Israel beslaglegger land på Vestbredden for fremtidige bosettinger

0
Skjermdump fra al-Jazeera.

Vaktbikkjegrupper sier at denne handlingen markerte Israels største tyveri av land på mer enn tre tiår.

Av Will Porter.

Libertarian Institute – 22. mars 2024.

Den israelske regjeringen har konfiskert et område på den okkuperte Vestbredden for å gi plass til nye bosetninger, som utpeker nesten 2000 hektar som «statlig land». Beslutningen kommer uker etter at Tel Aviv ga grønt lys for bygging av tusenvis av ekstra bosetningsenheter utenfor den grønne linjen.

Finansminister Bezalel Smotrich kunngjorde det «viktige og strategiske» trekket på fredag, og sa at rundt 1.980 hektar land i den nordlige Jordan-dalen hadde blitt godkjent for fremtidig utvikling.

«Mens det er de i Israel og verden som søker å undergrave vår rett til Judea og Samaria og landet generelt, fremmer vi bosetningsbevegelsen med hardt arbeid og på en strategisk måte over hele landet,» sa han, og brukte et bibelsk navn på Vestbredden, favorisert av israelske bosettere.

Betegnelsen vil tillate bygging av mer enn 100 bosetningsenheter i Jordan-dalen, samt en kommersiell og industriell sone, ifølge den israelske kringkasteren Kan.

I henhold til israelsk lov skaper merking av territorium som «statsland et påskudd for videre utvidelse av bosetningssamfunn på Vestbredden – lenge ansett som et «åpenbart brudd» på folkeretten av FN og andre rettighetsgrupper.

Ifølge den israelske vaktbikkja Peace Now, markerer dette tyveriet av land Israels største beslagleggelse på Vestbredden siden signeringen av den skjebnesvangre Oslo-avtalen i 1993.

«Erklæringen om statlig land er en av de viktigste metodene som staten Israel bruker for å hevde kontroll over land i de okkuperte områdene», heter det i en uttalelse fra gruppen. Land erklært som statlig land anses ikke lenger som privateid av palestinere, i Israels øyne, og de er forhindret fra å bruke det. I tillegg leier staten ut statlig land utelukkende til israelere.

Dette året har allerede nådd en «topp i omfanget av erklæringer av statlig land», la Peace Now til, med Tel Aviv som konfiskerte rundt 2.629 dekar bare i første kvartal 2024.

Beslutningen kommer også uker etter at israelske tjenestemenn autoriserte byggingen av mer enn 3.400 nye bosetningsenheter andre steder på den okkuperte Vestbredden, inkludert 2.402 boliger i Ma’ale Adumim-samfunnet, 694 i Efrat og ytterligere 330 i Keidar. Kunngjøringen ble fordømt av humanitære organisasjoner, og FNs menneskerettighetssjef Volker Turk sa at prosjektet ville «være i strid med folkeretten».

Tel Aviv har okkupert Vestbredden siden seksdagerskrigen i 1967, med mer enn 450.000 bosettere som for tiden bor i territoriet i rundt 150 separate samfunn. Mindre bosetter- «utposter» har også dukket opp over hele Vestbredden, inkludert minst 15 nye siden oktober i fjor, ifølge Al Jazeera.


Denne artikkelen er hentet fra Antiwar.com

Israel Seizes West Bank Land for Future Settlements

Oversatt for steigan.no av Espen B. Øyulvstad

Les også:

UNICEF: Dødeligste året registrert for palestinske barn på Vestbredden

Ulovlige bosetteres terrorvelde på Vestbredden

Washinton Post: Israel announces largest West Bank land seizure since 1993 during Blinken visit

Om Will Porter

Will Porter er assisterende nyhetsredaktør ved Libertarian Institute og en fast bidragsyter ved Antiwar.com. Finn mer av hans arbeid på Consortium News og ZeroHedge.

Forrige artikkelKrigsdagbok del 102 – 15. til 21. januar 2024
Neste artikkelNATO på Balkan – en påminnelse
Skribent er en betegnelse vi bruker i databasen på alle som ikke er registrert der som forfattere. I de aller fleste tilfelle vil du finne forfatterens navn i artikkelen.