Krigsdagbok del 102 – 15. til 21. januar 2024

0
Bakgrunnsbilde: Shutterstock / n_defender

Dette er 102. del av min ‘krigsdagbok’, som er basert på daglige notater om utviklingen av krigen i Ukraina etter Russlands invasjon 24. februar 2022, samt kommentarer om mediedekningen, tilbakeblikk og lignende.

Av Lars Birkelund.

16. januar

Facebookminne:

Seinere samme dag:

Dritten flyter til toppen.


Børge Brende sa gjentatte ganger at han skulle «fase ut» Syrias president Bashar al-Assad. Han ble belønnet med jobben som leder for World Economic Forum, sjøl om han ikke klarte å «fase ut» Assad, mens Jens Stoltenberg fikk jobben for USAs våpenindustri av lignende grunner.


I går sa Brende at han så mørkt på utsiktene til verdensøkonomien. Men det fantes lyspunkter, sa han, og nevnte et: at USAs økonomi går bedre enn forventet. Det at Indias økonomi går så det suser og at Kina og Russlands økonomi fortsetter å vokse er nemlig dårlige nyheter for sånne som Børge Brende.

Seinere samme dag:

Winston Churchill om UK, USA og en rekke andre lands krigføring mot Russland under den såkalte borgerkrigen, 1918-22:

«Var de allierte landene i krig mot Sovjetunionen? Absolutt ikke. Men de skjøt sovjetrussere så snart de så en. De invaderte russisk territorium, de ga våpen til Sovjets fiender. De blokkerte havnene deres og senket deres kampskip».


Jeg vet ikke hva russerne kaller krigen. Men i Norge kalles den for den russiske borgerkrigen. Og hva kalles Norge/NATOs krig mot Russland? Den kalles Russlands (uprovoserte) krig mot Ukraina.

Seinere samme dag:

Storbritannia aleine har trent opp over 60 000 ukrainske soldater og det begynte i 2014 som forberedelser til krig mot Russland, iflg forsvarsminister Grant Shapps. I tillegg er det kjent at USA og Canada trente og væpnet ukrainske soldater fra samme år, sikkert også andre NATO-land. Dette foregikk mens ukrainske ledere sa at de førte krig mot Russland. Likevel var Ukraina et fredelig land og Russlands invasjon uprovosert, vil blant annet Norges ‘forsvarsminister’ Bjørn Arild Gram ha oss til å tro.

Denne væpningen/treningen forklarer sjølsagt også hvorfor Ukraina har klart seg såpass bra mot Russland. Men det skyldes kun ukrainsk heltemot og russisk dumhet og feighet, vil de også ha oss til å tro.


Alex Christoforou kommenterer dette, konspirasjonsteorien om at Russland planlegger krig mot NATO-land og annet:

Seinere samme dag:

«Finlands president snakket nylig med sin kinesiske kollega om hva som skjedde da et kinesisk-eid containerskip rev opp gassrørledning i Østersjøen i oktober 2023» – NRK.

NATO-mediene skyldte først på Russland for dette også, før de begynte å skylde på Kina. Nå åpner de for at det kan ha vært et uhell, som Kina har skylda for.

Seinere samme dag:

Ukraina skriker etter nye soldater etter som flere og flere ukrainere flykter ut av landet og ikke minst dør. Så nå bør alle heltemodige forkjempere for Ukraina på Stortinget og i norske redaksjoner gripe sjansen.

NRK viser i blant at de kan være kritiske. Flertallet i Ukrainas nasjonalforsamling stemte ned Zelenskys mobiliseringsordre, meldte Dagsrevyen i dag, som intervjuet et parlamentsmedlem som mener at Z gikk «alt for langt».

Norge har hittil mottatt ca 70 000 ukrainere, hvorav mer enn 15 000 menn i stridsdyktig alder. Det kan komme så mange som 120 000 flere i løpet av året. «Norge strammer inn for ukrainere», heter det likevel fra NRK. Men det er hovedsaklig velferdsgodene det strammes inn på. Det skal få liten betydning for antallet ukrainere som kommer hit.

I Debatten pekte ellers NRKs Morten Jentoft på et godt poeng: hvis Ukraina tømmes for folk har «Putin» på sett og vis vunnet krigen. Han sa ellers at store deler av landet er relativt trygt, etter å ha reist mye rundt der. «Snart er det flere ukrainere enn finnmarkinger i Norge. Hvor lenge kan utviklingen fortsette», spør NRK.

