Ukrainske spesialstyrker kjemper i borgerkrigen i Sudan

0

Avisa Kyiv Post publiserte i begynnelsen av februar en video som viser ukrainske spesialsoldatar som avhører krigsfanger fra den russiske Wagner-gruppa i Sudan. De ukrainske soldatene tilhører Timur-enheten som er underlagt Ukrainas militære etterretningstjeneste (HUR).

Det er NTB som melder dette 5. mars.

Kilden til NTB er den ukrainske avisen Kyiv Post som 5. februar publiserte en video som viser ukrainske spesialsoldater som avhører krigsfanger fra den russiske Wagner-gruppa i Sudan.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj hadde et møte med juntalederen Burhan på Shannon-flyplassen i Irland i 23. september i fjor der de diskuterte «felles sikkerhetsutfordringer».  Dette skjedde altså flere måneder etter at borgerkrigen hadde brutt ut.

NTB skriver videre:

«Seniorforskar Morten Bøås ved Norsk utanrikspolitisk institutt (NUPI) har vanskeleg for å forstå kvifor ukrainske spesialstyrkar støttar Burhans hær i Sudan.

– Det blir framstilt som om dei støttar eit legitimt regime, noko som i beste fall er ei ganske sterk omskriving av sanninga. Dette er ein krig der begge partar har mykje blod på hendene, seier han til NTB.

– Dette er ikkje akkurat noko PR-kupp for Ukraina, seier han. Bøås er kjend med at det er Wagner-soldatar i Sudan, men desse driv ifølgje han først og fremst med vakthald og sikring av gruver og gulltransportar. – Dei har ikkje vore ein viktig aktør i kamphandlingane der, seier han.

Sjefsforskar Tor Bukkvoll ved Forsvarets forskingsinstitutt (FFI) er sjølv ein flittig lesar av Kyiv Post og meiner at det stort sett er ei truverdig avis.

Opplysningane om nærværet til dei ukrainske spesialsoldatane i Sudan stiller han seg til liks med Bøås undrande til. – Dette er spesielt, seier han til NTB.

– Det blir på ein måte å flytte kampen mot Russland ut av Ukraina, men det er risikabelt å byrje å blande seg inn i konfliktar som Sudan, seier Bukkvoll».

(Vår merknad: Tor Bukkvold ble i 2019 nevnt av det britiske forsvarsdepartementet som en påvirkningsagent for å skape en kampanje mot Russland: Integrity Initiative: Norske navn trukket inn i hemmelig nettverk for informasjonskrig mot Russland.)

Ukraina mener at gullet fra Sudan er en viktig bidragsyter til Russlands krigsøkonomi. Lederen for Ukrainas militære etterretningstjeneste, general Kyrylo Budanov, sa i mai i fjor at Ukraina ville «ødelegge russiske krigsforbrytere over hele verda, samme hvor de er».

CIA har også lært opp ukrainske spioner som i dag opererer i ei rekke land der Russland har et nærvær, ifølge New York Times. CIA har samarbeidet med ukrainsk etterretning siden 2015.

Wall Street Journal har nå også satt søkelyset på Ukrainas militære engasjement i Sudan: Ukraine Is Now Fighting Russia in Sudan.

Artikkelen er bak betalingsmur, men er gjengitt her av Ukrainska Pravda: WSJ reveals Ukraine’s involvement in conflict against Russia in Sudan.

Øyvind Andresen har rapportert dette på sin blogg.

Han skriver:

Med andre ord: Ukraina er altså involvert med regulære styrker i en blodig borgerkrig i Sudan. Går nå Ukrainas forsvarslinjer i Sudan? Hvor får de våpnene fra?

Samtidig kan de ha soldater og spioner overalt i verden for å bekjempe det de oppfatter som russiske interesser. Krigen er blitt global, og Norge er med sin betingelsesløse militære støtte til Ukraina dratt inn i en verdensomspennende krig.

For alt vi vet kan norsk økonomisk og militær hjelp til Ukraina inngå i den nye krigen om Afrika.

Går nå Ukrainas forsvarslinjer i Sudan? Hvor får de våpnene fra?  Norge gav 11 milliarder i våpenstøtte til Ukraina i fjor. Et enstemmig Storting står bak. Krigen er blitt global, og Norge er med sin betingelsesløse militære støtte til Ukraina, dratt inn i en verdensomspennende krig.

Forrige artikkelHvem profitterer på bistanden til Ukraina?
Neste artikkelStein Lier-Hansen i Norsk Industri fikk sjøflypenger rett på egen konto