USA ba Ukraina stanse angrep på russisk energi – frykter høy oljepris

0

Tjenestemenn i Det hvite hus er frustrerte over sine ukrainske kollegers ignorering av USAs advarsler.

Av Kyle Anzalone.

antiwar.com – 22. mars 2024.

Amerikanske embetsrepresentanter mister tålmodigheten ettersom Kiev ikke følger amerikanske krav om å slutte å angripe russisk energiinfrastruktur. Det hvite hus frykter angrepene vil føre til en økning i oljeprisen og utløse represalier fra Moskva.

Ifølge Financial Times hadde «Det hvite hus blitt stadig mer frustrert av åpenbare ukrainske droneangrep som har rammet oljeraffinerier, terminaler, depoter og lagringsanlegg over hele Vest-Russland, og skadet landets kapasitet innen oljeproduksjon», og la til at amerikanske embetsrepresentanter er bekymret for å «drive opp globale oljepriser og fremprovosere gjengjeldelse».

Kravene om å stanse angrepene mot russiske oljeanlegg kan virke forvirrende for Kiev, etter at Nato-sjef Jens Stoltenberg ga grønt lys til ukrainske angrep inne i Russland i forrige måned. I tillegg har president Joe Biden lovet å lamme den russiske økonomien, og Vesten har brukt sanksjoner og pristak i et forsøk på å dempe Moskvas energieksport.

Det hvite hus kan se økende drivstoffpriser hjemme som en primær bekymring, med 2024-valget i horisonten. Bob McNally, en tidligere energirådgiver i Det hvite hus, sa: «Ingenting skremmer en sittende amerikansk president mer enn en økning i pumpeprisene i løpet av et valgår», som sitert av Financial Times.

Mens ukrainske tap på slagmarken har fortsatt de siste ukene, har Kiev gjennomført flere angrep på russisk jord. Dette har ført til at Kreml har evakuert tusenvis av barn fra et grenseområde. Ukrainske styrker lyktes også med å angripe syv energimål i Russland i forrige uke.

Washingtons frykt for at angrep på Moskvas energiinfrastruktur vil føre til gjengjeldelsesangrep på ukrainsk energi ser ut til å ha materialisert seg. På fredag rapporterte BBC: «En million mennesker er uten strøm over hele Ukraina etter at russiske missiler var rettet mot energiinfrastruktur,» og Kievs energiminister German Galushchenko sa at Moskva hadde som mål å forårsake «svikt i landets energisystem i stor skala».


Originalen til denne artikkelen finner du her:

Fearing Spike in Oil Prices, US Tells Ukraine To Halt Attacks on Russian Energy

Oversatt for steigan.no av Espen B. Øyulvstad

Se også The Durans oppsummering av de to siste dagenes angrep på Ukrainas el-forsyning og situasjonen ved fronten:

Kyle Anzalone er meningsredaktør for Antiwar.com, nyhetsredaktør for Libertarian Institute og medvert for interessekonflikter.

Forrige artikkelVendepunktet 1999: NATO-krigen mot Jugoslavia
Neste artikkelNå går strømprisen til himmels
Kyle Anzalone er nyhetsredaktør for Libertarian Institute, meningsredaktør for Antiwar.com og medvert for Interessekonflikter sammen med Will Porter og Connor Freeman.