Massive demonstrasjoner over hele Israel krever våpenhvile i Gaza

0
Fra massedemonstrasjonen i Tel Aviv.

Politi og demonstranter støtte sammen i Tel Aviv lørdag kveld 25. mai etter en dag med demonstrasjoner som oppfordret til våpenhvile i Gaza og for retur av alle gisler, ifølge flere videoer lagt ut på sosiale medier. Dette melder Microsoft Network.

I videoene kan man se ridende politi og vannkanoner på Tel Avivs demokratitorg som forsøker å spre folkemengder som nekter å forlate området, noe som resulterer i voldelige sammenstøt.

I en separat melding sa politiet at de arresterte to personer «for ordensforstyrrelse» etter at de angivelig forlot det godkjente demonstrasjonsstedet ved Kaplan-krysset, satte kursen mot Azrieli-krysset og «tente bål og begynte å «skape ordensforstyrrelser» og nektet å adlyde politiets instruksjoner”.

«En politimann erklærte demonstrasjonen ulovlig og advarte om at hvis de ikke ble spredt, ville politiet bli tvunget til å bruke tiltak,» la politiet til i en uttalelse.

Sammenstøtene fulgte protestmarsjer mot regjeringen som fant sted i flere byer over hele Israel, og ba om løslatelse av gisler tatt under Hamas’ overraskelsesangrep på Israel 7. oktober, og for et snarlig nyvalg.

Netanyahu mottok fire etterretningsadvarsler om «sikkerhetsrisiko» før 7. oktober

Mange israelere beskylder statsministeren for å ha latt Hamas’ operasjon Al-Aqsa-flommen skje, skriver The Cradle.

Israelske medier rapporterte 24. mai at Israels statsminister Benjamin Netanyahu hadde mottatt fire advarsler før Hamas gjennomførte sin militæroperasjon Al-Aqsa Flood 7. oktober.

Israelske Channel 13  rapporterte  torsdag at «Netanyahu mottok fire advarsler eller rapporter fra Military Intelligence Agency, Aman, i løpet av det siste året, 2023, som indikerer eksistensen av sikkerhetsrisikoer, før 7. oktober».

«Den israelske hærens talsmann antydet at mellom mars og juli 2023 sendte Aman Military Intelligence Division fire advarende meldinger til Netanyahu om at landets fiender utnytter de pågående interne splittelsene for å forberede seg på militære operasjoner for å forsøke å skade Israel», kanalen til.

Netanyahu har benektet slik forhåndskunnskap, og sa at alle rapporter eller etterretningsorienteringer han mottok viste at «Hamas er avskrekket og ønsker å komme til en ordning».

Israelsk etterretning utstedte flere rapporter som antydet at Hamas planla å invadere israelske bosetninger og militærbaser rundt Gaza. Disse rapportene ble imidlertid ignorert av etterretningstjenestemenn på høyere nivå, inkludert advarsler utstedt i ukene og dagene før 7. oktober. 

Disse rapportene, så vel som hvor enkelt Hamas-krigere brøt grensegjerdet til Gaza og den langsomme responsen fra luftvåpenet og hæren, har fått noen israelere til å spekulere i at Netanyahu og andre i israelsk etterretning og militæret ønsket et Hamas-angrep velkommen. Hendelsene 7. oktober, inkludert mange falske påstander om Hamas-grusomheter, som voldtekt og halshugging av babyer, har gitt Israel et påskudd til å føre sin brutale krig mot Gaza.

Påstander om Hamas-grusomheter ble ytterligere forsterket av Israels drap på mange av sine egne sivile under Hamas-angrepet under Hannibal-direktivet. Israelske styrker brukte tunge våpen fra angrepshelikoptre, droner og stridsvogner for å drepe Hamas-krigere og israelerne de hadde tatt til fange fra bosetninger (kibbutzim) og musikkfestivalen Nova.

Forrige artikkelOrbán: Brussel vil ta Europa til krig
Neste artikkelTysklands autoritære vending