Pakistans tidligere statsminister Imran Khan dømt til 14 års fengsel

0
Imran Khan

En domstol i Rawalpindi dømte 31. januar tidligere statsminister i Pakistan Imran Khan og hans kone, Bushra Bibi, henne in absentia, til 14 års fengsel i en sak knyttet til påstått salg av statlige gaver. Dette skriver The Cradle.

Dette er Khans andre domfellelse i løpet av de siste to dagene og den tredje siden han ble kastet fra vervet i et amerikansk-støttet kupp via parlamentet i 2022.

Les: Hemmelige dokumenter viser at USA presset Pakistan til å fjerne Imran Khan

Ifølge onsdagens dom er Khan og hans kone utestengt fra å inneha noen offentlig stilling i 10 år og må betale en bot på 757 millioner rupier ($2,7 millioner) hver.

Khans pakistanske Tehreek-e-Insaf (PTI)-parti fordømte domstolens avgjørelse og kalte den en «kenguru-rettssak» og at domfellelsen representerte «fullstendig ødeleggelse av alle eksisterende lover i Pakistan».

Høringen, som ble holdt i Adiala fengsel hvor den tidligere statsministeren er fengslet, var angivelig full av uoverensstemmelser ettersom Khans juridiske team ikke ble informert om at han var i ferd med å bli dømt, og dommerne ikke tillot kryssavhør av vitner.

«Hvorfor har dere det travelt? Domfellelsen ble kunngjort i all hast,» sa Khan til dommerne under høringen. Da Khan ble bedt om å gi sin avsluttende uttalelse, sa han til dommerne: «Min uttalelse er i [fengsels]rommet. Jeg ble bare kalt for å markere oppmøte».

«Advokatene mine er ikke her ennå. Jeg vil levere erklæringen etter å ha vist den til dem når de kommer», la han til før han forlot rettssalen, hvoretter retten dømte eks-statsministeren og hans kone. Hun ble dømt i sitt fravær.

PTI-talsmann Syed Zulfiqar Bukhari snakket med Al Jazeera etter domsavsigelsen, og kalte det «nok en trist dag i Pakistans rettshistorie» som viste at «rettsvesenet blir demontert».

«Stjernevitner ble endret … uten at kryssavhør var tillatt, ingen endelig argumentasjon konkludert, og avgjørelsen dukker opp som en forhåndsbestemt prosess i et spill,» sa Bukhari.

Hamid Khan, senioradvokat og PTI-leder, fortalte Geo News at de to domfellelsene på to dager viste «hvordan alle lovene og prosedyrene for en rettferdig rettssak ble utnyttet».

«Ingen lovkrav ble oppfylt, […] tillatelsen til å presentere vitner ble ikke gitt. Uttalelsene under paragraf 342 ble ikke engang registrert på riktig måte,» sa han.

Etter dommen fordømte PTI at sentralkontorene i Islamabad er sperret av og forseglet av politiet. «[PTI] blir forhindret fra å møtes selv inne på kontoret. Er det like konkurransevilkår?» sa partiet i et innlegg på sosiale medier.

Les mer på steigan.no om Imran Khan.

Forrige artikkelZelensky ville sparke militærsjef Zaluzhny, men mislyktes
Neste artikkelRekordutbytte i DNB – tjente 12,3 milliarder i fjerde kvartal