IDF: Netanyahus mål om å eliminere Hamas er uoppnåelig

0
Foto: IDF. Innfelt artikkeloverskrift i The Nation

Den amerikanske etterretningstjenesten vurderer at Israel ikke kan beseire den militante palestinske organisasjonen

Av Kyle Anzalone.

Antiwar.com, 19. juni 2024.

Talsmannen for det israelske militæret forklarte at statsminister Benjamin Netanyahus mål om å utrydde Hamas ikke er oppnåelig. Uttalelsen kommer midt i en voksende kløft mellom den israelske lederen og militæret.

I kommentarer til Israels Channel 13 News på onsdag, forklarte kontreadmiral Daniel Hagari, talsmann for militæret, at statsministerens uttalte mål i Gaza er en fornærmelse mot det israelske folket. «Denne saken med å ødelegge Hamas, få Hamas til å forsvinne – det er rett og slett å kaste sand i øynene på publikum», sier han. «Hamas er en idé, Hamas er et parti. Det er forankret i folks hjerter – den som tror vi kan eliminere Hamas, tar feil».

Uttalelsen fra Hagari reflekterer vurderinger fra amerikansk etterretning og militære tjenestemenn, om at å ødelegge Hamas ikke er noe som kan oppnås. Den amerikanske etterretningstjenestens trusselvurdering som ble offentliggjort i mars, sa at Israel sannsynligvis vil kjempe mot Hamas i årene som kommer.

Netanyahus kontor reagerte på Hagaris uttalelser ved å si at statsministerens mål i Gaza forblir uendret. Netanyahu «har definert ødeleggelsen av Hamas militære og styrende evner som et av målene for krigen. Det israelske militæret er selvfølgelig forpliktet til dette», heter det i uttalelsen.

Dette er ikke den eneste gangen Netanyahu har støtt sammen med medlemmer av militæret de siste dagene. På søndag kunngjorde Israels forsvarsstyrker (IDF) en begrenset pause i operasjonene i et utvalgt område i Rafah, i dagslys, for å tillate mer hjelp å nå palestinerne. Netanyahu var raskt ute med å fordømme handlingen som «uakseptabel».

Andre splittelser har dukket opp innen den israelske regjeringen. I forrige uke trakk tidligere IDF-general Benny Gantz seg fra krigskabinettet på grunn av at Netanyahu nektet å utarbeide en avtale om løslatelse av gisler. Gantz exit førte til at Netanyahu oppløste krigskabinettet.

En annen kilde til friksjon er en mulig lov som vil fjerne det israelsk-ortodokse samfunnets fritak fra obligatorisk militærtjeneste. Det kontroversielle tiltaket er i ferd med å bli et tema for Netanyahu, som krevde at hans politiske partnere «skjerper seg» og forlater «smålig politikk».

«Vi er i krig på flere fronter, og vi står overfor store utfordringer og vanskelige beslutninger», la han til. «Vi må alle fokusere utelukkende på oppgavene foran oss: å beseire Hamas, returnere alle våre gisler og returnere våre innbyggere trygt til sine hjem, både i nord og i sør».

Israel fører en gjengjeldelseskrig mot Hizbollah i Libanon, så vel som deres operasjoner i Gaza og på Vestbredden, som forventes å vare i minst fem uker til. Amerikanske embetsrepresentanter er bekymret for at Tel Aviv vil starte en bredere krig mot Hizbollah, som vil vokse til å inkludere Washington. Noen analytikere mener at Netanyahu ser Tel Aviv forbli i en krigstilstand som nøkkelen til hans politiske overlevelse, da han står overfor intens offentlig gransking over den pågående krigen, manglende evne til å forhindre Hamas sitt overraskelsesangrep i fjor, og flere korrupsjonsskandaler, blant andre kontroverser.


Originalen til denne artikkelen finner du her:

IDF: Netanyahu’s Goal of Eliminating Hamas Is Unachievable

Oversatt for steigan.no av Espen B. Øyulvstad


Kyle Anzalone er meningsredaktør for Antiwar.com, nyhetsredaktør for Libertarian Institute og medvert for Conflicts of Interest.

Se også:

Forrige artikkelMilitærallianse mellom Russland og Nord-Korea
Neste artikkelPoliti bruker tåregass mot demonstranter i Nairobi
Kyle Anzalone
Kyle Anzalone er nyhetsredaktør for Libertarian Institute, meningsredaktør for Antiwar.com og medvert for Interessekonflikter sammen med Will Porter og Connor Freeman.