Netanyahu sier en arrestordre fra ICC vil være «antisemittisk hatkriminalitet»

0
Prime Minister Benjamin Netanyahu in Tel Aviv, Dec. 18, 2023. Photo by Benjamin Applebaum/U.S. Department of Defense.

USA sier de motsetter seg en arrestordre på Netanyahu og andre israelere, til tross for at de støtter ICC mot Russland.

Av Dave DeCamp.

Anti-War, 18. april 2024.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu sa tirsdag, at dersom Den internasjonale straffedomstolen (ICC) utsteder arrestordre på ham og andre israelske ledere på grunn av den folkemorderiske kampanjen i Gaza, ville det være «antisemittisk hatkriminalitet».

Rapporter dukket først opp i helgen om at ICC kunne utstede arrestordre på det israelske lederskapet. «Hvis dette skjer, vil det være en uutslettelig skamplett på menneskeheten. Det vil være en antisemittisk hatkriminalitet uten sidestykke, som vil gi næring til det antisemittiske oppvigleriet som allerede raser i verden», sa Netanyahu.

Netanyahu la til at andre verdensledere bør gå ut mot ICCs etterforskning av Israel. «Israel forventer at lederne i den frie verden vil komme sterkt ut mot dette skandaløse skrittet, et skritt som vil skade selvforsvaret, ikke bare av staten Israel, men av alle demokratier», sa han.

Det hvite hus har gått hardt ut mot ICCs etterforskning av Israel og jobber mot dette arbeidet. «Vi har vært veldig tydelige på ICCs etterforskning, at vi ikke støtter den, vi tror ikke at de har jurisdiksjon», sier pressesekretær Karine Jean-Pierre i Det hvite hus.

Russland har beskyldt USA for hykleri siden Biden-administrasjonen støttet ICC da den utstedte en arrestordre på Russlands president Vladimir Putin i fjor. «Washington støttet fullt ut, om ikke stimulerte til, utstedelsen av ICC-arrestordrer mot det russiske lederskapet», sa Maria Zakharova, talskvinne for det russiske utenriksdepartementet. «Det amerikanske politiske systemet anerkjenner ikke legitimiteten til denne strukturen i forhold til seg selv og sine satellitter».

USA har motsatt seg tidligere forsøk fra ICC på å etterforske Israel og USAs handlinger i Afghanistan. USAs holdning er at ICC ikke har jurisdiksjon siden USA og Israel ikke er parter i domstolen, men det er heller ikke Russland eller Ukraina.

I 2002 undertegnet daværende president George W. Bush et lovforslag som vil autorisere bruk av makt for å frigjøre enhver amerikansk tjenestemann eller myndighetspersoner brakt til ICC, som er basert i Haag.

Den kontroversielle loven, kjent som American Service-Members Protection Act, autoriserer USA til å bruke «alle nødvendige og hensiktsmessige midler for å få løslatt ethvert amerikansk eller alliert personell som blir arrestert eller fengslet av, på vegne av eller på forespørsel fra» ICC, og har kallenavnet Haag Invasion Act.

ICC etterforsker enkeltpersoner, mens Den internasjonale domstolen (ICJ), som overvåker Sør-Afrikas folkemordsak mot Israel, avgjør tvister mellom stater. USA har avvist ICJs avgjørelse om at det er «sannsynlig» at Israel begår folkemord i Gaza.


Denne artikkelen ble publisert av Anti-War.

Netanyahu Says ICC Arrest Warrant Would Be an ‘Antisemitic Hate Crime’

Oversatt for steigan.no av Espen B. Øyulvstad


Dave DeCamp er nyhetsredaktør i Antiwar.com, følg ham på Twitter @decampdave. Se alle innlegg av Dave DeCamp.


NRK: Ingen indikasjoner på angrep mot amerikanske styrker

PUBLISERT KLOKKEN 05:19 IUSA USAs forsvarsminister Lloyd Austin sa torsdag at han ikke ser noen indikasjoner på at Hamas planlegger et angrep mot amerikanske styrker i Gaza. – Jeg diskuterer ikke etterretningsinformasjon. Men jeg ser for øyeblikket ingen indikasjoner på at det er en intensjoner om et slikt angrep, sa Austin på en pressebrifing, ifølge nyhetsbyrået Reuters.


2100 pågrepet i Gaza-demonstrasjoner i USA:

Tallet på pågrepne personer i forbindelse med Gaza-demonstrasjonene ved amerikanske utdanningsinstitusjoner er passert 2100. Det viser en oversikt laget av nyhetsbyrået AP. Siden 18. april har det vært minst 50 hendelser ved 40 ulike universitetet og andre steder for høyere utdanning. (NTB/NRK 06.06)

Forrige artikkelKlassekampen og Nettavisen mobiliserer for krigen i Ukraina
Neste artikkelDe som har vettet i behold må nå samle seg
Dave DeCamp
Dave DeCamp er nyhetsredaktør for Antiwar.com, følg ham på Twitter @decampdave.