Europa «forbereder» seg på matkrise

0
Fra matkriseøvelsen: Food alert.

I flere år har regjeringene i Europa ført en politikk som har resultert i massenedleggelse av gårdsbruk, nedgang i sjølforsyning og beredskap, og nå forbereder de seg på matkrise.

Av Romy Rohmann.

EU samlet nylig myndigheter og matsikkerhetseksperter for å utarbeide en plan for hvordan de skal håndtere ei matkrise. Ei slik krise er ikke bare noe som kan skje, spørsmålet er hvor fort det skjer.

https://www.bloomberg.com/news/features/2024-03-06/eu-governments-prepare-for-possibility-of-food-crisis

https://www.tbsnews.net/bloomberg-special/europe-wargaming-food-crisis-804874

På denne samlingen ble det gjennomført en simulering som både gikk gjennom hva som kan skje og det ble arbeidet med planer for hvordan de kan møte slike kriser.

Vi kan jo håpe at det får innvirkning på landbrukspolitikken, men det gjenstår å se – vårens landbruksoppgjør i Norge vil jo være en pekepinn på hvor alvorlig de tar en slik krise.

Ei slik krise har vært varsla lenge og det at man i EU lager en slik simulering betyr jo at de ser dette som svært sannsynlig.

Sentralt sto sjølsagt den sivile uro og det kaos som ville bryte løs når sultne folk gikk til angrep på de få matlagre/butikker som finnes og etter hvert på dem som står bak denne politikken.

Et slikt senario kan du jo sjøl tenke deg, vi du fortsette å gå på jobb når den lønna du får ikke rekker til mat til familien, og etter ei kort stund vil ikke de elektroniske pengene du har på kortet ditt være tilgjengelig fordi nettet er nede.  

Priser på mat vil på kort tid gå opp, de rike vil kunne kjøpe det de trenger og har nok ordna seg. Alt vil stoppe opp, all infrastruktur og transport stopper, ingen arbeidsfolk vedlikeholde strøm-, vann- og datanett, ingen vil komme på arbeid i butikker, sjukehus, skoler mm.

Du vil sjølsagt ikke gå på jobb du heller, du vil bruke tida på å skaffe det du trenger til deg og dine.

Kanskje på tide at du også lager deg en plan for et slikt senario?  Hvor forberedt er du? Det vil antakelig være lurt å forberede seg slik at man ikke trengte å være nødt til å være en av dem som var nødt til å gå ut i det verste kaoset de første ukene, eller månedene.

Har du vann, tilgang til vann, varme, kokemuligheter, et matlager, husk nå strømmen går tiner det du har i fryseren. Kan du ta vare på den maten på andre måter? Kan du fiske, jakte har du det du trenger for å gjøre det?

For mange er ei uke på ei hytte uten strøm og vann vanskelig nok å forberede seg på, kanskje du skulle øve litt finne ut hva du mangler av kompetanse og utstyr.

Vi har tidligere her på steigan.no skrevet om hvor lite Norge er forberedt, og det har på ingen måte blitt bedre.

Kommer du til å trenge mat framover eller har du det du trenger sjøl? Det er ingen grunn til å stole på at myndighetene tar ansvar. Dette skreiv jeg her på steigan.no i juni -23, da skreiv jeg også dette:

Lurer du på hva som kommer til å skje med landbruket og matforsyningen i landet vårt framover? Tenker du at våre ansvarlige politikere og myndigheter har en plan dersom matforsyningen skulle svikte og har du tillit til at de vil ta ansvar og sørge for befolkningen i dette landet? Kanskje du bør tenke om igjen? Totalberedskapskommisjonens rapport NUO 23/17: Nå er det alvor, peker på den «totalt manglende beredskapsplanlegginga» til våre «ansvarlige» politikere. 

I samme artikkel lenka vi til flere andre artikler på steigan.no som kan være nyttige å lese. Vi siterte også fra en annen artikkel dette:

Nå er det ikke slik at fagfolk er uenige om at noe må gjøres, det er faktisk slik at svært mange også peker på hva regjeringa må gjøre for å sikre trygghet for sine innbyggere. Det er heller ikke slik at våre politikere er uvitende til dette, de sier det faktisk av og til også i festtaler og andre taler.

Mattrygghet og sjølforsyning er bare ikke en slik ting en kan skru på når det er gjelder, det veit bonden og de som har dyrka noe – de som har bondevett. Når landbruket i Norge er lagt ned, dyrka marka er gjengrodd, gårdene fraflytta og dyra borte tar det tid å bygge det opp igjen.

Så til dere alle: vær forberedt, gjør det du kan sjøl for å sikre deg og dine, og stå sammen med bønder i Norge. Matsikkerhet gjelder oss alle.

Det er ikke bare det at vi i landet vårt er helt uten beredskap dersom noe skulle skje, vi har også over mange år mista kunnskap om mat og matproduksjon, vi har også opplevd at media og mektige selskaper har gjort det de kan for å utslette menneskehetens kunnskapsbase om ernæring, urter, selvtillit, naturlig immunitet, matproduksjon, beredskap og mye mer.

Så nå står vi der; Cassie B skriver på Newstarget den 22. mars: Etter å ha lagt ned tusenvis av gårder, advarer europeiske regjeringer om en fremtidig matkrise ettersom matusikkerheten forverres.

Hun skriver dette om denne simuleringen:

Som en del av simuleringene deres så myndighetene for seg et scenario der det er mange innhøstingsfeil i 2025 som påvirker prisene på dyrefôr, hemmer produksjonen av husdyr og fisk, mens skip som kommer med avlinger unngår Europa til fordel for høyere bydere i andre deler. av verden. Samtidig kan begrensninger på eksport av palmeolje i Asia redusere forsyningen av en rekke daglige råvarer, inkludert brød.

Simuleringen la også merke til hvordan et slikt scenario kunne forårsake sivil uro, spesielt når sultne og forbannede europeere presser tilbake mot bedriftenes grådighet. Til slutt så de for seg at tyver begynte å plyndre supermarkeder senere i 2025, med politiet som kjempet for å holde opprørere under kontroll, husdyrbønder som gikk konkurs og tyske kjøpere som ikke kunne finne kjøtt eller fisk i dagligvarebutikker.

Hun skriver også dette:

En av workshopens arrangører, den pensjonerte amerikanske diplomaten Chris Hegadorn, advarte om at få europeiske regjeringer er forberedt på å håndtere en fremtidig matkrise. Han sa: «Det er mye mer å gjøre på alle nivåer. Kriser kommer bare raskere og hardere».

https://www.newstarget.com/2024-03-22-european-governments-preparing-for-food-crisis-insecurity.html

https://www.bloomberg.com/news/features/2024-03-06/eu-governments-prepare-for-possibility-of-food-crisis

https://www.linkedin.com/events/foodalertreportlaunch7173006575694036992/

Forrige artikkelBritisk general: Storbritannia kan ikke kjempe mot Russland i mer enn 2 måneder
Neste artikkelUkrainas overlevelse henger i en tynn tråd