Israels regjering i full krise

0
Tel Aviv - August 17, 2023: Protestplakat-skilt som viser Itamar Ben-Gvir, Israels ytre høyre minister for nasjonal sikkerhet.

Netanyahu anklager sikkerhetsminister Ben-Gvir for å ha lekket statshemmeligheter – splittelsen truer med å få Netanyahus ytrehøyrekoalisjon til å kollapse.

Av Connor Freeman.

Antiwar.com – 20. juni 2024.

Store sprekker i statsminister Benjamin Netanyahus regjeringskoalisjon truer med å kollapse regjeringen, melder New Arab. Netanyahus grep om makten avhenger av støtte fra ekstremistiske og ultraortodokse partier. Men den israelske lederen er i økende grad på kant med sin nasjonale sikkerhetsminister, Itamar Ben-Gvir, leder av partiet Jødisk Makt, som han har anklaget for å lekke statshemmeligheter. Andre uenigheter har også ført til at noen fraksjoner truer med at de vil forlate koalisjonen.

En alvorlig kontrovers er Ben-Gvirs krav om å bli med i det nå oppløste israelske krigskabinettet, som ble dannet kort tid etter angrepet den 7. oktober og utbruddet av det påfølgende angrepet i Gaza. Netanyahu oppløste organet på mandag, etter at tidligere forsvarsminister Benny Gantz og MK Gadi Eisenkot, begge fra partiet Nasjonal enhet, trakk seg. Statsministeren vil erstatte krigskabinettet med et begrenset rådgivende team.

«Netanyahu fortalte minister Ben-Gvir en enkel ting: ‘Den som ønsker å være partner i et begrenset team for sikkerhetskonsultasjon, må bevise at han ikke lekker statshemmeligheter eller private samtaler’», uttalte Netanyahus Likud-parti.

Som svar til Likud proklamerte Jødisk Makt at de ville støtte et lovforslag som tvinger ministrene til å underkaste seg løgndetektortester, bare dersom det «også gjelder de med pacemakere». Netanyahu ble nylig utstyrt med pacemaker.

Det siste stridspunktet kommer etter at Netanyahu bønnfalt Ben-Gvir om å støtte ‘rabbinerloven’, som vil «flytte beslutningsprosessen for utnevnelse av rabbinere fra lokale råd til det Shas-ledede departementet for religiøse saker, som kritikere sier vil legge opp til klient-problematikk i prosessen, til fordel for det ultraortodokse partiet». Shas-partiet, en ultraortodoks partner, har krevd at lovforslaget blir vedtatt som en betingelse for å forbli i den Likud-ledede koalisjonen.

I frykt for at han manglet nok støtte til å få loven vedtatt, skrinla den omstridte statsministeren avstemningen på onsdag. Deretter ringte Arye Dery, lederen av Shas-partiet, Netanyahu og truet med å forlate den skjøre regjeringen. Denne kampen kan senke koalisjonen, og det er usannsynlig at Netanyahu kan overleve nyvalg uten Jødisk Makt eller Shas partiene i ryggen.

Ben-Gvir er en radikal tilhenger av jødisk overherredømme, som har oppfordret til at palestinske kvinner og barn skal bli skutt og drept hvis de nærmer seg Gaza-grensen, og insisterte på at palestinske fanger burde henrettes for å frigjøre israelsk fengselsplass. I tillegg har den nasjonale sikkerhetsministeren konsekvent støttet etnisk rensing og israelsk bosetting av den beleirede og utbombede kystenklaven Gaza, der nesten 40.000 palestinere har blitt slaktet og mer enn 85.000 såret, av israelske militærstyrker.

En annen sak som truer Netanyahus posisjon er saken om å utsette noen medlemmer av det politisk mektige ultraortodokse studentsamfunnet for verneplikt. Så langt er dette samfunnet, som er subsidiert av innbyggerne, unntatt fra militærtjenesten, mens hundrevis av israelske tropper har dødd og tusenvis flere såret i bakkekampanjen i Gaza.

Ben-Gvir er også i trøbbel, ettersom Israels Høyesterett slår alarm om hans enestående makt over politiet på grunn av en omstridt lov som ble vedtatt da Netanyahu kom tilbake til makten i desember 2022. Vaktbikkjegrupper har bedt domstolen om å oppheve loven, som de sier truer ytringsfriheten og retten til å protestere.

Utover sine utallige politiske svakheter, står Netanyahu overfor hard kritikk fra sitt militære over de umulige målene for den brutale kampanjen på Gazastripen. På onsdag kritiserte kontreadmiral Daniel Hagari, talsmann for det israelske forsvaret (IDF), Netanyahu under et intervju med Israels Channel 13 News.

«Denne saken med å ødelegge Hamas, få Hamas til å forsvinne – det er rett og slett å kaste sand i øynene på publikum», sier han. Hagari la til: «Hamas er en idé, Hamas er et parti. Det er forankret i folks hjerter – den som tror vi kan eliminere Hamas, tar feil».

I helgen kunngjorde det israelske militæret at de ville begynne daglige taktiske pauser langs en av hovedveiene i Gaza for å avlaste et etterslep av hjelpesendinger. Netanyahu og Ben-Gvir anså dette som «uakseptabelt» og oppfordret til å sparke den som var ansvarlig for unnfangelsen av den nye politikken. Den antatte humanitære hjelperuten har ikke ført til noen endringer på bakken, ifølge lederen for FNs organ for palestinske flyktninger (UNRWA). Hele Gazas befolkning står overfor katastrofale nivåer av matusikkerhet og hundretusener lider av hungersnød som følge av IDFs blokade og omfattende ødeleggelse av Gazastripens infrastruktur.


Denne artikkelen ble publisert av Anti-War.

Netanyahu Accuses Security Minister Ben-Gvir of Leaking State Secrets, Government in Crisis

Oversatt for steigan.no av Espen B. Øyulvstad


Se også:

Col. Lawrence Wilkerson: Turkey to Leave NATO and Join … (youtube.com)

INTEL Roundtable w/ Johnson & McGovern: Weekly Wrap (youtube.com)

Connor Freeman er assisterende redaktør og skribent ved Libertarian Institute, som primært dekker utenrikspolitikk. Han er medvert på podcasten Conflicts of Interest. Hans skriving har blitt omtalt i medier som Antiwar.com, Counterpunch og Ron Paul Institute for Peace and Prosperity. Han har også dukket opp på Liberty Weekly, Around the Empire og Parallax Views. Du kan følge ham på Twitter @FreemansMind96.

Forrige artikkelEr vi på vei mot fascisme?
Neste artikkelIndias import av sanksjonert russisk olje stiger til nye høyder
skribent
Skribent er en betegnelse vi bruker i databasen på alle som ikke er registrert der som forfattere. I de aller fleste tilfelle vil du finne forfatterens navn i artikkelen.