17. januar

Jens Stoltenberg og hans papegøyer i mediene og blant politikerne sier at NATO har blitt styrket som følge av krigen i/om Ukraina. De bygger på at NATO har fått to nye medlemsland. Men Sverige har ikke blitt akseptert av Tyrkia og Ungarn foreløpig, og det er fortsatt et åpent spørsmål om de blir det.

I virkeligheten spriker NATO nå nesten like mye som Per Bortens tømmerstaur, for de som husker det bildet, som Borten sjøl brukte om sine problemer med å holde egen koalisjonsregjering samlet. For tre NATO-land opponerer åpent mot galskapen til Stoltenberg og de andre krigshisserne. Deriblant Tyrkia, som er NATOs sterkeste etter USA, militært sett.

De to andre er Ungarn og Slovakia. Peter Szijjarto, Ungarns utenriksminister sa nylig det helt åpenbare: hvis vestlige ledere ønsker det beste for Ukraina må de stanse våpenstrømmen NÅ og forhandle.

Løgnen om samhold i NATO (og EU) må holdes vedlike som del av propagandaen som skal få oss til å ønske mer krig. Heldigvis er det flere og flere som skjønner at USA/NATO/Ukraina har like mye skyld for krigen som Russland. Politikerne er som vanlig de siste som skjønner det. Skjønt mange skjønner det nok, de tør bare ikke si det. Ikke før de blir pensjonert.

NATO/Norge har i praksis også stilt seg på feil side ift Israel/Palestina. Så hvis NATO blir oppløst kommer det i hvert fall noe godt ut av krigene.

18. januar

Norske medier har sjølsagt ingen innflytelse på hvem som blir USAs president. Så hvorfor bedriver de likevel valgkamp for Nikki Haley (mot Trump), som det ble veldig klart at NRKs URIX gjorde i kveld?

Sigleif Mikalsen forklarte hvorfor de gjør det: «Dette er en kampanje som går over hele Europa. Det finnes ca 7 mill med stemmerett som bor i Europa. 5 mil av disse stemte på Biden ved forrige valg. Så kampanjen virker. Uten disse europeiske stemmene ville Biden ha tapt ved disse valg».

Seinere samme dag:

«Økende press for å få Tyskland til å sende raketter (Taurus) til Ukraina», meldte Finansavisen 6. januar. Presset kom både innen og utenifra. I Tyskland blant annet fra det partiet som kaller seg ‘De grønne’. Men opposisjonen mot er sterkere, viste det seg i går.

I Norge finnes det knapt opposisjon. Og om den ytrer seg er det som oftest for flere våpen og mer krig. Jeg sikter til Guri Melby, Christian Tybring-Gjedde og den slags.

I dag melder RT:

«Tysklands parlament har med overveldende flertall avvist et forslag om å gi Taurus kryssermissiler til Ukraina (…) Resolusjonen ble beseiret onsdag kveld med en margin på 485-178, da bare to medlemmer av Forbundsdagen utenfor opposisjonen CDU/CSU-fraksjonen stemte for».

RT melder riktignok at den endelige avgjørelsen vil bli overlatt til kansler Olaf Scholz, «som tidligere har avvist slik bistand på grunn av bekymringer om at det kan utløse en bredere konflikt ved å sette mer russisk territorium innenfor Kievs slagområde».

Seinere samme dag:

«Aldri før registrert flere drepte hjelpearbeidere i én og samme konflikt» – VG.

Israel slår den ene dystre rekorden etter den andre. Men det er Russland vi blir indoktrinert til å hate.

19. januar

Den norske ‘journalisten’ Knut-Sverre Horn, fra NATO-kringkasteren NRK har funnet et nytt mobbeoffer, en nordmann som støtter et barnehjem i Russland. Påstanden er at det å hjelpe vanskeligstilte russiske barn kan «rettferdiggjøre Putins krig». I USA/NATOs Norge kan man nemlig kun rettferdiggjøre USA/NATO/Norges kriger, i dette tilfellet mot Russland.
Nordmannen, Atle Berge, er kjent som grunnlegger av selskapet Ølen Betong, som etablerte seg i Murmansk i 2008. Han ser på sin støtte til barnehjemmet de siste årene som ‘payback’ til det russiske sivilsamfunnet.

