Flere tusen døde etter overføring av infisert blod i Storbritannia

0
Sir Brian Langstaff

Over 30.000 mennesker fikk overført blod infisert av virus som hiv og hepatitt på britiske sykehus fra 1970 til 1991.

Dette skriver NTB i en rapport fra Storbritannia.

3000 av dem døde, og en lang rekke menneskelige feil forårsaket katastrofen, ifølge en fersk granskningsrapport om saken.

Det britiske helsevesenet (NHS) og myndighetene har forsøkt å skjule sannheten, står det i den 2500 sider lange rapporten.

– Denne katastrofen var ikke et uhell, sier granskningsleder Brian Langstaff.

Leger, NHS, myndighetene og andre involvert i blodoverføringene står ansvarlige – til tross for at risikoen hadde vært kjent for helsevesenet i lang tid, slår granskningen fast.

Rapporten kan du laste ned her (NTB hadde glemt å lenke til den): Infected blood Inquiry.

Det britiske National Health Service visste altså at de ga pasientene infisert blod og holdt det hemmelig eller løy om det.

UK infected blood scandal made worse by ‘chilling’ cover-up, inquiry finds

«NHS og påfølgende regjeringer forsterket smerten ved å nekte å akseptere at noe galt hadde blitt gjort», sa Langstaff, etter å ha blitt gitt en stående applaus mandag i Central Hall i Westminster, London, av mer enn 1000 ofre og berørte mennesker samlet for å høre rapportens funn.

Ettersom den nåværende regjeringa har kommet under ild i rapporten for sin unnlatelse av å kompensere ofrene, sa Rishi Sunak at han ville implementere fjorårets anbefalinger «uansett hva det koster». Han tilbød også en «helhjertet og utvetydig» unnskyldning for skandalen – inkludert for «tapet og ødeleggelsen av viktige dokumenter inkludert ministerråd og medisinske journaler» – på det han kalte «en dag med skam for den britiske staten».

NHS Englands administrerende direktør, Amanda Pritchard, ba også om unnskyldning til de som «satte sin lit til omsorgen de fikk fra NHS over mange år» og «ble alvorlig sviktet».

Rapporten gir rettferdiggjørelse for aktivister som etter flere tiår og i møte med fornektelser har insistert på at risikoer ble ignorert, løgner ble fortalt og spor ble dekket.

Langstaff skrev: «Svaret på spørsmålet «var det en dekkoperasjon for å skjule det?» er at det har vært det. Ikke i betydningen av en håndfull mennesker som planlegger i en orkestrert konspirasjon for å villede, men på en måte som var mer subtil, mer gjennomgripende og mer skremmende i sine implikasjoner. For å redde ansikt og for å spare utgifter, har mye av sannheten blitt holdt skjult».

Myndighetene drepte 3000, og det er de samme myndighetene som tvang folk til å ta de farlige covid-injeksjonene.

Forrige artikkelIsrael skal bombe, drepe, terrorisere og sulte ut palestinerne i Gaza
Neste artikkelNy veileder i engelsk skole – elevene skal lære at det finnes to kjønn