Den internasjonale domstolen vil arrestere ledere for Israel og Hamas

0
ICCs aktor Karim Khan. / Foto: ICC

Den internasjonale domstolen ICC har utstedt ønske om arrestasjon av Israels statsminister Benjamin Netanyahu og forsvarsminister Yoav Gallant samt tre ledere av Hamas. De er anklaget for krigsforbrytelser.

Dette kom fram i en erklæring fra ICCs sjefsanklager Karim A.A. Khan: Statement of ICC Prosecutor Karim A.A. Khan KC: Applications for arrest warrants in the situation in the State of Palestine.

Ved siden av Gallant og Netanyahu ble Hamas-lederen i Gaza Yahya Sinwar, organisasjonens militære øverstkommanderende Mohammed Diab Ibrahim al-Masri, bedre kjent som Mohammed Deif, og dens politiske leder Ismail Haniyeh navngitt i en uttalelse fra hovedanklager Karim Khan.

Gallant og Netanyahu blir anklaget for krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten for sulting av sivile som en metode for krigføring, med vilje forårsake store lidelser, forsettlig drap, forsettlige angrep på en sivilbefolkning og utryddelse, sammen med flere andre anklager.

I sin uttalelse som fulgte med siktelsen, skrev Khan: «Mitt kontor fremlegger at bevisene vi har samlet inn, inkludert intervjuer med overlevende og øyenvitner, autentisert video, foto- og lydmateriale, satellittbilder og uttalelser fra de ansvarlige, viser at Israel har med vilje og systematisk fratatt sivilbefolkningen i alle deler av Gaza gjenstander som er uunnværlige for menneskelig overlevelse».

Hamas-lederne står også overfor siktelser knyttet til utryddelse, drap, gisler, seksuelle overgrep og tortur, sammen med flere siktelser.

Angående anklagene sa Khan: «Min kontor fremlegger at det er rimelig grunn til å tro at [Sinwar, Deif og Haniyeh] er kriminelt ansvarlige for drapet på hundrevis av israelske sivile i angrep utført av Hamas (spesielt dens militære fløy, al-Qassam Brigadene) og andre væpnede grupper 7. oktober 2023 og ta minst 245 gisler».

Mandagens kunngjøring er det mest betydningsfulle diplomatiske tilbakeslaget for Israel noen gang og kommer mens de desperat prøver å beskytte sitt internasjonale rykte midt i den ødeleggende krigen i Gaza.

«Du har blitt advart»: Republikanske senatorer truer ICC-aktor

ICC og deres aktor har ikke latt seg true til taushet av truslene fra republikanske senatorer i USA.

Ei gruppe innflytelsesrike republikanske senatorer har sendt et brev til den internasjonale straffedomstolens (ICC) sjefsadvokat Karim Khan, der de advarer ham mot å utstede internasjonale arrestordrer mot Israels statsminister Benjamin Netanyahu og andre israelske tjenestemenn, og truet ham med «alvorlige sanksjoner» hvis han gjør det.

«Angrip Israel og vi vil angripe deg», skriver senatorene til Khan, og legger til at de vil «sanksjonere dine ansatte og kollegaer, og utestenge deg og dine familier fra USA».

Og brevet har den illevarslende konklusjonen: «Du er blitt advart».

Karim Khan og ICC lot seg ikke true til taushet.

Israel er ikke medlem av ICC. Men ettersom staten Palestina ble innvilget medlemskap i 2015, kan domstolen etterforske israelske individer for forbrytelser begått i de okkuperte palestinske områdene, som inkluderer Gaza, Vestbredden og Øst-Jerusalem.

I 2021 åpnet ICC en offisiell etterforskning av anklager om krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten begått i det okkuperte Palestina siden juni 2014.

Hovedanklager Khan sa i fjor at domstolen også hadde jurisdiksjon over forbrytelser begått av Hamas i Israel og av israelere i Gaza under den nåværende krigen.

«Medlemsstater har en juridisk forpliktelse til å samarbeide fullt ut med domstolen, som inkluderer arrestasjon av de som er underlagt en arrestordre», sier den juridiske eksperten Eitan Diamond.

Selv om sannsynligheten for at israelske ledere står for retten i Haag er lav, vil arrestordre fortsatt ha en håndgripelig innvirkning utover symbolikk og skade på omdømmet.

Hvis israelske tjenestemenn blir siktet, vil de måtte begrense sine reiser inn og ut av de 124 medlemslandene i ICC.

President Biden fordømmer domstolen

President Joe Biden fordømte forespørselen fra ICCs sjefsadvokat om å arrestere israelske tjenestemenn, og sa «hva enn denne aktoren måtte antyde, er det ingen ekvivalens – ingen – mellom Israel og Hamas».

«Vi vil alltid stå sammen med Israel mot trusler mot dets sikkerhet», la Biden til.

I en tidligere uttalelse kalte USAs utenriksminister Antony Blinken forsøket «skammelig».

Forrige artikkel«Tidligere var jeg velkommen i mange medier, men det er lenge siden»
Neste artikkelKrigsdagbok del 110 – 11. til 17. mars 2024