Norge ligger fremst i støtten til krigen i Ukraina

0
Kongsberg Defence & Aerospace er en av profitørene på Ukraina-krigen. NSM Test Firing KDS Kongsberg Defence Systems ©KONGSBERG

Nesten ingen andre land gir så mye penger i forhold til bruttonasjonalprodukt som Norge. Krigen i Ukraina er blitt det største satsningsområdet for norske myndigheter. En titt på nettsidene til Forsvarsdepartementet vil overbevise deg om at vi ikke overdriver:

Norsk støtte til Ukraina og nabolandene

Her er en oversikt over Norges støtte til Ukraina og nabolandene som følge av Russlands angrepskrig mot Ukraina. Oversikten vil bli oppdatert fortløpende.

Videre kan vi lese:

Norge deltar i luftvernkoalisjon for å støtte Ukraina

Norge bidrar til anskaffelse av artilleriammunisjon til Ukraina

Dette suppleres med en voldsom militarisering av norsk økonomi:

Milliardstøtte til norsk forsvarsindustri

Tre norske bedrifter får nå milliardstøtte gjennom det europeiske ASAP-programmet. Norske bedrifter får med dette full uttelling for sine søknader. Sammen med regjeringens medfinansiering vil dette styrke norsk produksjonskapasitet for kritiske forsvarsprodukter vesentlig.

– Krigen i Ukraina har skapt en situasjon der det er behov for store mengder ammunisjon. Å øke kapasiteten i forsvarsindustrien er avgjørende for Ukraina, men også for å ivareta vår egen sikkerhet, sier forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp).

ASAP (Act in Support of Ammunition Production) skal styrke produksjonskapasiteten for ammunisjon og missiler til støtte for donasjoner til Ukraina og etterfylling av egne lager. Alle de tre norske virksomhetene som har meldt inn prosjekter med støtte fra norske myndigheter har nå fått tildelinger gjennom ASAP. Disse er Chemring Nobel, Kongsberg Defence and Aerospace og Nammo Raufoss AS.

Nammo er eid av staten og finske Patria Industries Oy som er et finsk-norsk samarbeid. Begge de to selskapene er tett integrert med amerikansk militærindustri gjennom store leverandørkontrakter. Chemring Nobel er en viktig leverandør til den amerikanske våpengiganten Northrop Grumman. Northrop Grumman har State Street, Vanguard og BlackRock blant sine fire største aksjonærer. I Kongsberg Gruppen har Næringsdepartementet 50% av aksjene og vi finner: State Street Bank And Trust Comp med 5%, The Northern Trust Comp, London Br med 3%, The Bank Of New York Mellon Sa/Nv med 3%, Jpmorgan Chase Bank, N.A., London med 2,3% og Citibank, N.A. med 1,2%.

ASAP er et spleiselag mellom virksomhetene, norske myndigheter og EU. Til sammen blir det nå om lag 3 milliarder kroner til investeringer i økt produksjonskapasitet i norsk forsvarsindustri, hvorav EUs støtte utgjør om lag en milliard, norske myndigheter bidrar med 950 millioner, og bedriftene stiller med resten. 

– Full uttelling for de norske søknadene demonstrer at norsk forsvarsindustri leverer produkter på høyt nivå og at vi er konkurransedyktige i et internasjonalt marked.  I tillegg viser det at Norge produserer forsvarsmateriell som er helt avgjørende både for Ukrainas fortsatte motstandskamp og for våre allierte. Her har vi et ansvar for at det ikke oppstår flaskehalser på de viktige komponentene vi produserer, sier forsvarsministeren.

Chemring Nobel er en av få vestlige produsenter av de militære høyeksplosivene RDX, HMX og NTO. Produktene fra Chemring Nobel er essensielle for de fleste våpentyper som er mest etterspurt på grunn av den pågående krigen i Ukraina. Dette er for eksempel luftvernmissiler, artilleriammunisjon og panservernvåpen. For artilleriammunisjon er tilgangen til sprengstoff den største flaskehalsen for økt produksjon. Chemring Nobel er en viktig leverandør til Nammo, og økt produksjonskapasitet hos Chemring Nobel er viktig for at Nammo skal kunne øke sin kapasitet.

– Vi har allerede økt produksjonen betydelig. Tildelingen gjennom ASAP gjør at vi nå kan realisere nye prosjekter som blant annet vil være viktige for svært mange vestlige ammunisjonsprodusenter, som for eksempel Nammo som vi har samarbeidet tett med i over 50 år, sier administrerende direktør Helge Husby i Chemring Nobel.

Vil nå to-prosentmålet til Nato allerede i år

Den tidligere venstresida skryter av at de ønsker å bevilge enda mer penger til krig enn det regjeringa gjør. På nettsidene til Rødt heter det:

Rødt er blant partiene som i statsbudsjettet for 2023 foreslo høyest bevilgninger til Forsvaret og mer enn regjeringa foreslo.

Ved siden av at dette er et enormt linjeskifte fra Rødts side viser det at partiet i enda større grad enn regjeringa vil ta penger fra andre sektorer og putte dem inn i krigsmaskineriet. For Rødts ledelse skjønner vel at når det blir mer penger til krig, blir det mindre til alt mulig annet, også de gamle hjertesakene til Rødt.

Ukrainakrigen et kvantesprang for norsk militarisme og imperialisme

Ukrainakrigen har sprengt alle gamle barrierer når det gjelder norsk freds- og forsvarspolitikk. Fredspolitikken er likvidert, basepolitkken er skrotet til fordel for en total amerikansk militær kontroll av Norge og krigsprofitørene kan gjøre milliardprofitter på død og ødeleggelse med venstresida som entusiastisk støttespiller.

Forrige artikkelScott Ritter: Terrorangrepet i Moskva ser ikke ut som ISIS sitt håndverk
Neste artikkelNår mennesker får redusert sin verdi
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).