Ukrainas Kharkov-kommandant byttes ut i det russiske styrker rykker frem

0
Fra den systemlojale avisa Kyiv Post.

En ukrainsk soldat sier at russiske styrker har klart å gå inn i Kharkov.

Av Dave DeCamp.

Anti-War, 13. mai 2024.

Ukrainske medier rapporterte mandag at den ukrainske generalen med ansvar for det nordøstlige Kharkov oblast ble sparket 11. mai, en dag etter at russiske styrker startet en ny offensiv i regionen som har hatt betydelig suksess.

General Yuriy Halushkin ble erstattet av general Mykhaylo Drapatiy, og nyheten kom mens ukrainske tropper sa ifra om mangelen på forsvar i Kharkov.

«Det var ikke noe førstelinjeforsvar. Vi så det. Russerne bare gikk inn. De bare gikk inn, uten noe minefelt», sier Denys Jaroslavskyj, sjef for en ukrainsk spesialenhet for rekognosering.

«Enten var det en handling av uaktsomhet, eller korrupsjon. Det var ikke en tabbe. Det var et svik», sier han. I et Facebook-innlegg sa Jaroslavskyj at han uttalte seg fordi «vi kunne dø og ingen vil høre sannheten».

Ifølge BBC visste alle at Russland sannsynligvis planla et angrep i regionen, ettersom ukrainsk og vestlig etterretning viste at Russland bygde opp en styrke på den andre siden av grensen, med anslag om at 30.000 soldater var samlet.

Militær situasjon i Ukraina 13. mai 2024 (SouthFront.press)

Det russiske forsvarsdepartementet sa søndag at deres styrker har erobret ni landsbyer i Kharkov siden fredag. Mandag sa Russland at deres tropper gikk inn i Vovchansk, den største landsbyen i området, som ligger bare rundt tre mil fra den russiske grensen.

Ukrainske tjenestemenn mener hensikten med den russiske offensiven er å strekke Ukrainas forsvarslinjer, som allerede sto i fare for å kollapse. General Kyrylo Budanov, sjefen for Ukrainas militære etterretning, fortalte The New York Times at det ukrainske militæret står overfor en «kritisk» situasjon.

«Alle våre styrker er enten her eller i Tsjasiv Jar», sa Budanov med henvisning til en by i Donetsk. «Jeg har brukt alt vi har. Dessverre har vi ingen andre i reservene».

Russlands offensiv har kommet med et kraftig bombardement, og nesten 6.000 sivile har flyktet fra området, ifølge Kharkov-guvernør Oleg Synegubov. Han sa mandag at russiske angrep hadde truffet mer enn 30 byer og landsbyer det siste døgnet, og såret ni personer.

Ukraina har opprettholdt beskytningen av nabooblasten Belgorod i Russland, der ukrainske angrep drepte 11 sivile søndag.


Denne artikkelen ble publisert av Anti-War.

Ukraine’s Kharkiv Commander Gets Replaced as Russian Forces Advance

Oversatt for steigan.no av Espen B. Øyulvstad


Dave DeCamp er nyhetsredaktør i Antiwar.com, følg ham på Twitter @decampdave. Se alle innlegg av Dave DeCamp

Se også:

Forrige artikkelSterkt urovekkende
Neste artikkelHvis norske journalister hadde hatt teft…
Dave DeCamp
Dave DeCamp er nyhetsredaktør for Antiwar.com, følg ham på Twitter @decampdave.