Krigsdagbok del 101 – 8. til 14. januar 2024

0

Dette er 101. del av min ‘krigsdagbok’, som er basert på daglige notater om utviklingen av krigen i Ukraina etter Russlands invasjon 24. februar 2022, samt kommentarer om mediedekningen, tilbakeblikk og lignende.

Av Lars Birkelund.

8. januar

Nikita Khrusjtsjov, Sovjetunionens leder fra 1953 til 1964, besøkte USA i 1959. Da sa han at han var overrasket over hvor ensrettede USAs medier var, og han undret seg over hvordan USA klarte det uten tvang. I går undret Torbjørn Jagland seg over det samme på Facebook:

NÅR JEG LESER VESTLIG PRESSES analyser av krigen i Ukraina, minnes jeg Aleksander Solsjenitsyns tale ved Harward i 1978 (Som man vet var Solsjenitsyn den ledende opposisjonelle som blant annet avslørte Stalin forbrytelser). I denne talen skriver han om ensretting av pressen i vesten, som han erfarte etter at han måtte forlate Sovjetunionen.

Det var en overraskelse for en som kom fra øst med en ensrettet presse, skriver han, å oppdage at den samme uniformeringen skjer i Vest «med de samme felles aksepterte analyser». « Pressen formidler på en kraftfull måte, i en empatisk form, de meninger som ikke åpent motsier deres egne meninger og den generelle trenden».

Vi har sett dette i dekningen av krigen i Ukraina. Den felles fordømming av Russlands overfall på Ukraina har vært godt å se. Men dekningen av Vestens respons har vært ensidig og preget av ønsketenkning. I starten av krigen het det at den kunne vinnes i løpet av året. Storbritannias statsminister spilte Winston Churchill, reiste til Kyev og avviste forsøk på en forhandlingsløsning som var på gang. Ukraina kjempet for oss alle, Ukraina måtte derfor vinne. Men hele tiden fikk Ukraina for lite våpen og for sent til å kunne vinne. Det ble klart at Vestens hovedmål i stedet var å holde seg utenfor krigen. Slik holdt man de vestlige institusjonene sammen og roste seg selv for det.

10. januar

«Vi gjør sørgelig lite for å svare på russisk påvirkning», mener Eskil Grendahl Sivertsen i  Forsvarets forskningsinstitutt (FFI). Men når man kun ser etter mulige trusler fra land som Russland og Kina og ikke for eksempel USA så er det det man finner. USA har langt større og langt farligere påvirkning på Norge enn Russland. Her nok et tilfelle: «Norge skal drive gruvedrift på havbunnen etter ordre fra USA».

 https://steigan.no/2024/01/norge-skal-drive-gruvedrift-pa-havbunnen-etter-ordre-fra-usa/?utm_source=substack&utm_medium=email  Og her en tidligere artikkel om Eskil Grendahl Sivertsen politiserte forskning:  https://steigan.no/2022/11/politisert-forskning/

Seinere samme dag:

Hvordan vil krigen i Ukraina slutte? Hva om Zelensky kapitulerer og ber om fredsforhandlinger med Russland der han aksepterer tapet av Donbass og Krim og andre betingelser Russland stiller? Eller om Zelensky blir kuppet av noen andre som gjør det, som hans tidligere rådgiver Arestovich, som allerede har foreslått det?

Hva vil USA/NATO/EU gjøre da? Forrige gang, i mars/april 2022, presset de Ukraina til å krige videre. Men nå mangler Ukraina både mannskaper og våpen, blant annet fordi USA prioriterer Israel.

Det at Kiev kan komme til kapitulere er en skrekkvisjon for beslutningstagerne i Vesten. For da vil verden sannsynligvis få se, tror jeg – at påstandene om at Russland vil ta hele Ukraina, og flere land – er skremselspropaganda som har blitt brukt for å lure folk til å tro at det er nødvendig å sende våpen til Ukraina.

12. januar

«Tror amerikanerne vil unngå en stor regional konflikt», sier utenriksminister Espen Barth Eide hver gang USA trapper opp sin støtte til Israel. En irakisk talsmann satte hykleriet på plass: Vesten forlanger tilbakeholdenhet fra alle andre enn seg sjøl.

Seinere samme dag:

«Regjeringen vil endre straffeloven for å regulere påvirkning fra fremmede makter. Det fortalte justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp) i en pressekonferanse» (Dagbladet).

Dette ble omtalt både på Nyhetsdesken TV 2 og NRKs Dagsnytt 18 og Dagsrevyen uten at så mye som EN fra opposisjonen på Stortinget eller fra andre instanser fikk uttale seg. Heller ikke de andre NATO-mediene, her Dagbladet ved Magnus Kallelid, vil ha opposisjon.

Jeg er enig i at fremmede makter ikke skal ha mulighet til å påvirke norske valg. Men hvis jeg hadde blitt bedt om å uttale meg hadde jeg sagt at dette er mer av det vanlige hykleriet, av to grunner. 1. Fordi både norske og allierte myndigheter, særlig USA, bedriver aktiv påvirkning på andre land. 2. Fordi norske medier og myndigheter tillater at USA blander seg inn i norske og andre valg. Og ingen land har farligere virkning på Norge enn det USA har.

Det er sjølsagt også fare for at denne loven kan bli misbrukt mot opposisjon i Norge.

13. januar

Conzalo Lira, amerikansk journalist død i ukrainsk fangenskap. Hvor er NRK, TV 2, Aftenposten, VG-huset, Dagbladet, Bergens Tidende,  og andre som er så opptatt av at Navalnyj sitter i fengsel i Russland? De holder kjeft, nå som da Lira ble arrestert. DET er årsaken til at så få i Norge kjenner til Gonzalo Lira. Ikke en gang USAs myndigheter har prøvd å få ham fri.

