Hvorfor svømmer og går fisk, bier, mark, sau, skilpadder og pingviner i ring?

0

Arthur Firstenberg er en amerikaner med usedvanlig oversikt over forskningen på helse- og miljøvirkninger fra elektromagnetiske felt. Einar Flydal og Harald Wibye har oversatt og presenterer her et av hans nyhetsbrev.

Her får du Firstenbergs nyhetsbrev fra 17. april, oversatt til norsk. Det viser at vi – altså det moderne trådløse samfunnet – ødelegger livsmiljøet rundt oss fordi vi ikke tar inn over oss det forskningen viser om skadelige virkninger, men beskytter oss bak et spill om grenseverdier.

Firstenberg er forfatteren av Den usynlige regnbuen – Historien om elektrisiteten og livet, en bok som i sitt 4. norske opplag nå er i ferd med å bli utsolgt fra norske bokhandlere. Boka er nå på 8 språk, og kom på norsk alt i 2018.

Så løp til bokhandelen og bestill, eller gjør det på nettet! Eller bestill den HER, så får du den i innbundet utgave, til nær samme pris, rett i postkassa.

Einar Flydal, den 13. mai 2024Arthur Firstenbergs nyhetsbrev 17.04.2024, oversatt til norsk av Einar Flydal og Harald Wibye.

Av Arthur Firstenberg.

Mer enn femti fiskearter som svømmer i ring til de dør

Flere av mine lesere har gjort meg oppmerksom på dette: I februar 2023, midt i Florida Keys — en lang, smal rekke øyer som hekter seg ned i havet fra Miami — begynte mange forskjellige typer fisk, både vanlige og sjeldne, å snurre rundt og rundt, eller svømme febrilsk i ring, til de strandet seg og døde. Dette har fortsatt, og per 5. april 2024 har det blitt observert hos mer enn 50 arter, blant annet disse:

Haier, rokker, piggfinnefisk, laksestørje, ‘grunts’ (Haemulidae), ‘blue runners’ (Caranx‌ crysos), blekksprut, ‘Goliat grouper’ (en havabbor), tarponer (Megalops), sersjantfisk (innen Centropomidae Perciformes), uer, ‘leather jack’ (Oligoplites saurus), ‘gulfinnet mojarra’ (Gerres cinereus), skjellet sardin (Harengula jaguana), paddefisk, multe, tillat, ballyhoo (Hemiramphus brasiliensis), jack crevalle (Caranx hippos), ‘yellow jack’ (Alchetron), ‘bonefish’ (Albula vulpes), havkaruss (Selar crumenophthalmus), sandabbor, nålefisk, ‘spadefish’ (Chaetodipterus faber) og den kritisk truede småtannede sagfisken som er avbildet over.

Det er ikke funnet noen årsak til dette. Det er ingen tegn på rødalger i tidevannet, lave oksygennivåer, høye temperaturer eller parasitter i den døde fisken.

Jeg var skeptisk til at RF-stråling fra mobilmaster kunne forårsake dette, for vann reflekterer strålingen og den burde derfor ikke drepe fisk slik den dreper fugler. Men jeg bestemte meg for å undersøke. Fordi det største antallet rapporter har kommet fra en 10 mil lang strekning av Keys mellom Big Pine Key og Sugarloaf Key, lurte jeg på om det er et militært anlegg i det området, og det er det, eller var. På Cudjoe Key, som ligger mellom Big Pine Key og Sugarloaf Key, var det en flyvåpenbase som nå drives av Department of Homeland Security. Og over Cudjoe Key svever det en radar på et lite luftskip [på engelsk: «blimp»], en såkalt «aerostat», som er en del av amerikansk grenseovervåking og skanner et område på 350 km i alle retninger.

Kraftig radar kan skade fisk når de svømmer til overflaten i dette grunne vannet, de såkalte Florida Keys-grunnene, hvor vannet bare er noen få meter dypt. Lokale innbyggere kaller dette luftskipet for «Fat Albert».

