Øvelsen Nordic Response gjorde skade for mange millioner

0

Øvelsen Nordic Response tok 70 prosent av beiteområdene til rein og i tillegg gjorde den skade for mange millioner.

Av Romy Rohmann.

I forkant av øvelsen hadde NRK Finnmark dette oppslaget:

https://www.nrk.no/tromsogfinnmark/reindriften-frykter-at-nato-ovelsen-nordic-response-vil-ga-utover-reindriften-1.16753467

Øvelsen Nordic Response er over for denne gang, og på hjemmesiden til Forsvaret skriver de:

Den norske militærøvelsen Cold Response har lang historie og finner sted i Nord-Norge hvert annet år. Takket være NATO-utvidelsen med Finland og Sverige, utvidet vi i år øvelsen til et Nordic Response. Øvelsen er en del av den rekordstore NATO-øvelsen Steadfast Defender, som pågår på ulike steder i Europa ut mai i år.

Nordic Response fant sted fra 3. til 14. mars 2024. Fortsatt blir det noe mer militæraktivitet fremover, særlig i form av trafikk på grunn forflytning av materiell og soldater. Det blir også enkelte mindre samtreninger med allierte i Nord-Norge utover i mars.

Over 20 000 soldater fra 13 land deltok på øvelsen. Av disse trente cirka 10 000 på land, og har vært de mest synlige under øvelsen. Deltakerne kom fra Belgia, Canada, Danmark, Finland, Frankrike, Italia, Nederland, Norge, Spania, Storbritannia, Sverige, Tyskland og USA.

https://www.forsvaret.no/om-forsvaret/operasjoner-og-ovelser/ovelser/nr24

Torsdag 21.mars skriver også Forsvaret på sine sider at de foreløpig har mottatt 116 saker og klagene renner inn. Det er Marianne Bø, stabsoffiser ved FOH, leder av miljøverngruppen som behandler klager etter militærøvelsen Nordic Response i Finnmark. Klagene omfatter ødelagt infrastruktur som autovern og gatelys, raserte skiløyper, samt skader på bygninger og kjøretøy. Det har også kommet inn flere klager til Miljøverngruppen om «human waste» fra militære uten toalettfasiliteter, overkjørt materiell, søppel og forurensing.

Disse klagene kan ha en kostnad på mellom tre og åtte millioner anslår Forsvaret.

Det som dukker opp av skader når snøen smelter har foreløpig ingen oversikt over. Med store tanks på 50-60 tonn som ha kjørt rundt på vidda er det klart det blir skader.

I tillegg har denne øvelsen lagt beslag på opptil 70% av beiteområdet til reinflokkene i området.

Om vinteren er det mange av reineierne som samler dyrene til en felles flokk.  Under øvelsen må de i år oppbemanne pass av dyrene hele døgnet og økt mating for at dyra skal holde seg roligere. Reineierne veit ikke hvordan det vil bli, eller hvordan dyrene vil reagere på støyet fra øvelsen.

https://www.forsvaretsforum.no/forsvaret-nato-nordic-response/mister-store-deler-av-beiteomradet-under-nordic-response/368051

Under øvelsen har store deler av beiteområdet til reindriften vært underlagt militær aktivitet og det var en «uheldig sak» sier M.Bø til Forsvarets forum.

Vi hadde en uheldig sak. Et helikopter fløy helt feil, som gjorde at det ble spredning av flokken. Denne saken er det som økonomisk koster mest for Forsvaret.

https://www.forsvaretsforum.no/miljo-nordic-response/forsvaret-anslar-skader-for-mellom-tre-og-atte-millioner-etter-storovelsen/370040

Men det var sjølsagt ikke bare på bakken denne øvelsen tok sted, Luftforsvaret i de fire nordiske land med opptil 100 kampfly var på vingene over de nordlige delene av Norge, Sverige og Finland.

VG skriver dette:

Sjefen for det norske luftforsvaret, generalmajor Rolf Folland, har under vinterøvelsen «Nordic Response 2024» fått kommandoen over en styrke satt sammen av fly og folk fra 13 Nato-land – og da teller vi med Sverige som er dager unna sitt Nato-medlemskap.

Vi tester og demonstrerer vår evne og vilje til å forsvare hver tomme av Natos territorium, sier Folland til VG.

VG var i Bodø mandag, da luftstyrkene fra Nato-landene startet sine operasjoner inn i den store Nato-øvelsen. Den tok av med et drønn over Bodø sentrum, da kampfly fra flere land fløy lavt over byen.

Unikt for denne øvelsen er at man setter sammen en felles luftkommando for Nato over nordområdene til Norge, Sverige og Finland.

Mer enn 300 offiserer fra en rekke land jobber nå fra baser i Bodø og Sørreisa for å trene på å sikre luftherredømme, grenseløst over de tre landenes nordligste deler.

Ledes fra USA

På den andre siden av Atlanterhavet, i den amerikanske byen Norfolk, sitter ledelsen i Natos nye operative hovedkvarter Joint Force Command og styrer det hele.

Norge har fått ansvaret under Norfolk for å bygge opp en luftkomponentkommando, forklarer Folland.

https://www.vg.no/nyheter/innenriks/i/xgG9Rj/sprenger-grensene-i-nordisk-vinteroevelse

Som vi ser ledes en slik felles luftkommando fra USA, og med alle de nye basene i Norge vil det nok foregå mye militæraktivitet i landet vår framover. Det er jo kanskje derfor det ble observert aktivitet rundt Rygge flyplass den 18.mars.  Det var et fly av denne typen som fløy lavt over området mandag ettermiddag. Flyet er et Boeing C-17 Globemaster III tilhørende det canadiske forsvaret. Men her holder talspersonen ved Forsvarets operative hovedkvarter (FOH) i Bodø, kortene tett til brystet og vil ikke kommentere eksakt hva flyets oppdrag har vært. Du kan lese mer her:

https://www.sa.no/derfor-floy-canadas-luftforsvar-over-sarpsborg/s/5-46-1610859

Forrige artikkelHva USA kan skylde verden for Covid-19
Neste artikkelSSB vil ha mer blod, svette og tårer