G7 taper terreng til BRICS

0

En skjult transformasjon av det internasjonale systemet de siste årene har vært kapringen av G7 av Washington som dets «kjøkkenkabinett» i det transatlantiske systemet. G8s «krymping» til G7 i mars 2014 etter kuppet i Ukraina var et avgjørende øyeblikk som signaliserte at det ikke kom til å bli noe fredsutbytte etter den kalde krigen.

Av M. K. Bhadrakumar.

G7 som ble unnfanget som en gruppe land som drev verdensøkonomien, endte opp som verktøyet for stormaktsrivalisering for å bevare USAs globale hegemoni. Å isolere Russland – og i det siste også Kina –   ble ledemotivet. 

Med feilen i det vestlige prosjektet for å isolere Russland, bukter G7 seg og mistet retningssansen. Italia, G7-toppmøtets roterende vert i år, har gjort AI til et sentralt tema på toppmøtet. Og statsminister Giorgia Meloni invitert av en usannsynlig gjest, paven, til å gjøre en enestående opptreden på G7-arrangementet på det fasjonable italienske hotellet Borgo Enyatia for å gå inn for regulering av kunstig intelligens, en teknologi som kalles potensielt skadelig. Pave Frans var kjemiker før han begynte på presteseminaret og vil tilsynelatende trekke på sin vitenskapelige opplæring for å informere om sine holdninger. Italia under Melonis ledelse har i økende grad gransket AI-teknologi, og midlertidig forbudt ChatGPT i mars 2023, og ble det første vestlige landet som gjorde det. 

På samme måte er G7 desperat etter å gå utover en lukket eliteklubb av vestlige demokratier ved å gå i spissen for en ambisiøs oppsøking og utstedte en uvanlig lang liste over inviterte ledere fra den ikke-vestlige verden til toppmøtet. Bortsett fra Ukraina har Meloni invitert lederne av India, Brasil, Sør-Afrika, Tyrkia, Saudi-Arabia, Argentina, Algerie, Kenya og Mauritania til å delta på møtet. Hva som var logikken som ble brukt er umulig å si. 

Men dette er realpolitikk og G7 håper å bygge bro over «Vest vs. Resten»-kløften i forhold til Ukraina-krisen. Faktisk vil «oppsøkende gjester» i morgen være vitne til den neglebitende finalen av et geopolitisk drama, som utgjør kjernen i G7-toppmøtet – det måneder lange forsøket fra gruppens ledere på å ta en beslutning om å bruke utbytte fra frosne russiske eiendeler for Ukrainas militære behov.

For å oppsummere, som en del av Vestens «sanksjoner fra helvete» mot Russland i 2022, frøs EU, Canada, USA og Japan Moskvas eiendeler i de vestlige bankene til en verdi av 300 milliarder dollar. (Noen sier at det faktiske tallet er nærmere 400 milliarder dollar.) Bare rundt 5-6 milliarder dollar er lokalisert i USA, mens 210 milliarder dollar er lagret i Europa, men beslutningen om å bruke inntektene fra russiske eiendeler ble initiert av Washington med en skjult agenda for å få Europa til å betale for krigens konsekvenser. 

Ikke overraskende motarbeidet de europeiske medlemmene og Japan det amerikanske presset for å inkludere en bestemmelse om bruk av inntekter fra frosne russiske eiendeler i den felles G7-erklæringen som skal vedtas. CNN rapporterte mandag at amerikanske tjenestemenn fortsatt prøver å bli enige om de «mest sensitive økonomiske detaljene» i planen for russiske eiendeler, siden G7-landene ennå ikke er kommet til enighet og diskusjoner fortsetter om «den eksakte formen for å gi bistand, samt garantier for retur av disse midlene». 

Når det er sagt, ikke bli overrasket om de gjenstridige europeerne til slutt faller til fote. Det er ingen tvil om at G7-bevegelsen for å tilegne seg russiske penger i vestlige banker var ille nok, men å bruke overskuddet fra dem til å finansiere behovene til Ukraina er mildt sagt et landeveisrøveri. 

USA vinner hvis den nåværende frysingen av båndene mellom Russland og Europa når et punkt uten returmulighet, ettersom Europa garantert vil måtte bære hovedtyngden av Moskvas gjengjeldelse. Hvis G7 vedtar et slikt trekk, vil det svekke det globale finanssystemet. Ved frekt å bryte internasjonal lov, vil G7 skape en presedens som undergraver tilliten til europeiske institusjoner. 

