Hvis norske journalister hadde hatt teft…

0
Skjermdump fra video

…hadde de skjønt hva som foregår i Georgia nå, som er noe langt mer enn protester mot en ny lov. Eller er det hukommelse de mangler? Bedriver de sjølsensur?

Av Lars Birkelund.

Det ene utelukker ikke det andre. I alle fall er det som foregår i Georgia nå slående likt det som skjedde i Georgia i 2003 og Ukraina i 2004 og 2014. Og i alle tre tilfellene klarte USA og EU, med både åpne og skjulte metoder, å skaffe seg marionettregimer.

1. Det første regimet, under Mikheil Saakasjvili, startet en krig. Det gjorde Saakasjvili antagelig fordi han trodde krigen ville kvalifisere Georgia for NATO-medlemskap, noe som hadde blitt mulig hvis han hadde klart å gjenforene Sør-Ossetia og Abkhasia med Georgia. Men slik gikk det ikke. 

2. Det andre, under Viktor Justsjenko, som kom til makta under den såkalte Oransjerevolusjonen, klarte ikke stort annet enn å gjøre seg veldig upopulært blant ukrainerne. Hyllet av vestlige ledere, forhatt av ukrainerne. Under presidentvalget i 2010 fikk Justsjenko kun 5,5% av stemmene.

3. Det tredje, som kom til makta etter kuppet mot Viktor Janukovitsj, har USA/NATO/EU brukt mot Russland siden 2014.

Alle som har fulgt med ser likheten med disse tre tilfellene og det som skjer i Georgia nå. Så hvorfor klarer likevel ikke norske journalister og redaktører å se det? Hvorfor er de ikke i stand til å skjønne, langt mindre uttrykke i ord det som faktisk skjer? Eller skjønner de det allikevel, uten å si det?

Jeg tror ikke det kan skyldes annet enn at journalistene har fått beskjed om at også denne saken skal dekkes på en bestemt måte, og at avvik fra det narrativet ‘noen’ har bestemt kan føre til at de mister jobben. Men mange av dem støtter nok også forsøket på å stanse den mye omtalte loven, fordi de vet at den vil svekke USA/NATO/EUs innflytelse over Georgia og dermed muligheten til å dra Georgia inn i krigen i mot Russland.

Dette gjelder sjølsagt ikke bare ‘journalistene’ i Norge. Helsingforskomiteen er aktiv og særlig den beryktede Aage Borchgrevink.

«Hvis journalister vil ha kontakter i Georgia, er det bare å ringe meg», skrev han som del av flere lignende poster 13. mai. Borchgrevink ønsker altså å lede journalister fram til de ‘rette’ menneskene i Georgia, som kan fortelle politisk korrekte løgner om det som skjer. Narrativet skal følges.

På X deler Borchgrevink blant annet poster av den privilegerte forfatteren og sosialantropologen Erika Fatland som ’tilfeldigvis’ er i Georgia nå.

Kan ‘noen’ ha gitt henne et tips om at noe skulle skje i Georgia? Hun fikk i alle fall breie seg i NATOs Aftenposten 13. mai. Det hadde hun IKKE fått lov til hvis hun hadde fortalt sannheten om det som skjer.

Det hun sier i Aftenposten-artikkelen er naturligvis også i tråd med NARRATIVET. Men noe skiller seg ut, på en måte som skremmer. Hun skrev: «Vi må ikke gjenta feilene fra Majdan i 2014. Vi må ikke svikte georgierne i denne skjebnestunden».

Hva mener hun må gjøres for ikke å svikte georgierne og hvilke feil gjorde «vi» under Maidan i 2014? Jeg har spurt henne tre ganger på X. Men hun har ikke svart.

Artikkelen hennes ble i alle fall godt mottatt av de som ønsker å utvide krigen mot Russland. Fra kommentarfeltet under artikkelen:

 «Ta krigen til Russland, det er der den kom fra og der den hører hjemme».

«Når skal vi få det offisielt at Russland er vår fiende og at NATO bør jobbe målrettet for dets endelikt»?

«Hvis Georgierne vil det, burde Vesten også støtte Georgia med våpen så de kan ta tilbake Sør-Ossetia og Abkazia. Russerne har ikke sjangs når de er opptatt i Ukraina».

Så til slutt om den omtalte loven, som er av en type jeg antar de fleste land har. I alle fall har USA, Norge og Russland det. Og de landene som ikke har det bør skaffe seg det, da slike lover beskytter mot skadelig innflytelse fra fremmede makter.

«Loven innebærer at organisasjoner og virksomheter som får mer enn 20 prosent av finansieringen fra utlandet, må registrere seg som utenlandske agenter.
Den er svært lik loven som Russland tidligere har innført, og som er blitt brukt til å slå hardt ned på uavhengige og kritiske medier, samt menneskerettsorganisasjoner. Planen er at den skal innføres innen midten av mai, altså om få dager» (NRK/NTB).


Men regjeringen i Georgia sier at den er inspirert av USAs lovgivining av 1938, som heter Foreign Agents Registration Act (FARA).

Bildet under viser utdrag fra den norske ‘partiloven’. Den er strengere enn den Georgia vil innføre, da Georgias lov tillater inntil 20% fremmed finansiering, Norges lov ingen.

Det er altså intet dramatisk ved denne loven og derfor heller ingen grunner til at den skal føre til så store demonstrasjoner. Og i hvert fall ingen grunn til at fremmede makter skal blande seg inn. Dette inntil man innser at USA, NATO og EU misliker loven fordi den reduserer deres makt over Georgia, via organisasjoner de har der, som de nå bruker til å organisere demonstrasjoner. Loven reduserer dermed også USA/NATO/EUs evne til å dra Georgia inn i krigen mot Russland. Også dette tier norske medier om, bortsett fra steigan.no.

Forrige artikkelUkrainas Kharkov-kommandant byttes ut i det russiske styrker rykker frem
Neste artikkelRisikabelt for laks, OK for mennesker?