Forsvarets forum: – Krigen kan være tapt for Ukraina

0
Klipp fra Forsvarets forum

«Russland har i dag overlegen ildkraft på slagmarken i Ukraina og gjør fremskritt. Dersom nødvendig støtte ikke kommer fram i tide, mener eksperter at det kan bety at Ukraina er dømt til å tape krigen». Dette skriver Stephan Pettersen i Forsvarets forum.

Han skriver videre:

Det er flere ting som står i russernes favør, ifølge oberstløytnant og forsker ved Krigsskolen, Trygve J. Smidt. De har en betydelig overlegenhet på artillerisiden og ut ifra det vi kan se og lese av rapporter, kan de skyte opp til fem og kanskje ti ganger så mye som ukrainerne. 

Russland har også luftoverlegenhet og slipper mange hundre glidebomber over de ukrainske styrkene hver dag.

– Det vil i praksis si at de skyter ukrainerne i fillebiter, sier han.

Ettersom russerne har en betydelig overlegen kampkraft kan de tilrive seg initiativet, gjennom at de har mulighet til å kraftsamle kampkraft i så stor grad at de får fremgang. Dette må ukrainerne reagere på og bruke sine reserver for å slå tilbake, ifølge Smidt.

Februar i år trakk ukrainske styrker seg ut av byen Avdijivka. Til BBC sa talsmann for Det hvite hus, John Kirby, at dette blant annet skyldes mangel på ammunisjon. At byen falt omtales som den største endringen i krigens fronter siden russiske styrker tok Bakhmut i mai 2023. 

Avdijivka er viktig for å kontrollere området rundt Donetsk på grunn av høydedragene, som gjør det mulig å få frem forsyninger til et stort område ved fronten.

Alt kan rakne

Han maler er dystert bilde for Ukraina dersom Vesten ikke klarer å levere en betydelig støtte raskt, og da mener han innen en måned eller to, og trekker frem tilsvarende situasjoner fra første og andre verdenskrig, som viser at det er mulig at de ukrainske forsvarslinjene rakner på ett eller flere frontavsnitt.

– Hvis det rakner, så rakner det i ordets rette betydning. Da går de ukrainske forsvarslinjene i oppløsning. Hvis russerne da i tillegg har klart å bygge opp en mobil og operativ reserve, så kan de få et gjennombrudd som vil gjøre at tapstallene ikke lenger er noenlunde jevnbyrdes, men fire til fem ganger høyere på ukrainsk side, sier Smidt.

Han forteller at dersom russerne får et gjennombrudd, et eller flere steder, så kan de gjøre akkurat som de gjorde med tyskerne mot slutten av andre verdenskrig. Da klarte de å bryte gjennom de tyske linjene, omfatte tyske styrker og utslette store deler av dem. Dersom disse tingene inntreffer, så er ikke det veldig lovende for Ukraina, sier han.

– Det betyr at ukrainerne risikerer å havne så bakpå at de rett og slett ikke vil være i stand til å hente seg inn igjen, forteller Smidt.

Kommentar: Dette har vært opplagt lenge

Det oberstløytnant Trygve J. Smidt beskriver har vært forklart lenge. De illusjonene som formidles ikke minst av Ukrainaaktivisten Jørn Sund-Henriksen i Nettavisen, men også stort sett av samtlige hovedstrømsmedier i Norge, har ikke noe faktisk grunnlag.

Denne krigen er tapt for NATO for lenge siden. Nå handler det bare om hvor mange titusener flere som skal dø og hvor mye større ødeleggelser det skal bli før NATO innser det uunngåelige.

Se oberst Douglas MacGregor:


NORDSJØSIKKERHETSPAKT. Norge og fem andre nordsjøland har inngått sikkerhetspakt PUBLISERT SOM EN VIKTIG MELDING KLOKKEN 04:20 Seks land har undertegnet en ny Nordsjøsikkerhetspakt. Belgia, Nederland, Tyskland, Storbritannia Danmark og Norge vil investere store beløp og samarbeide om å sikre tele- og strømkabler, samt gass- og oljeinstallasjoner i Nordsjøen. Det går fram av en pressemelding som ble sendt ut av de seks landene natt til tirsdag. Lite har vært kjent om initiativet og samtalene, men Norge har nå undertegnet det som kalles Nordsjøsikkerhetspakten. ARTIKKEL Signerer sikkerheitspakt for Nordsjøen: – Saman er me sterkare

Forrige artikkel«Pfizer brakte den farmasøytiske industrien i miskreditt»
Neste artikkelWashington tilbyr Iran forhandlinger for å unngå angrep på Israel