Berge vurderer å melde NRK til PFU og har også tidligere kommet i trøbbel pga norske myndigheter. Dette i en sak som minner om Frode Berg-saken. Frode Berg ble arrestert i Russland i desember 2017 mens han var på spionasjeoppdrag for norsk etterretning og satt fengslet i nærmere to år. Berge ble forsøkt vervet til noe lignende, men hadde vett til å takke nei. Russiske myndigheter fikk likevel mistanke om at han var spion, slik at han ble hentet inn til avhør i seks timer i Murmansk. Han ble deretter nektet innreise til Russland i flere år og skal ha tapt mye penger på det.

20. januar

«USA gir Ukraina ytterligere 200 millioner dollar (ca 2 milliarder kroner) til å kjøpe militært utstyr og våpen» – Dagsrevyen 20. januar 2022.

Dette var vel en måned før Russlands invasjon. Dette viser at USA/NATO fortsatte å provosere Russland på et tidspunkt da de visste at Russland kunne komme til å invadere Ukraina. For russerne ble spørsmålet til slutt: skal vi invadere nå eller vente til USA/NATO har væpnet Ukraina med atomvåpen?

Seinere samme dag:

«President Putin mener Russland er en stormakt som ikke er vist tilstrekkelig respekt» – Gro Holm, NRKs Russland-korrespondent.

Russland er ikke bare en stormakt, men verdens største land. Dobbelt så stort som USA. Og det med mangel på respekt er ikke bare noe Putin mener, da Vesten etter den kalde krigen knapt gjorde annet enn å provosere og ydmyke Russland. Sovjetunionen hadde NATO-landene i det minste respekt for.

«Det motsatte av kjærlighet er ikke hat, det er likegyldighet». Elie Wiesel satt i konsentrasjonsleirene Auschwitz og Buchenwald under andre verdenskrig. Da han sa dette siktet han til at omverdenen, til å begynne med, ikke ville ta rapporter om jødeutryddelser på alvor og at denne likegyldigheten var en del av antisemittismen eller jødehatet.

Hvis likegyldigheten overfor rapporter om jødeutryddelser under andre verdenskrig var tegn på jødehat kan man saktens også si at Vestens likegyldighet overfor Russlands klagemål er tegn på russofobi.

«President Putin og utenriksminister Sergej Lavrov snakker til afrikanske ledere som om de har en felles historie når det gjelder å bekjempe vestlig kolonialisme.

Men (…) det tsarrussiske imperiet ble skapt med våpen og tvang. Den siden ved russisk imperiebygging får lite oppmerksomhet» – Gro Holm.

Russland kriget likevel bare i sine nærområder, mens europeiske kolonimakter både 1) førte kriger mot Russland, som de tapte. 2) la under seg hele Amerika og Australia og 3) hersket over nesten hele Afrika og Asia, så lenge de klarte det.

21. januar


‘Menneskerettighetsorganisasjon’ som kaller seg Helsingforskomiteen var raskt ute med å tilby seg å granske påstander om russiske krigsforbrytelser. Men Israels krigsforbrytelser, som er langt verre, vil de ikke granske. Det samme hykleriet og den samme feigheten gjelder som kjent regjeringen og Stortinget.

«Kripos vurderer for tiden en anmeldelse av tre sentrale israelske ledere for forbrytelser mot menneskeheten levert av professor Terje Einarsen og de juridiske organisasjonene ICJ-Norge og Forsvar Folkeretten» – ABC Nyheter.

Det hjelper dessverre ikke hva Kripos sier, for USA sier nei. Og hverken Kripos eller norske politikere tør å trosse USA. I hvert fall ikke i denne saken. Så ‘fritt’ og ‘uavhengig’ er Norge.

Seinere samme dag:

«Ukraina er ikke en suveren stat, men styres av amerikanerne hevder Slovakias statsminister Robert Fico» – Dagsavisen.

Gamle nyheter for oss som har fulgt med, men bra at også statsministeren i et NATO-land sier det.


Tidligere utgaver: @Krigsdagbok

Forrige artikkelDemokratiets uutholdelige letthet
Neste artikkelIsrael beslaglegger land på Vestbredden for fremtidige bosettinger