Den internasjonale domstolen forkastet Ukrainas anklager mot Russland

0
Skjermdump fra Den internasjonale domstolens kjennelse

FNs øverste domstol avviste onsdag stort sett Ukrainas påstander om at Russland finansierte «terrorisme» i det østlige Ukraina, og sa bare at Moskva hadde unnlatt å etterforske påståtte lovbrudd. Dette melder blant annet France24.

Kiev hadde anklaget Moskva for å være en «terrorstat» hvis støtte til pro-russiske separatister i det østlige Ukraina var en forløper for «fullskala» invasjonen i 2022.

Den ønsket at Russland skulle kompensere alle sivile som ble rammet av konflikten, så vel som ofre fra Malaysia Airlines flight MH17, som ble skutt ned over Øst-Ukraina.

Men Den internasjonale domstolen (ICJ) forkastet fleste av Ukrainas anklager, og avgjorde bare at Russland «unnlot å iverksette tiltak for å undersøke fakta… angående personer som angivelig har begått et lovbrudd».

ICJ «avviser alle andre bidrag fra Ukraina», heter det i en uttalelse.

Denne saken er fra før Russlands invasjon av Ukraina i 2022. ICJ vil avgjøre på fredag ​​om den har jurisdiksjon til å avgjøre i en egen sak om den krigen.

Retten sa at kun kontantoverføringer kunne anses som støtte til påståtte terrorgrupper under vilkårene i den internasjonale konvensjonen om finansiering av terrorisme.

Dette «inkluderer ikke midlene som brukes til å begå terrorhandlinger, inkludert våpen eller treningsleirer», slo domstolen fast.

«Derfor faller den påståtte forsyningen av våpen til forskjellige væpnede grupper som opererer i Ukraina… utenfor det materielle omfanget av ICSFT-konvensjonen», sa retten.

Kommentar fra John J. Maersheimer

Forrige artikkel– Kloden blir stadig grønnere
Neste artikkelJemen med nytt angrep på amerikansk krigsskip