Vedum – den politiske undulat

0
Kan Vedum fortsette som undulat i regjeringas gyldne bur.

EU truer. AP og Sp er i knipa: Støre nekter å reservere seg mot EU-direktiv. Men kan Sp forbli i regjering hvis det ikke blir reservering(?). Hvordan vil de vri seg ut av dette? Trond Andresen kommenterer.

Av Trond Andresen.

Så hva skjer? – Ut fra det jeg kan se har ikke AP uttrykt seg tydelig om hva de vil gjøre. De har ikke direkte avvist bruk av EØS-avtalens reservasjonsrett, men all erfaring tyder på at de aldri vil benytte denne. (Som det står i Bibelen: «Du skal frykte og elske Herren». Støre har samme forhold til EU: han frykter og elsker.)

  • – Mens Sp’s Marit Arnstad ikke direkte har sagt at de går ut av regjering hvis AP insisterer på å godta 4. energimarkedspakke.

Jeg vil sjølsagt ut av EØS og erstatte dette ikke-folkevalgte diktaturet med en handelsavtale (slik Sveits har). Men det kan tidligst skje etter september 2025, altså neste Stortingsvalg. Og sjøl da er sannsynligheten lav for at Europabevegelse-partiene kommer i mindretall. De vil antagelig fortsatt ha et flertall, sjøl om det er redusert.

Derfor: Hvis vi ønsker å stoppe de skadelige direktivene: 4. energimarkedspakke, bygningsenergi-, avløps- og fornybar – reservasjonsretten benyttes!

I denne dramatiske situasjonen tier Sp’s partileder Vedum. AP og H har samme taktikk for å kastrere lillebror når de inngår regjeringssamarbeid: gi dem «viktige» statsrådsposisjoner slik at de føler at de har oppnådd noe fra storebror. Men la disse viktige departementene være slike hvor statsrådene har null makt. Plassér dem derfor i forgylte bur. Som Finansdepartementet og Forsvarsdepartementet.

En kommentator skriver på min Facebook-vegg: «Nå er det vanskelig å se at noen vil vinne valg i Norge ved å promotere 4. Energimarkedspakke».

Høres rimelig ut. Taktikken blir da å gjemme unna spørsmålet om reservasjon – å ikke snakke om det, samtidig som man trenerer hele greia til etter Stortingsvalget. Eller kanskje å innføre mindre omstridte deler av pakka, med tanke på å innlemme resten på et seinere tidspunkt.

Jonas inngår en meget diskret uformell forståelse med sine venner i Brussel om at det er umulig å innføre 4. pakke før Stortingsvalget på grunn av «den vanskelige politiske situasjonen i Norge». Erna vil også via kanaler være informert om dette. AP og H er enige om taktikken, men uten å si noe offentlig til hverandre (nudge nudge, wink wink).

EU på sin side slenger fortsatt med leppa inimellom og kommer med trusler mot norsk somling. Men «forståelsen» innebærer at disse truslene er tomme. De er bare for å holde undersåttene i Région Norvège/Region Norwegen på tå hev.

Ikke bare AP, men også Sp har fordel av treneringsalternativet. De kan fortsatt være med storebror i regjering, samtidig som Sp kan gå til valg på at «takket være dem» blei ikke 4. energimarkedspakke innført i Norge.

Og undulaten i Finansdepartementets gyldne bur kan bruse litt med fjøra.

Forrige artikkelGeoengineering i Dubai
Neste artikkelKrav til uavhengig granskning av myndighetenes håndtering av «CoViD-19-pandemien»