Northwestern University truet studenter med fengsel for å dele ut parodiavis

0

Myndighetenes reaksjon på et politisk satirestunt ville sende to studenter i fengsel i et år, med bøter på 25 000 kroner.

Av Janine Jackson.

Fairness & Accuracy In Reporting, 9. februar 2024

Studenter ved Northwestern University i Evanston, Illinois, produserte en parodiutgave av skolens avis, Daily Northwestern, for å påkalle skolens holdning til Israels krig mot Gaza. Noen pakket de falske forsidene rundt 300 eksemplarer av selve skoleavisen.

Denne øvelsen i kulturjamming fikk to studenter siktet, noe som kunne ha sendt dem i fengsel i et år. Etter omfattende protester på campus, og nasjonal dekning i Intercept (5/2/24) og Responsible Statecraft (5/2/24), ble anklagene mot studentene droppet.

Etter at parodien på studentavisen Northwestern Daily – med overskriften «Northwestern medskyldig i folkemord på palestinere» – kunngjorde skoleavisas moderselskap Students Publishing Company, at de engasjerte «myndighetene for å etterforske og finne de ansvarlige».

Forsiden av Northwestern Daily (23.10.23), en parodiavis som kunne ha fått to studenter i fengsel i ett år (via Intercept2/5/24).

Ifølge rapporter fra Intercept (5/2/24) og Responsible Statecraft (5/2/24), tok lokale påtalemyndigheter deretter ut tiltale mot to studenter. De påkalte et lite kjent statutt, opprinnelig vedtatt for å forhindre Ku Klux Klan fra å distribuere rekrutteringsmateriell i aviser, noe som gjør det ulovlig å sette inn en «uautorisert annonse i en avis eller tidsskrift». Studentene, som begge er svarte, sto overfor opptil ett år i fengsel og en bot på $ 2 500.

En representant for Northwesterns støtteordning for jusstudenter, bemerket at SPC valgte å gå direkte til politiet i stedet for å utstede en kjennelse til studentene, noe som indikerer at de, universitetspolitiet og statens advokatkontor alle brukte sitt skjønn til å velge den hardeste reaksjonen.

«Ideen om at flere personer i en kjede av reaksjoner på denne hendelsen, gjentatte ganger bestemte seg for ikke å bruke noen av de andre verktøyene for irettesettelse som var tilgjengelige for dem, men heller valgte å forfølge det som en kriminell handling», sa Stephanie Kollmann, «er ærlig talt bemerkelsesverdig».

Reaksjonen på kriminaliseringen av en pressebasert protest var skarp. Over 70 studentorganisasjoner lovet å ikke snakke med skolens offisielle avis før anklagene ble droppet, og mer enn 7 000 personer signerte en studentledet petisjon for det samme.

The Intercept siterte Evgeny Stolyarov, en jødisk student på Northwestern, som advarte om den skremmende effekten, men la til at hendelsen også «gjenoppliver studentmassen. Forhåpentligvis ender dette opp med å bringe aktivister på campus sammen».

Som svar på den massive fordømmelsen utstedte SPC-styret en unnskyldning og sa at påtalen var «utilsiktede konsekvenser» av at de rapporterte innpakningen av avisen til universitetspolitiet, og senere signerte klager mot personene som påstås å ha deltatt i protesten (Patch2/7/24). Styret sa at det formelt hadde bedt «statsadvokatkontor i Cook County om å forfølge en løsning på denne saken som ikke resulterer i noe straffende eller permanent.»

Påtalemyndigheten avviste deretter anklagene og sa at Northwestern var i stand til å håndtere problemet «på en måte som både er passende for den utdanningsmessige konteksten og respekterer studentenes rettigheter».


Denne artikkelen er hentet fra FAIR.

At Northwestern U, Distributing a Parody Paper Gets You Threatened With Prison

Oversatt for steigan.no av Espen B. Øyulvstad


 FAIRs arbeid opprettholdes av våre sjenerøse bidragsytere, som lar oss forbli uavhengige. Doner i dag for å være en del av dette viktige oppdraget.

Janine Jackson

Janine Jackson er FAIRs programdirektør og produsent / vert for FAIRs syndikerte ukentlige radioprogram CounterSpin. Hun bidrar ofte til FAIRs nyhetsbrev Extra!, og var medredaktør for The FAIR Reader: An Extra! Anmeldelse av presse og politikk på 90-tallet (Westview Press). Hun har dukket opp på ABCs Nightline og CNN Headline News, blant andre utsalgssteder, og har vitnet for Senatets kommunikasjonsunderkomité om budsjettgodkjenning for Corporation for Public Broadcasting. Hennes artikler har dukket opp i forskjellige publikasjoner, deriblant In These Times og UAWs Solidarity, og i bøker som Civil Rights Since 1787 (New York University Press) og Stop the Next War Now: Effective Responses to Violence and Terrorism (New World Library). Jackson er utdannet ved Sarah Lawrence College og har en MA i sosiologi fra New School for Social Research.

Forrige artikkelAlexei Navalny døde i fengsel – dødsårsaken ikke klarlagt
Neste artikkelIkke særlig oppsiktsvekkende av Sverige, men lett gjennomskuelig hvorfor
Skribent er en betegnelse vi bruker i databasen på alle som ikke er registrert der som forfattere. I de aller fleste tilfelle vil du finne forfatterens navn i artikkelen.