Nord-Irland vil redusere storfeproduksjonen og innfører «Beef Carbon Reduction»

0
Storfe i Nord-Irland / Foto: © Tim Scrivener, Farmers Weekly

Beef Carbon Reduction (BCR) ble innført av departementet i begynnelsen av året, og er en ny betalingsstøtteordning for storfekjøttbønder i Nord-Irland.

Av Romy Rohmann.

Dette er en del av Nord-Irlands nye landbrukspolitikk som har vært under arbeid etter at Storbritannia gikk ut av EU.  Sjøl om Nord-Irland da ikke er en del av EU ble det etter mye diskusjon vedtatt en klimalov, Climate Change Act (NI) i 2022, den har et mål om netto null klimagassutslipp innen 2050.

Denne BCR-ordningen er en del av en det regjeringen kaller Bærekraftpakke for storfekjøtt, som har som mål å «forbedre lønnsomhet, produksjon og bærekraft i landbruket». BCR vil redusere utslipp og karbonfotavtrykk ved å slakte dyr i en tidligere alder.

Landbruksminister Andrew Muir, åpnet i april for påmelding til denne BCR-ordningen.

Ordningen oppfordrer gårder til å redusere slaktealderen på kjøttfe, for med det å redusere utslipp. I første omgang går BCR-ordningen over en fireårsperiode og målet er å gradvis redusere slaktealderen hvert år.

I en usikker bondeøkonomi vil sjølsagt fast betaling flere ganger i året gi mer trygghet og med en fast finansiering på £75 for hvert dyr som slaktes, dersom du har meldt deg på ordningen, vil det nok være flere bønder som kaster seg på dette.

Landbruksminister Andrew Muir sa ved åpningen av BCR-ordningen at dette var en betydelig milepæl mot landbruksindustrien mål om miljømessig bærekraft.

Bønder oppfordres til å ta kontakt for å få veiledning om hvordan de best kan tilpasse sin praksis på gården slik at de kan kvalifiseres til å bli omfattet av denne ordningen, og dermed bidra til et bærekraftig og produktivt landbruk.

Bedriften trenger bare å melde seg på én gang for BCR fra 2024. Hvis bedriften har meldt seg på, vil de motta en BCR-betaling hvert år deretter, forutsatt at de oppfyller kvalifikasjonsvilkårene i det året.

Det er ikke stor forskjell på landbrukspolitikken som føres i Irland eller Nord-Irland.

https://www.farminguk.com/news/beef-carbon-reduction-scheme-opens-today-for-ni-farmers_64495.html

I juli 2023 skreiv vi om de store bondeprotester i Irland her på steigan.no, den gang var det kutt i utslippene på melkebrukene det dreide seg om. Irland er jo fortsatt med i EU og følger EUs «Green Deal».

Bønder protesterer i Irland, bøndene mener at myndighetenes tiltak betyr at de må slakte 200.000 kyr.

Bønder og ansatte i matindustrien deltok i store protester i flere byer i Irland forrige uke, de kom til fots, i traktorer og lastebiler og samlet seg i tettstedene i protest mot myndighetenes «grønne politikk». Myndighetene vil ha en nedgang fra en maksimal beholdningsgrad på 250 kg nitrogen per hektar på melkebruk til 220 kg. Dette vil påvirke melkebøndenes inntekter, antakelig vil mange miste sitt levebrød og bygdesamfunn vil avfolkes.

Det var bønder med fra andre sektorer i landbruket også, bøndene frykter hva konsekvensene av regjeringens nitrogenkutt vil få for dem på sikt.

I flere taler fra Irish Farmers Association ble det høylytt fordømt kuttene som medfører at bøndene må redusere sine besetninger eller få tilgang til mer land.

Forrige artikkelKnesset vurderer lov som vil stemple FNs hjelpeorganisasjon som «terrorgruppe»
Neste artikkelDen langsomme henrettelsen av Julian Assange fortsetter