«Du har blitt advart»: Republikanske senatorer truer ICC-aktor

0
Aktor Karim Khan, ICC / Wikimedia.

Ei gruppe innflytelsesrike republikanske senatorer har sendt et brev til den internasjonale straffedomstolens (ICC) sjefsadvokat Karim Khan, der de advarer ham mot å utstede internasjonale arrestordrer mot Israels statsminister Benjamin Netanyahu og andre israelske tjenestemenn, og truet ham med «alvorlige sanksjoner» hvis han gjør det. 

Av Team Zeteo og Mehdi Hasan.

I et kortfattet brev på én side innhentet eksklusivt av Zeteo og signert av 12 republikanske senatorer, inkludert Tom Cotton fra Arkansas, Floridas Marco Rubio og Ted Cruz fra Texas, blir Khan informert om at ethvert forsøk fra ICC på å stille Netanyahu og hans kolleger til ansvar for sine handlinger i Gaza vil bli tolket «ikke bare som en trussel mot Israels suverenitet, men mot USAs suverenitet».

«Angrip Israel og vi vil angripe deg», skriver senatorene til Khan, og legger til at de vil «sanksjonere dine ansatte og kollegaer, og utestenge deg og dine familier fra USA».

Og brevet har den illevarslende konklusjonen: «Du er blitt advart».

I en uttalelse til Zeteo sa den demokratiske senator Chris Van Hollen fra Maryland: «Det er greit å uttrykke motstand mot en mulig rettssak, men det er helt feil å blande seg inn i en rettssak ved å true dommere, deres familiemedlemmer og deres ansatte med gjengjeldelse. En slik bølleopptreden er noe som passer mafiaen, ikke amerikanske senatorer».

Mens verken Israel eller USA er medlemmer av ICC, ble de palestinske områdene tatt opp med status som medlemsland i april 2015. Khan, som er en britisk advokat, ble utnevnt til ICCs hovedanklager i februar 2021, en uke etter at domstolen hadde allerede ved flertall bestemt at dens territoriale jurisdiksjon ble utvidet til «Gaza og Vestbredden».

I kjølvannet av angrepene 7. oktober 2023 kunngjorde Khan at domstolen hadde jurisdiksjon over alle potensielle krigsforbrytelser begått både av Hamas-militante i Israel og av israelske styrker i Gaza. ICC, kan i henhold til Roma-vedtektene av 2002, anklage individer for krigsforbrytelser, forbrytelser mot menneskeheten og folkemord – og nyere rapporter tyder på at israelske tjenestemenn i økende grad tror at ICC forbereder arrestordre mot Netanyahu og andre høytstående stats- og militærtjenestemenn.

På fredag ​​publiserte det Haag-baserte kontoret til hovedanklageren en enestående uttalelse på Twitter, der de ba om å få slutt på trusler om gjengjeldelse mot ICC og forsøk på å «hindre» og «skremme» dens tjenestemenn. Uttalelsen la til at slike trusler kan «utgjøre et lovbrudd mot rettspleien» i henhold til Roma-vedtektene.


Innlegget er forkortet. Les resten her:

EXCLUSIVE: “You Have Been Warned”: Republican Senators Threaten the ICC Prosecutor over Possible Israel Arrest Warrants

Forrige artikkelPfizer betaler 0 i skatt til tross for 58 milliarder dollar i inntekt i fjor
Neste artikkelZuckerbergs superyacht og klimahykleri
skribent
Skribent er en betegnelse vi bruker i databasen på alle som ikke er registrert der som forfattere. I de aller fleste tilfelle vil du finne forfatterens navn i artikkelen.