Zelensky ville sparke militærsjef Zaluzhny, men mislyktes

0
General Zaluzhny er sjef for de væpnede styrkene i Ukraina.

Ukrainas øverste general avslår anmodning fra Zelensky om å trekke seg, skriver The Guardian.

Volodymyr Zelenskiy ba sin øverste militærsjef, Valerii Zaluzhny om å trekke seg på mandag, men den populære generalen nektet, noe som utløste spekulasjoner om at han vil bli avskjediget i stedet.

Spenningen mellom de to har ulmet i flere uker midt i Ukrainas mislykte sommermotoffensiv, men antydningen om at Zaluzhnyi kunne bli tvunget ut kom likevel som et sjokk for mange.

Oleksii Goncharenko, en ukrainsk opposisjonsparlamentsmedlem og alliert av generalen, sa til The Guardian at han forsto at «i går ba presidenten Zaluzhnyi om å trekke seg, men han nektet å gjøre det».

Den mest sannsynlige erstatteren vil være Kyrylo Budanov, sjefen for Ukrainas militære etterretning, ansvarlig for hemmelige operasjoner mot Moskva. Budanov ble tidligere i år utpekt som en erstatning for Oleksii Reznikov som forsvarsminister, i en annen langvarig oppsigelsessaga som begynte med lignende spekulasjoner.

Meldinger fra Kiev sier at først general Budanov og så general Syrsky nektet å ta over etter Zaluzhny.

Sjefen for bakkestyrkene til de væpnede styrkene i Ukraina, Syrsky, etter sjefen for hovedetterretningsdirektoratet Budanov, nektet å ta i mot et tilbud om å overta stillingen som sjef for generalstaben for de væpnede styrker i Ukraina i stedet for Zaluzhny, rapporterer britiske Times siterer kilder.

The Economist har følgende versjon:

En dramatisk dag begynte med lekkasjer fra parlamentsmedlemmer, som var blitt informert, muligens strategisk, om et «sett med dokumenter» sendt til en sikkerhetskomité for signering. Senere bekreftet kilder i generalstaben og nær general Zaluzhny at en rystelse var på gang. The Economist har kunnet bekrefte at det fant sted et møte tidlig på kvelden der presidenten informerte generalen sin om at han hadde bestemt seg for å avskjedige ham. Zaluzhny ble tilbudt en annen rolle: sekretær for det nasjonale sikkerhetsrådet. Han avviste det.

De konkluderer med rette med at det er en ikke-vinn-situasjon:

Det er ikke klart hvordan denne historien vil ende. Men hvis Mr Zelensky beholder sin øverste sjef på, vil han se svak ut. Hvis han sparker ham, vil den klønete måten det har blitt håndtert på, bare skade tilliten til ledelsen. Som så ofte i denne konflikten er det ingen enkle seire.

Og på slagmarka fortsetter nederlagene

Når krybba er tom, bites hestene. Krangelen for åpen scene i Kiev henger naturligvis sammen med at situasjonen på slagmarka går fra ille til verre. De russiske styrkene rykker nå langsomt, men markant framover på alle frontavsnitt i øst, og Ukraina har ingen mulighet til å stanse dem, enn si lansere noen ny offensiv. Og i vest tørker entusiasmen for denne krigen opp.

Det kan ikke utelukkes at USA står bak det nye maktspillet i Kiev. Washington er aldri lojalt mot sine marionetter, og Zelensky er like mye av en forbruksvare som alle de andre.

Forrige artikkelJemen med nytt angrep på amerikansk krigsskip
Neste artikkelPakistans tidligere statsminister Imran Khan dømt til 14 års fengsel