USA sender klasebomber som del av ny våpenpakke på 300 millioner dollar

0

Det hvite hus kunngjorde den nye pakken til tross for mangelen på ny finansiering for stedfortrederkrigen.

Av Dave DeCamp.

Anti-War, 12. mars 2024.

Det hvite hus kunngjorde tirsdag at USA sender en ny våpenpakke på 300 millioner dollar til Ukraina, som inkluderer flere klasebomber, som er beryktet for å drepe og lemleste sivile.

Våpenpakken er den første for Ukraina som blir kunngjort siden 27. desember, ettersom Pentagon har sagt at de er tomme for penger til å fylle opp opp etter våpen som tidligere er sendt til Ukraina, og Kongressen har ikke godkjent mer. Amerikanske tjenestemenn hevder at den nye våpenpakken blir betalt med oppsparte midler i den amerikanske hærens budsjett.

Jake Sullivan, nasjonal sikkerhetsrådgiver i Det hvite hus, kunngjorde pakken og sa at det var «bistand som Ukraina desperat trenger for å holde linjen mot russiske angrep og for å presse tilbake mot det fortsatte russiske angrepet i øst og andre deler av Ukraina».

Sullivan bønnfalt også Kongressen om å godkjenne de 60 milliarder dollar president Biden forsøker å fyre opp under, til stedfortrederkrigen i Ukraina i ett år til. «Vi har sagt gjentatte ganger her i orienteringsrommet, og president Biden sa det til hele nasjonen i State of the Union i forrige uke, at vi ikke kan gi løpende bistand til Ukraina uten å påvirke vår militære beredskap betydelig, uten handling fra Kongressen,» sier han.

Ifølge Task & Purpose inkluderer pakken en klasebombevariant av 155 mm artillerigranater, kjent som dual-purpose improved conventional munitions (DPICM). USA begynte først å sende DPICM til Ukraina i fjor, da det gikk tom for standard høyeksplosive 155mm artilleri-runder, som også er inkludert i våpenpakken.

POLITICO rapporterte at den nye våpenpakken også inkluderer en klasebombevariant av Army Tactical Missile Systems (ATACMs), kjent som Anti-Personnel / Anti-Materiel (APAM) missiler, som har en rekkevidde på rundt 100 miles. USA sendte først APAM-er til Ukraina i fjor, men offentliggjorde først ikke forsendelsen.

Klasebomber sprer mange små bomber, kjent som bomblets, over et stort område. De er så farlige for sivile fordi mange av bombene ikke eksploderer ved sammenstøt og kan bli funnet år eller tiår senere, ofte av barn, som de gjorde i Vietnam, Kambodsja og Laos, hvor USA slapp hundrevis av millioner småbomber under Vietnamkrigen.

På grunn av deres vilkårlige natur har klasebomber blitt forbudt av over 100 land. Men USA, Ukraina og Russland har ikke undertegnet traktaten, kjent som Konvensjonen om klaseammunisjon.

Pentagon sa at våpenpakken også inkluderer Guided Multiple Launch Rocket System (GMLRS) ammunisjon for rakettsystemene HIMARS, Stinger luftvernmissiler, 105 mm artillerigranater, AT4 antitankvåpen, sprengningsammunisjon for rydding av hindringer.


Denne artikkelen ble publisert av Anti-War.

US Sending Ukraine More Cluster Bombs as Part of New $300 Million Arms Package

Oversatt for steigan.no av Espen B. Øyulvstad

PS: Er Boye Ullmann, Lars Borgersrud & co fornøyde med USAs våpenhjelp?


Dave DeCamp er nyhetsredaktør i Antiwar.com, følg ham på Twitter @decampdave. Se alle innlegg av Dave DeCamp

Se også The New Atlas sin analyse av situasjonen angående ammunisjon og mannskap i Ukraina:

Forrige artikkelÅpent svar til Lars Magnus Günther, mediekontakt i Statkraft
Neste artikkelTraktorprotest utafor budsjettkonferanse på Klækken Hotell
Dave DeCamp er nyhetsredaktør for Antiwar.com, følg ham på Twitter @decampdave.