra Sør-Korea som stat, er det ingen tvil om at det uttrykker en sterk opinion i landet. Israel blir stadig mer isolert.

Forrige artikkelNorges støtte til Ukraina: «En ubalansert tilnærming til sikkerhet og ressursbruk»
Neste artikkelKrigsdagbok del 115 – 15. til 21. april 2024