Det vil være interessant å se hvordan G7-lederne forklarer de «oppsøkende» landene, hovedsakelig trukket ut av BRICS, at Russland er et unntak og at en slik praksis ikke en dag bli brukt mot India, Tyrkia, Saudi-Arabia eller en annen stat.

Allerede spøker utsiktene til det 16. toppmøtet til BRICS i Kazan (16.-18. oktober) under formannskap av Russlands president Vladimir Putin i G7-ledernes hjerner. Moskva har gitt beskjed om at dersom de siste tre årene endte med utvidelsen av BRICS, vil den nye fasen fremover sikre at deltakerne i et utvidet format skaper en levedyktig struktur som medlemslandene arbeider målbevisst sammen for å utvikle. 

Et viktig tema på BRICS-toppmøtet i Kazan vil være opprettelsen av en felles valuta innenfor gruppen, som vil betydelig forenkle og utvide de økonomiske relasjonene til medlemslandene på bakgrunn av økende press fra Vesten. 

I en tale på SPIEF-konferansen i St. Petersburg forrige uke kunngjorde Putin at et slikt uavhengig betalingssystem ville bli opprettet. Utenriksminister Sergej Lavrov bekreftet senere at en plattform for betalinger i nasjonale valutaer er under utvikling. 

BRICS-landene har innsett at opprettelsen av en felles valuta har blitt en nødvendighet i dag på grunn av de pågående sanksjonene fra USA og EU. Lavrov bemerket at «nylige internasjonale begivenheter har revet maskene» av Vesten, som har forsøkt å påtvinge andre land sine egne verdier under dekke av angivelige universelle verdier og erstatte likeverdig dialog med «smale koalisjoner» som tilegner seg rett til å snakke på vegne av hele verden. 

BRICS, understreket Lavrov, innebærer en helt motsatt type partnerskap – det vil si alt annet enn en blokkstruktur, og tvert imot, et fundamentalt åpent format, som innebærer å jobbe bare på de områdene som er av felles interesse for alle deltakere, store eller små. Rapporter tyder på at rundt 30 land har søkt BRICS-medlemskap.

I mellomtiden, i «systemiske» termer, går G7 inn i ukjent farvann. Høyrepartier stormer maktsentrene i Europa. Med et øye på G7-toppmøtet skrev Politico: «Drøm videre. G7-toppmøtet på det sør-italienske kystferiestedet Borgo Egnazia har uten tvil den svakeste samlingen av ledere gruppen har mønstret på i årevis. De fleste av deltakerne blir distrahert av valg eller hjemlige kriser, desillusjonert av år i embetet, eller klamrer seg desperat til makten». 

«Frankrikes Emmanuel Macron og britiske Rishi Sunak kjemper begge mot raske valgkamper de kalte i siste forsøk på å reversere sine flaggende formuer».

«Tysklands Olaf Scholz ble ydmyket av høyreekstreme nasjonalister i forrige helgs valg til EU-parlamentet og kan snart bli styrtet selv».

«Justin Trudeau, statsminister i ni år i Canada, har snakket åpent om å si opp sin «gale» jobb».

«Japaneren Fumio Kishida tåler sine laveste personlige rangeringer foran en lederstrid senere i år». 

«Og så er det Joe Biden».

«Den 81 år gamle amerikanske presidentens sønn, Hunter, ble funnet skyldig i våpenanklager tirsdag, knapt to uker før farens første avgjørende debatt med en gjenoppstått Donald Trump i en presidentkampanje som demokraten står i alvorlig fare for å tape». 

Fremfor alt er angsten i det europeiske sinnet påtakelig at hvis Trump vinner i et demokratiendrende klimaks i valget i november, har han kanskje ikke engang tid eller tålmodighet til å tolerere et arkaisk forum som G7. Ved å kartlegge det dystre landskapet kommer det ikke som noen overraskelse at Meloni tok saken i hendene og bestemte seg for å bruke toppmøtet til sine formål ved å utforme en agenda som holdt seg til Italias strategiske interesser – Afrika, migrasjon og Middelhavet.


Denne artikkelen ble publisert på bloggen til M. K. Bhadrakumar.

Forrige artikkelEUs fornybardirektiv truer naturen og folkestyret
Neste artikkelKraftige innrømmelse fra ex-CDC-direktør
M. K. Bhadrakumar
M. K. Bhadrakumar er en pensjonert indisk karrierediplomat. Han har blant annet tjenestegjort i Sovietunionen, Pakistan, Iran og Afghanistan. Han skriver Indian Punchline, der han analyserer verdensbegivenhetene sett fra et indisk perspektiv.