Drapsforsøk mot Slovakias statsminister Robert Fico

0
Statsminister Robert Fico ble fløyet til akuttsjukehus umiddelbart etter attentatet. Innfelt: Robert Fico. / Foto: aktuality.sk

Slovakias statsminister Robert Fico ble onsdag skutt på torget i den lille byen Handlova. «De første opplysningene taler om en klar politisk motivasjon», sier innenriksdepartementet i Slovakia. I en annen melding fra kanalen aktuality.sk heter det at «Statsministeren er allerede i stabil tilstand etter en lang operasjon, angriperen ble arrestert». Forsvarsminister Robert Kaliňák og innenriksminister Matúš Šutaj Eštok sa at attentatet var «politisk motivert«.

Aftenposten omtaler Fico som «kontroversiell«. Samtidig skriver avisa at «Tre ganger har slovakene valgt Robert Fico (59) som statsminister». Hva er det som er «kontroversielt» ved å ha flertallet i sitt eget folk bak seg?

Motstander av WHO og motstander av NATOs krig mot Russland

Jo, naturligvis, Fico er «kontroversiell» fordi han har stått krystallklart imot fortsatt krig i Ukraina og imot WHO-traktaten.

Fico fordømte Russland invasjon i Ukraina, men han er imot sanksjonene mot Russland og han ønsker at krigspolitikken skal erstattes med et arbeid for fredsforhandlinger og en fredsløsning. Han er imot NATOs våpenforsendelser til Ukraina.

Han har også fordømt «fascistene og nazistene i Ukraina».

Han er også imot EUs migrasjonspolitikk og ønsker at Slovakia sjøl skal kontrollere hvem som skal kunne immigrere til landet.

I disse spørsmålene er han svært mye på linje med statsminister Viktor Orbán i nabolandet Ungarn.

«Angrepet på statsministeren et angrep på demokratiet»

Den slovakiske presidenten Zuzana Čaputová sa at den mistenkte våpenmannen ble arrestert av politiet. Hun sa at politi- og sikkerhetsmyndigheter vil gi ut mer informasjon når de kan, og ba publikum om ikke å spre ubekreftede rykter. Dette skriver CNN.

Čaputová fordømte det hun kalte et «brutalt og hensynsløst» angrep på den 59 år gamle politikeren. På en pressekonferanse senere på ettermiddagen sa hun at skytingen også var «et angrep på demokratiet».

Slovakias forsvars- og innenriksministre beskyldte økende hatytringer og splittelse for den politiske atmosfæren i landet, som de sa førte til attentatforsøket.

Da han snakket med journalister foran sykehuset der Fico blir behandlet, sa forsvarsminister Kaliňák: «Hat er ikke et svar på hat». Synlig rystet og strever etter ord i flere øyeblikk under pressekonferansen, sa Kaliňák at det var «på tide for noen mennesker å ta et hardt blikk i speilet».

«Det er ingen tvil om at dette var politisk motivert. Manglende evne til å akseptere valg av mennesker, som noen kanskje ikke liker … det fører til dette», sa han.

Innenriksminister Šutaj-Eštok ba om ro og sa «de som støtter dette angrepet, så vel som de som ber om en slags hevn. Og jeg ber deg, media også, vær så snill, bruk din makt, din innflytelse. For til nå var det noen av dere som sår hatet», sa han.

Etter skytingen sa Šutaj-Eštok at landet «opplever den verste dagen i sitt demokrati».

Kampanjen mot den slovakiske statsministeren Robert Fico har pågått over hele Europa i årevis, sa Serbias visestatsminister Aleksandar Vulin til den russiske kanalen Sputnik.

«Vi vil lære sannheten med tiden, men det utrolige hatet og kampanjen som har blitt ført i årevis mot Mr. Fico i Slovakia og i hele Europa er fortsatt et faktum. Essensen av hatet mot ham ligger i hans politiske orientering», sa Vulin.

Den antatte gjerningsmannen er en 71-år gammel dikter og politisk aktivist ved navn Juraj Cintula. Motivet for attentatet er ikke klargjort.

Forrige artikkelNakba 15. mai
Neste artikkelNATO skal gjenoppbygge Ukraina etter krigen. Men bare hvis Ukraina vinner.