Er Russland i ferd med å overkjøre Ukraina?

0
Avdeevka var en sterkt befestet by. Da den falt er det få sterke befestninger bak den.

Overalt bryter Russland gjennom Ukrainas mest herdede frontlinjeforsvar. Dette er situasjonen på fronten og rapporteres ikke i norske medier. Her er ei vurdering fra siviløkonomen Karsten Riise. Den overoptimistiske rapporteringa på Ukrainas vegne som bedrives av mediene kan bidra til en farlig og urealistisk politikk. En realistisk vurdering vil bidra til at langt flere skjønner behovet for å få avsluttet krigen. – Red.


Av Karsten Riise.

Når Russland bryter gjennom Ukrainas ytre skall, gjenstår det et mykt indre med et ufullstendig, tilfeldig arkipel av mer eller mindre improviserte ukrainske forsvarsstillinger.

Selv The New York Times erkjenner at Ukraina er i ferd med å gå tom for defensive posisjoner selv til bare å bremse ned de russiske væpnede styrkene, som stadig vokser seg større gjennom flere frivillige, bedre trening, mer erfaren ledelse og bedre utstyr.

Men det er mer enn det The New York Times rapporterer.

Apokalypse nå for Ukraina

Ukraina som samfunn er i ferd med å gå tom for dyktige soldater

For eksempel har Ukraina bare to angrepsbrigader igjen, den 3. «Azov» (Neonazi) og den 5. overfallsbrigaden.

Og i et desperat forsøk på å avverge Russlands erobring av Avdeevka og påfølgende videre fremskritt, kastet Kiev den tredje Azov-angrepsbrigaden inn i uforberedte stillinger like vest for Avdeevka. Nå, etter all informasjon, har den tredje Azov-overgrepsbrigaden blitt nesten ødelagt av Russland i alt annet enn navnet – og etterlater hele Ukraina med bare én effektiv angrepsbrigade, den femte. Alene treningen av en brigade av høy kvalitet for avanserte og kraftige operasjoner, forutsatt at du har de rette mennene, lederne, utstyret og fasilitetene, tar mer enn ett år.

Ettersom Ukrainas siste sterke brigader blir utslettet nå i løpet av dager i stedet for uker, har ikke Ukraina de fysisk formbare mennene, heller ikke tiden eller utstyret til å bygge nye sterke brigader. Enda verre, Ukraina har nesten mistet sin beholdning av dyktige militære ledere – ledere som trenger år (ikke måneder) på å utdanne seg og trene. Og Ukraina og NATO er tom for ammunisjon.

Det som fremskynder Ukrainas sammenbrudd overalt er Russlands uhyre kraftige bruk av ødeleggende luftbombing. Med utarmet ukrainsk luftvern og nye kraftige russiske 1500 pund presisjonsstyrte luftbomber, sletter Russland ganske enkelt selv Ukrainas vanskeligste posisjoner én etter én i løpet av dager eller uker. Dette forklarer den overraskende hastigheten der Avdeevka, befestet over 10 år, plutselig smuldret opp for russerne.

På det eurasiske kontinentet er Russland langt overlegent NATO i alt konvensjonelt og kjernefysisk. Tropper, ledererfaring, materiell mengde, til og med materiell kvalitet, logistikk og moral.

Ukraina er i ferd med å bli overkjørt. Snart kan Russland stå på grensen til Polen, og NATO kan ikke forhindre det på noen måte. Den britiske hæren er den minste landet har hatt på 300 år. Tyskland og Frankrike er ikke bedre. Danmark har nettopp gitt bort sitt siste artilleri. Den amerikanske befolkningen ønsker ikke å finansiere Ukraina, og det amerikanske folket vil motstå å dø for Ukraina. USAs og NATOs lagre av våpen og grunnleggende ammunisjon er oppbrukt og kan ikke etterfylles på flere år. USA kan ikke slå Russlands avanserte atomstyrker ut. Og Russlands økonomi gjør det bedre enn noen gang i historien, og med flere venner som støtter Russland i verden.

Er dette spillet over for USA, NATO, EU og Ukraina?

NATO faller fra hverandre, EU vil bli forlatt av USA og USA selv fremstår som en papirtiger.

Ikke noe spinn fra Det hvite hus, falske amerikanske nyheter eller propaganda om andres ikke-eksisterende problemer vil endre det. Dette er virkeligheten.


Karsten Riise er siviløkonom (Econ) fra Copenhagen Business School og har en universitetsgrad i spansk kultur og språk fra Københavns Universitet. Han er tidligere Senior Vice President og Chief Financial Officer (CFO) i Mercedes-Benz i Danmark og Sverige.

Vurderingene står for forfatterens regning.

Forrige artikkelSterk historie med ekkel bismak
Neste artikkelKvinner, barn utgjør over 70 prosent av palestinerne drept i Gaza
Skribent er en betegnelse vi bruker i databasen på alle som ikke er registrert der som forfattere. I de aller fleste tilfelle vil du finne forfatterens navn i artikkelen.