Amnesty: USA-støttede kurdere i Syria driver torturfengsler som er ansvarlige for «massedød»

0
Illustrasjon: Amnesty International

USA er «involvert i de fleste aspekter av interneringssystemet» som ble opprettet i Øst-Syria etter nederlaget til ISIS.

Av Dave DeCamp.

Anti-War, 17. april 2024.

De USA-støttede kurdiske myndighetene i Nordøst-Syria er ansvarlige for tortur og «massedød» på grunn av umenneskelige forhold i interneringsanlegg som ble opprettet etter nederlaget til ISIS, sa Amnesty International i en ny rapport onsdag.

Amnesty sa at USA er «involvert i de fleste aspekter av interneringssystemet», som holder mer enn 56.000 mennesker, inkludert 30.000 barn, 14.500 kvinner og 11.500 menn fanget.

De kurdiske myndighetene, offisielt kjent som de autonome myndighetene i Nord- og Øst-Syria-regionen, inkluderer Syrian Democratic Forces (SDF), USAs hovedpartner i Syria. Flertallet av de som er i varetekt ble arrestert i 2019, da IS mistet det siste betydelige territoriet de hadde.

Ifølge Amnesty er mange av kvinnene ofre for menneskehandel og tvangsekteskap med IS-medlemmer, og mange fengslede gutter og unge menn er ofre for IS-rekruttering av barn. Rapporten sa at andre ISIS-ofre blir holdt i fasilitetene, inkludert så mange som hundrevis av jesidier.

Amnesty intervjuet folk som ble holdt i leirene, de fortalte i detalj om torturen de opplevde, som inkluderte slag, stressstillinger og elektriske støt. «Jeg fikk elektriske støt. Jeg var gravid på den tiden. [Forhørslederen] visste, han sa til meg: ‘Jeg skal tvinge deg til å abortere’, og det var det han gjorde», sa en kvinne.

Amnesty-rapporten beskriver i detalj hvordan USA har finansiert og støttet interneringsfasilitetene. «Den USA-ledede koalisjonen, med finansiering fra den amerikanske kongressen, har pusset opp eksisterende interneringsfasiliteter, bygget nye og besøker dem ofte. Det amerikanske forsvarsdepartementet har gitt hundrevis av millioner dollar til SDF og tilknyttede sikkerhetsstyrker», sier Amnesty.

Tidligere fanger sa at «kombinasjonen av fysisk mishandling, umenneskelige forhold og mangel på medisinsk behandling forårsaket utbrudd av sykdom og andre helsemessige forhold, og førte til hundrevis av menneskers død».

I januar 2022 var det opprør i et fengsel på et av anleggene i Hasakah. Et stort slag fulgte, og USA ga luftstøtte til SDF-krigere på bakken. Ifølge US Central Command ble mer enn 420 mistenkte ISIS-medlemmer og 120 SDF-krigere drept i kampene. En 17 år gammel australsk gutt som var i fengselet da slaget fant sted, sier til Human Rights Watch at han anslår at 15 til 20 barn ble drept. Gutten sa at han ble skadet av et amerikansk Apache-helikopterangrep.

Ved å støtte SDF er USA i stand til å opprettholde kontroll over en del av Øst-Syria, omtrent en tredjedel av landets territorium. USA har også rundt 900 soldater utplassert i området, der de fleste av Syrias olje- og gassfelt ligger. Regjeringen i Damaskus er sterkt imot USAs tilstedeværelse, noe som gjør den til en ulovlig militær okkupasjon.


Denne artikkelen ble publisert av Anti-War.

Amnesty: US-Backed Kurds in Syria Are Running Torture Prisons Responsible for ‘Mass Death’

Oversatt for steigan.no av Espen B. Øyulvstad


Dave DeCamp er nyhetsredaktør i Antiwar.com, følg ham på Twitter @decampdave. Se alle innlegg av Dave DeCamp

Forrige artikkelPolens president: Utenlandske selskaper eier det meste av Ukrainas industrijordbruk
Neste artikkelTorturert i Abu Ghraib – nå får de omsider sin dag i retten
Dave DeCamp
Dave DeCamp er nyhetsredaktør for Antiwar.com, følg ham på Twitter @decampdave.