USA ønsker å bli værende i Niger tross ordre om å dra

0

Pentagon sier de er i samtaler med nigeriske tjenestemenn.

Av Dave DeCamp.

Anti-War, 19. mars 2024.

Pentagon ønsker å bli i Niger til tross for en ordre fra landets regjering om at amerikanske styrker skal forlate landet.

Les: Niger kaster ut US Army

Pentagon-talskvinne Sabrina Singh fortalte reportere på mandag at USA søker «avklaring» fra Niger og er i samtaler med embetsrepresentanter i den militærledede regjeringen, kjent som Nasjonalt råd for beskyttelse av hjemlandet (CNSP).

I løpet av helgen sa CNSP, som tok makten i et kupp i juli 2023, at de kuttet militære bånd med USA og erklærte at den amerikanske militære tilstedeværelsen ikke lenger var berettiget. Kunngjøringen kom etter at en delegasjon av amerikanske tjenestemenn besøkte landet.

CNSP sa at avgjørelsen ble tatt etter at den amerikanske delegasjonen ikke viste respekt for Nigers suverenitet. Singh sa at USA advarte Niger om forholdet til Russland og Iran, og The Wall Street Journal rapporterte at USA anklaget CNSP for i hemmelighet å forfølge en avtale for å gi Teheran tilgang til Nigers enorme uranreserver.

«Niger beklager intensjonen til den amerikanske delegasjonen om å nekte det suverene folket i Niger, retten til å velge sine partnere og typer partnerskap som virkelig kan hjelpe dem med å bekjempe terrorisme,»  sa CNSP-talsmann oberst Amadou Abdramane lørdag.

Singh sa at USA fortsatt har 1000 militært personell stasjonert i Niger. USA har en stor dronebase i landet som kostet over 100 millioner dollar å bygge, kjent som Air Base 201, som støtter amerikanske militæroperasjoner over hele Sahel-regionen.

USA ønsker ikke å gi opp sin militære tilstedeværelse i Niger, men har forberedt seg på muligheten siden de har vært i samtaler med andre vestafrikanske stater om potensielt å basere droner på deres territorium, inkludert Benin, Elfenbenskysten og Ghana. CNSP har allerede sparket Frankrike ut av Niger, en tilbaketrekning som ble fullført i desember.

Singh insisterte på at USA ikke har vært involvert i andre militære operasjoner enn styrkebeskyttelse i Niger siden kuppet, som styrtet tidligere president Mahamoud Bazoum. USA har tidligere uttrykt støtte til en militær intervensjon ledet av Det økonomiske fellesskapet av vestafrikanske stater (ECOWAS) for å gjeninnsette Bazoum. Men ECOWAS trakk seg fra trusselen, og opphevet de harde sanksjonene de innførte mot Niger i kjølvannet av kuppet.


Denne artikkelen ble publisert av Anti-War.

US Looking To Stay in Niger Despite Order To Leave

Oversatt for steigan.no av Espen B. Øyulvstad


Dave DeCamp er nyhetsredaktør i Antiwar.com, følg ham på Twitter @decampdave. Se alle innlegg av Dave DeCamp

Forrige artikkelAndre toner fra Dr. Fauci om immunitet: –Virusvaksiner ikke gode nok
Neste artikkelStudie: slutt å snakke om «long covid»
Dave DeCamp er nyhetsredaktør for Antiwar.com, følg ham på Twitter @decampdave.