Er våpen veien til demokratisk sosialisme i Ukraina?

0
Sotsialnyi Rukh med svenske Flamman
Av Gro Finne.

Hanna Perekhoda og hele det ukrainske folket kjemper mot imperialistmakten Russland, sier våpenlobbyen i Rødt som vil gi «solidarisk luftvern» til Ukraina. Perekhoda forlot Ukraina i 2013 og har bodd i Sveits i ti år ifølge intervju i Klassekampen (16.02). Intervjuet har overskriften «Venstrekamp i krigstid» og Perekhoda jobber for partiet Sotsialnyi Rukh stiftet i 2015. Partiet skal representere ukrainsk venstreside, men hvem denne venstresiden er, og hva de gjør i Ukraina forblir høyst uklart. Perkhovda var i Oslo for å samle støtte til våpen, og etter seminar med stortingsgruppa i Rødt og diverse andre møter, skulle hun videre til Stockholm i samme ærend. Ukraina mangler våpen og soldater.

Av ukrainske flyktninger i Europa er det 600.000 menn i stridsdyktig alder, i Norge 12500, dette ifølge Forsvarets Forum. Zelensky har truet med straff om flyktningene unndrar seg, men har visstnok ikke bestemt seg om det skal iverksettes. Det gloriøse bildet våpenlobbyen i Rødt tegner av krigen i Ukraina stemmer dårlig med virkeligheten.

Zaluzhny får medaljen til Høyre sektor.

Det er ikke venstre og demokratiske sosialister som leder kampen mot Russland. Zaluzhny avbildet sammen med en ultranasjonalist foran et foto av Stefan Bandera, og nå erstattet av «slakteren fra Bahkmut» bekrefter dårlig bildet Rødt-lobbyen og venstreaktivisten Parkhovda tegner. Målet til Sotsialnyi Rukh med støtte av stortingsgruppa i i Rødt, er å frigjøre alt territorium, også Krim. Skal det gjøres på andre måter enn de vi allerede kjenner til? Det vil si med kamptrening av soldater i diverse Natoland og våpen og pengestøtte fra USA og de europeiske Natolandene. Bare industrien i USA og Natolandene klarer å produsere ammunisjon og våpen fort nok og at Ukraina ikke vil mangle soldater. Deretter skal Ukraina bli en demokratisk sosialistisk stat. Tro det den som kan.

Gro Finne, fredsaktivist

Tillegg: Sosialistiske og kommunistiske partier er forbudt i Ukraina

Vladimir Zelenskij, som av vestlige politikere er foreslått til fredsprisen, har forbudt tre TV-kanaler og 11 opposisjonspartier. Det største blant de partiene som er forbudt har 10 prosent av setene i nasjonalforsamlinga. Dette skriver Al Jazeera i mars 2022.

Det største partiet som er rammet av forbudet er Опозиційна платформа — За життя, som på engelsk kaller seg Opposition Platform for Life, som har 44 av 450 seter i det ukrainske parlamentet og har den nest største blokka i Verkhovna Rada, Ukrainas parlamentDe fleste medlemmene er fra den russisktalende østlige regionen i Ukraina, ifølge Radio Free Europe. Lederen er Viktor Medvedchuk, som angivelig har et vennskapelig forhold til Russlands president Vladimir Putin. Rundt 19 prosent av ukrainerne støtter OPFL.

I sin kunngjøring natt til søndag sa Ukrainas president Volodymyr Zelenskij : «Aktivitetene til disse politikerne rettet mot splittelse eller samarbeid vil ikke lykkes, men vil få et hardt svar». Ukrainas regjering innførte krigslover etter den russiske invasjonen, og partiforbudene vil fortsette inntil videre. Ukrainas justisdepartement vil håndheve avgjørelsen, sa Zelenskij.

Mindre partier som skal suspenderes inkluderer Opposisjonsblokka, Sharia-partiet, Vårt, Venstreopposisjonen, Foreninga av venstrekrefter, Staten, Ukrainas progressive sosialistiske parti, Sosialistpartiet Ukraina, Sosialistene og Vladimir Saldo-blokka.

Straffen for propaganda for kommunismen og produksjon av kommunistiske symboler vil ligge på mellom 5 og 10 års fengsel.

Loven ble foreslått av fascisten Oleh Liashko, og den ble vedtatt kort etter at fascisten Dmitro Jarosj ble oppnevnt til rådgiver for generalstabssjefen.

Siden man kan risikere inntil ti års fengsel i Ukraina for å propagandere for Rødts ideologi, er antakelig det rette stedet å lete i Ukrainas fengsler, eventuelt i torturkamrene til Azov- og Aidar-brigadene.

Les: Ukrainian neo-Nazis torture Jewish anti-war MMA athlete.

Vi noterer oss at verken Klassekampen eller krigsfløyen i Rødt har stilt spørsmål om dette til sosialisten Hanna Perekhoda. Men nå merker nok ikke hun så mye til dette, siden hun har bodd i Sveits de siste ti årene.

En pro-EU bevegelse

nettsidene til Sotsialnyi Rukh står det at de har vært med på å grunnlegge Central Eastern European Green Left Alliance (CEEGLA), som tydeligvis er en pro-EU sentrum-venstre-konstruksjon som har en sterk eim av vestlig-NGO.

Forrige artikkelAnders Magnus: Trump vil bruke vold og avlyse neste valg
Neste artikkelMedieovervåkerne – episode 2