Fat Albert on Cudjoe Key

Det kan også være at det er undervanns-sonar i bruk ved dette anlegget, noe som sannsynligvis – enten alene eller i kombinasjon med radaren – vil påvirke all fisken. I november 2022 begynte bakkeovervåkingssystemet Tethered Aerostat Radar System (TARS) ved Cudjoe Key å rekruttere personell til en rekke stillinger, blant annet flydirektør, anleggsarbeider, logistikkkoordinator, logistiker, generell vedlikeholdsarbeider og en stilling som ble utlyst som «elektronikktekniker – Aerostat ekkolodd / radarovervåkingssystem med luftskip – Cudjoe Key, FL».

Dette plutselig store antallet ledige stillinger får en til å anta at dette anlegget nylig har blitt oppgradert og har økt omfanget av driften, som tydeligvis nå omfatter havsonar.

Den som først observerte fisk som svømte rundt i ring inntil den døde, og som gjorde oppmerksom på det, var Gregg Furstenwerth, en dykker som bor nettopp der, i Cudjoe Key.

Mark og sauer som samler seg i ringer

Som jeg rapporterte for tre år siden, forårsaket oppskytingen av nesten 100 satellitter av SpaceX og OneWeb på en enkelt dag 24. mars 2021 helseplager over hele planeten både hos mennesker og dyr. Blant virkningene på dyr var et underlig spiral- eller sirkelformet fenomen hos mark (bilde tatt i Hoboken, New Jersey 25. mars 2021).

Det samme mønsteret har vist seg blant sauer (bilde tatt i England 26. mars 2021).

Skilpadder, seler, pingviner, haier og hvaler som svømmer i ring

I 2021 rapporterte japanske forskere om bisarr oppførsel med sirkelformet svømming blant grønne havskilpadder, antarktiske pelsseler, kongepingviner, en hvalhai, en tigerhai og en Cuviers nebbhval.

Dette ble observert i havet en rekke steder: utenfor Oahu på Hawaii, Okinawa i Japan, Moheli-øya i Komorene, øya Chichijima i Japan,  Possession-øya i det indiske hav, Fugleøya i Sør-Georgia og Ogasawara-øyene i den vestlige delen av det nordlige stillehavet. Dyrene sirklet rundt og rundt i opptil en time. «En skilpadde svømte i store sirkler 76 ganger, og hver løkke tok 16 til 20 sekunder», rapporterte New Scientist. Også denne oppførselen var forårsaket av stråling: Alle disse forskjellige sjødyrene som svømte rundt i ring, hadde på seg datamaskiner («fler-kanals dataloggere») og VHF-sendere, og havskilpaddene hadde også på seg GPS-enheter. I stedet for å sette forskerne i stand til å studere dyrenes oppførsel, førte dette utstyret til denne underlige oppførselen.

Bier som flyr i ring

Grayson i North Carolina er en av leserne mine og den som sendte meg informasjon om fiskene i Florida Keys som svømte rundt i ring. Han rapporterer også om bier som flyr i ring:

«Jeg har fortsatt tatt vare på de snekkerbier som ble skadet av en wi-fi-basert lyssensor hjemme hos meg rundt 2016. De gjorde det samme. De fly gjennom sensorens felt og falt ned til bunnen av lyskjeglen og der krøp de rundt i ring i flere dager… Det var totalt 23 og de reagerte ikke på vann eller honning og vann eller noe annet. De bare krøp rundt i ring».

Arthur Firstenberg
President, Cellular Phone Task Force
Forfatter av Den usynlige regnbuen – Historien om elektrisiteten og livet
P.O. Box 6216
Santa Fe, NM 87502
USA
arthur@cellphonetaskforce.org
+1 505-471-0129
April 2, 2024

Subscribe to my newsletters.
View and share on social media.
Donate to our work.

Forrige artikkelDe planlegger å bygge ned nesten 4000 km² norsk natur
Neste artikkelVi må ikke glemme galskapens tid – den kommer igjen
skribent
Skribent er en betegnelse vi bruker i databasen på alle som ikke er registrert der som forfattere. I de aller fleste tilfelle vil du finne forfatterens navn i artikkelen.