Seinere samme dag:

Irak har gjentatte ganger over flere år bedt USA om å forlate landet. Det samme gjelder Syria. Men USA nekter. Det betyr 1. at USA ville ha nektet å forlate Norge også, hvis norske politikere hadde mannet seg opp til å forlange det. 2. at det i virkeligheten dreier seg om okkupasjoner i alle tilfellene. Samt mange andre, som Tyskland, Japan og Sverige.

14. januar

Når fascismen kommer tilbake vil den være forkledd som antifascisme, var det en eller annen som sa for flere tiår siden.

Man kan slippe unna med mange tvilsomme påstander, usannheter/løgner hvis de er politisk korrekte. Det vi si hvis de tjener øvrigheta – de ‘sannhetene’ og narrativene politikerne og mediene ble enige om. Og særlig hvis man har en viss status i samfunnet.

Jonas Bals har fått en viss status etter at han ble rådgiver for Jonas Gahr Støre, Arbeiderpartiet og LO. Og merkelig nok har Klassekampen, «venstresidas avis», som den kaller seg, gitt akkurat den patosfylte Bals plass som fast kommentator. Bals bedriver nemlig en heltemodig kamp mot ‘fascisme’, som blant annet går ut på å stemple meningsmotstandere som fascister. Da blir det mange ‘fascister’ og slik gjør man et problem større enn det er.

I går hadde Bals nok en lang artikkel i KK, om «krigene mot Ukraina og Gaza». Mellom linjene kan man lese en frustrasjon over at ‘hans’ krig (mot Russland) har kommet i skyggen av Israels folkemord på palestinerne. Folk flest har våknet fordi de ser det norske/vestlige hykleriet: våpen og sanksjoner mot Russland, ingen av delene mot Israel som oppfører seg ti ganger verre. Folk flest, men ikke Jonas Bals. I går sendte jeg derfor denne kommentaren til KK (den ble refusert):

«Hvorfor har Jonas Bals av alle fått ‘klippekort’ til Klassekampens spalter? Har Bals noen gang bragt noe annet enn slagordaktige og romantiserte fortellinger om sin egen heltemodige kamp mot ‘fascismen’? Og hvorfor slipper han unna med så mange lettvinte påstander?

Jeg vet hva jeg snakker om, da KK gjentatte ganger har krevd, og fått, dokumentasjon fra meg. Krever KK noen gang det fra Bals?

13. januar påsto Jonas Bals at krigen i Ukraina kom som følge av Russlands reaksjon på en «folkelig og demokratisk revolusjon» (slik får han det til å se ut som om Russlands invasjon var uprovosert, i motsetning til Israels krig). Men Klassekampen har sjøl dokumentert at det var noe helt annet enn et genuint folkeopprør eller revolusjon. Dette i Peter M. Johansens artikkel «Slik ble Janukovitsj styrtet» fra 21. februar 2015, der det blant annet dokumenteres at USA var involvert, noe USA ikke en gang prøvde å skjule. «Flere nyere gjennomganger bekrefter at det skjedde et kupp i Kiev natt til 22. februar i fjor», heter det i ingressen. Altså noe helt annet enn «folkelig og demokratisk revolusjon» som KK lar Bals slippe unna med nær ni år seinere.

Har KK noen gang akseptert bruk av begrepet «Norges terrorkrig mot Libya». Neppe, men Bals påstand om «Russlands terrorkrig i Ukraina» aksepteres av KK.

Videre påstår Bals at antall drepte og bortførte ukrainske barn ville ha vært «mye større» uten vestlig våpenhjelp. Men det faller på sin egen urimelighet. For denne ‘hjelpen’ har forlenget krigføringen. Derfor må man tvert i mot konkludere med at antall drepte (og evt bortførte) barn har økt, som følge av politikken Bals støtter.

Ukrainerne krever ikke våpenhvile, men «hjelp til å kunne slå russerne tilbake», hevder Bals videre. Faktum er at stadig flere ukrainere føler seg lurt av både NATO, egne ledere og egne medier, og derfor ønsker nettopp våpenhvile og fredsforhandlinger. Jeg går ut i fra at Bals også har fått med seg at våpenstrømmen til Ukraina har blitt redusert, blant annet fordi USA prioriterer Israel. Dette utgjør noe av bakgrunnen for at også Zelensky føler seg lurt, av Vestens løfter om ‘gull og grønne skoger’.

Det er naturligvis ikke sånn at alle ukrainere er nazister og det har Putin aldri hevdet. Men fascister/nazister har innflytelse i Ukraina, mer enn deres antall skulle tilsi. Det viser seg blant annet ved at det har blitt reist statuer av Hitler-kollaboratøren Stepan Bandera. Og det er denne innflytelsen Putin/Russland vil bli kvitt. Men ikke ‘antifascisten’ Jonas Bals».

Seinere samme dag:

Jeg sier med Arne Støvland: Idiotene i Nato hadde mulighet til allianse og partnerskap med Russland da Sovjetunionen ble oppløst. Dette forspilte de og skapte i stedet allianse og partnerskap mellom Kina og Russland.


Tidligere utgaver: @Krigsdagbok

Forrige artikkelHavvindspekulantene får minst 23 milliarder av dine penger å sløse bort
Neste artikkelMarineøvelsene til Kina, Russland og Iran utfordrer USAs dominans over havet