Sauer og bønder – 1985

0
Av Klassekampens tegner M.
Av Steppeulven.
Like a crazy old soldier
fightin' a war of my own
its me and the whiskey
and the bottles are ten                   
thousand strong
well you'd think I'd give up
as many times as I have been hit
but like a crazy old soldier
I never knew when to quit

Hver bonde har nå tilleggsjord spredd i mils omkrets, så til tider er det snart mer traktor enn bil på veiene.

Her en fredag, jeg tror det var i begynnelsen av august, blei jeg liggende i ei kjempekø sør for Levanger. Midt på E-6 snegla køa seg avgårde, i 23 km i timen. Jeg bakerst, Massey Fergusson først, og ti hvite italienere i midten, campingbiler som med svart tape forkynte når de var på Nordkapp. Denne fredagen begynte jeg for moro skyld å telle traktorer og køer. Fra Levanger til Ulsberg i Sør Trøndelag: Ti stykker, alle i 23 km i timen, og husk, dette er Europavei og Norges hovedvei fra Sør til Nord eller omvendt. Nummer elleve traff jeg på Kvikneheia. Jeg lå rolig i 80-85 gjennom en slak kurve, og bang, der står køa, fjorten biler med John Deere i spiss. Det blir som å møte veggen i 60 km i timen. Det blei stive hjul for meg, og anslagsvis fem cm klaring til den stakkars privatbilisten som tilfeldigvis lå sist i køa. Og det kunne like gjerne vært deg.

Da jeg langt om lenge kom forbi bonden på Kvikneheia, så jeg at han hadde stilt speilene sine rett ut mot jordene vi kjørte langs, muligens i den hensikt at kuene som går og beiter i veikanten skulle speile seg i dem. Det var imidlertid ikke mulig siden de var fulle av hønselort. Andre av dem jeg kjørte forbi hadde stilt speilene slik at de sjøl kunne speile seg, mens de fleste manglet speil. Dermed blir jo i alle fall ikke køene noe mindre.

En ting til mens jeg er i gang. Sauene. Enkelte steder er det satt opp sauegjerder mellom Europaveien og jordene slik at sauene ikke klarer å komme seg tilbake på jordet der de sprinter foran bilene. Minstetakst for å kjøre over et lam er 800 1985 kroner. Det svir i lønningsposen til en sjåfør som utfører yrket sitt.

Når det gjelder traktorer kunne kanskje regjeringa, som jeg regner som ansvarlig for at tilleggsjorda er spredd for alle vinder, fikse en avtale med Tsjekkoslovakia om en Zetor med oppsvingte røyr og Europakardang, oppfart 90, med blankpussa speil, forkromma hjulkapsler og spoiler, så kunne vi bli med i EF og Mansholtplanen kunne sende bøndene over hele Europa for å dyrke tilleggsjorda si.

Nei kamerater bønder. Vi kan godt stå sammen i kampen mot EF*, og kanskje også kampen for subsidiene, men la oss slippe å ligge i rompa på dere på landeveien.


*) EF = EEC, i dag EU, Den europeiske union.

Crazy old Soldier Tekst: Paul Hardy Kennerley og Troy Harold Seals

YouTube player
Forrige artikkelUSAs militære rykker for fullt inn i Norge
Neste artikkelMatomsetning: fra fri konkurranse til monopol