USA: Av 60 milliarder dollar til Ukraina går 48 milliarder til Pentagon

0
Foto: US Defense Department

Kongressen i USA fortsetter å streve med å sette sammen sin «hjelpepakke» til Israel og Ukraina, og i denne prosessen kommer det for en dag at mesteparten av denne «hjelpen» ikke vil forlate USA i det hele tatt, som magasinet Politico skriver. Magasinet står nær Det demokratiske partiet i USA.

Mesteparten av pengene øremerket til Ukraina vil imidlertid ikke forlate USA. I stedet vil titalls milliarder dollar fylle Pentagon-kassene for å kjøpe nye våpen fra amerikanske selskaper for å fylle opp varelager som har blitt tappet for å hjelpe Ukraina, finansiere militæroperasjoner og signere kontrakter for nye våpen for Kiev.

Hvis det blir vedtatt, vil det være en velsignelse for forsvarsindustrien som både president Joe Biden og Senatets republikanske leder Mitch McConnell har utpekt som en jobbskaper i presset for å gi bistand til Ukraina, Israel og Taiwan som har vært stoppet i flere måneder.

Rep. Matt Rosendale (R-Mont.), et medlem av det harde-høyre House Freedom Caucus, sa i en uttalelse mandag at bistandsloven «gir Ukraina tre ganger mer finansiering for å sikre deres grense enn vår egen»!

Men her er hva regningen faktisk sier: Av de drøyt 60 milliarder dollar som er dedikert til å hjelpe Ukraina med å avvise Russlands invasjon, vil det sende 48,4 milliarder dollar til Pentagon – mye av det er bestemt til å bli sendt til amerikanske selskaper.

Senatets forhandlere bevilget i underkant av 20 milliarder dollar av dette til å kjøpe nye våpen og utstyr for å fylle opp amerikanske militære varelager som ble tømt av presset for å bevæpne Ukraina. Ytterligere 13,8 milliarder dollar er øremerket Ukraine Security Assistance Initiative, et program der Pentagon kjøper nye våpen til det ukrainske militæret direkte fra amerikanske forsvarsentreprenører. Lovgivere bevilget også 14,8 milliarder dollar til økt militær tilstedeværelse i Europa, samt opplæring og deling av etterretning med Ukraina.

Enda mer penger i den bredere regningen ville bli pløyd inn i amerikansk våpenproduksjon, utenfor Ukraina.

Dette bekrefter det vi har avslørt en rekke ganger: Militærhjelpen til Ukraina er først og fremst en gigantisk subsidiering av våpenindustrien, og spesielt våpenindustrien i USA. Dette gjelder også den norske «Ukraina-bistanden». Dette er penger til krigsprofitørene og deres eiere. En mindre del av «hjelpen» havner i Ukraina der korrupte funksjonærer og oligarker kaster seg over den.

Dette er noe å tenke på for våre hjemlige skrivebordskrigere og våpenentusiaster.

Det er «the big six» som drar av gårde med størstedelen av profitten. Det vil si Lockheed Martin, Northrop Grumman, Raytheon, General Dynamics, BAE Systems og Boeing.

Eiere:

Vanguard er eid av fond som igjen er eid av aksjonærer.

Alle de andre 28.000 selskapene som produserer for krigsmaskineriet er organisert som underkontraktører av dem i et pyramidesystem med fem lag der hvert lag prøver å tappe laget over for så mye penger som mulig. Og alle sammen betaler smøringspenger, kickbacks, til de Kongressmedlemmene som stemmer for krigsbevilgningene. Og de mest sentrale av dem er sjøl aksjonærer i big six. Det er et integrert politisk-økonomisk mafiasystem. Og våre stortingpolitikere er ivrige etter å gjøre dem enda rikere.

Eierne av militærindustrien

Blant de største eierne i «big six» finner vi i stor grad de «vanlige mistenkte», investeringsfondene BlackRock, Vanguard og State Street. Militærindustrien er konsentrert til en håndfull selskaper og de har igjen felles eiere. (En analyse som også tok for seg personalunion i styrer og representantskap og krysseierskap for øvrig ville vise at integrasjonen er enda mer total.)

Og hvem eier «de vanlige mistenkte»? For å svare på det trenger man innsideinformasjon som vi ikke har, men det er opplagt at det er de rikeste dynastiene i USA og noen andre vestlige land som lar disse fondene forvalte store deler av pengene sine.

For eksempel ble børsverdien til Raytheon doblet nesten umiddelbart på grunn av Ukrainakrigen.

Se også:

Forrige artikkelIsrael kjemper med sitt «Suez-øyeblikk»
Neste artikkelRegjeringa innrømmer: – Barn ble ikke beskyttet godt nok under pandemien