Ofret miljøkrav i Oslofjorden etter press fra Forsvaret

0
Fra Oslofjorden

Den viktige forsvarsbedriften Chemring Nobel får slippe langt mer ut i Oslofjorden. – Jeg synes det er fryktelig, fryktelig vanskelig, sier klima- og miljøministeren.

I desember nedla den samme mannen forbud mot at fritidsbåteiere kan tømme kloakk i fjorden.

– Vi må sette inn alle de tiltakene vi har for å redde Oslofjorden. En friskmeldt fjord vil ikke minst være til glede for båtfolket som bruker sommeren på vannet, sa klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen i en pressemelding.

Forsvaret trumfer miljø: Tillater femdobling av utslipp

Alle andre rundt Oslofjorden pålegges kostbare kutt i utslipp av nitrogen. Men regjeringen lar en sprengstoffabrikk femdoble forurensingen sin, skriver NRK.

Anlegget til Chemring Nobel på Sætre i Asker produserer eksplosive kjemikalier som brukes til å lage ammunisjon.

Et avfallsstoff fra produksjonen er nitrogen, som slippes ut i Oslofjorden. Nitrogen fra avløpsvann, industri og jordbruk er en av hovedårsakene til miljøproblemene i Oslofjorden.

Klima- og miljødepartementet har likevel gitt fabrikken lov til å femdoble nitrogenutslippene sine, fra opptil 41 til 200 tonn i året, fram til 2028, skriver Teknisk ukeblad.

Grunnen er at regjeringen vil øke produksjonen av ammunisjon.

Chemring Nobel er 100% eid av Chemring Group Plc, som er en våpenprodusent grunnlagt i Storbritannia i 1905. Selskapet har Invesco og BlackRock som sine største aksjonærer og Invesco har Massachusetts Mutual Life Insurance Co, Vanguard og BlackRock som sine største aksjonærer. Så det er de vanlige mistenkte som får ekstraordinær utslippstillatelse for å kunne gjøre mest mulig profitt på krigen i Ukraina. Chemring Nobel er en viktig leverandør til den amerikanske våpengiganten Northrop Grumman. Northrop Grumman har State Street, Vanguard og BlackRock blant sine fire største aksjonærer. Og den «rødgrønne» regjeringa med sin «grønne» «miljøprofil» slår hælene sammen og gjør som de får beskjed om.

De kan ødelegge fjell og fjorder med vindindustri «for miljøets skyld». De kan ødelegge folks strømforsyning for det «grønne skiftet», og når det gjelder krig og krigsprofitt så trumfer de miljøet enda en gang.

Hvorfor gidder noen i det hele tatt å tro på retorikken deres?

Og hva sier de grønne våpenentusiastene på Stortinget til dette?

Forrige artikkelRaser grunnen ut under Bidens Russland-politikk?
Neste artikkelSamholdet i NATO er ikke så godt som de skryter av