Studie: slutt å snakke om «long covid»

0
Dr. John Gerrard / Foto: Four Corners

Det er lenge gjort omfattende forsøk fra helsemyndigheter og ikke minst fra media på å få folk til å tro at det er noe helt spesielt med covid og at det skulle finnes unike og langvarige symptomer assosiert med dette viruset. Til dette har man brukt begrepet «long covid». En stor studie fra Australia viser at det ikke finnes noe «long covid» i den forstand at ettervirkningene ikke skiller seg fra andre virussjukdommer og forskerne sier at det er på tide å skrote begrepet.

I Norge var begrepet spesielt populært høsten 2021 og høsten 2022 som vi kan se av Google trends.

Avisa Dagbladet skriver:

Forskere i Australia har gjennomført en studie hvor de ville finne ut av forskjellen på seinfølger etter henholdsvis corona og «vanlig» influensa.

Resultatet får medisinverdenen til å måpe: sannsynligvis ingen.

Hovedforskeren bak studien, John Gerrard, har en teori om at grunnen til at «long covid» i flere tilfeller har virket så ille, er at veldig mange var syke i løpet av kort tid.

– Vi mener at det er på tide å slutte å bruke begrepet «long covid». Da antyder man, feilaktig, at det er unike og langvarige symptomer assosiert med dette viruset. Terminologien kan skape unødvendig frykt, sier Gerrard i rapporten.

– Men jeg vil gjøre det klart at symptomene som enkelte pasienter har beskrevet etter covid, er ekte. Det vi mener, er at forekomsten av disse symptomene ikke er større for corona enn det er for andre luftveisvirus. Derfor er begrepet misvisende og skadelig, fortsetter han.

Avisa The Guardian har omtalt studien og skriver:

Time to stop using term ‘long Covid’ as symptoms no worse than those after flu, Queensland’s chief health officer says.

Studien finnes her: Long COVID ‘indistinguishable’ from other post-viral syndromes a year after infection, researchers find

Steinar Madsen, tidligere medisinsk fagdirektør i Legemiddelverket, beskriver studien som svært interessant.

– Det store spørsmålstegnet er nettopp om «long covid» eksisterer, eller om det er et uttrykk for andre ting – rett og slett. Dette blir veldig spennende, sier han til Dagbladet.

På spørsmål om i hvor stor grad man kan stole på den nye studien, svarer Madsen at det var snakk om relativt store grupper som deltok.

– Og så er den gjort i Australia, som har høy vitenskapelig standard. Jeg ser ingen grunn til å tvile på at de har gjennomført studien på korrekt måte, sier han.

Dermed var det begrepet skrinlagt.

Så er det kanskje på tide at helsemyndighetene begynner å interessere seg for det langt viktigere spøsmålet, nemlig de stor skadevirkningene fra mRNA-vaksinene, inkludert det enorme antallet dødsfall som er registrert internasjonalt uten å bli tema for verken debatt eller medieoppslag.

Forrige artikkelUSA ønsker å bli værende i Niger tross ordre om å dra
Neste artikkelNoen innlegg som «venstresidas avis» har refusert de siste månedene, del 4.