Julian Assange får anke utlevering

0
Stella Assange la ut dette bildet på X.

The High Court i London har avgjort at WikiLeaks-grunnlegger Julian Assange har rett til å anke en utleveringsforespørsel fra USA. Washington prøver å stille den australske utgiveren og journalisten for retten for spionasje for å ha avslørt krigsforbrytelser begått av USA i Irak og Afghanistan.

Hva mandagens høring handlet om

Høyesterett i Storbritannia vurderte Washingtons forsikringer om at Assange ville bli gitt en rettferdig rettssak hvis han ble utlevert til USA. Retten hadde tidligere bedt om to sett med skriftlige garantier fra USA om at WikiLeaks-grunnleggeren ikke ville bli diskriminert på grunn av sitt australske statsborgerskap, og ikke ville bli holdt i et maksimalt sikkerhetsfengsel eller få dødsstraff.

Hvis retten hadde avgjort at disse garantiene var tilstrekkelige, ville Assange sannsynligvis blitt utlevert til USA i løpet av få dager.

Mens USA hadde gitt forsikringene, gjorde det det med en rekke betingelser. Den amerikanske siden lovet ikke umiddelbart å plassere Assange i et maksimalt sikkerhetsfengsel, men forbeholdt seg retten til å gjøre det basert på hans oppførsel.

Amerikanske påtalemyndigheter uttalte også at WikiLeaks-grunnleggeren ville være i stand til å stole på den første endringens rett til ytringsfrihet under rettssaken, men bemerket at dens anvendelighet ville være «eksklusivt innenfor de amerikanske domstolenes område».

Offentlig støtte og kritikk av amerikanske garantier

Assanges støttespillere kritiserte Washingtons diplomatiske forsikringer, og Amnesty Internationals strafferettsekspert Juli Hall kalte dem «iboende upålitelige fordi den amerikanske regjeringen gir seg selv en utvei».
Utgiverens kone, Stella Assange, hadde også beskrevet de amerikanske garantiene som «åpenbare løgner».

Forrige artikkelVil Klassekampen hvitvaske nazistene i Ukraina?
Neste artikkelInnsidesporet til Putin-Xi Jinping-samtalene