Vil USA trekke seg ut av både Syria og Irak?

0
Amerikanske soldater i Kirkuk, Irak.

En mengde rapporter tyder på at USA forbereder seg på å trekke tilbake sine tropper fra Irak og Syria. Dette skriver blant andre Forbes.

Med henvisning til kilder fra forsvars- og utenriksdepartementet rapporterte Foreign Policy onsdag 22. januar at Det hvite hus har blitt skeptisk til å opprettholde Syria-basene, der anslagsvis 900 amerikanske soldater samarbeider med de kurdisk-ledede SDF. Rapporten sa riktignok at «ingen endelig beslutning er tatt om å forlate Syria.»

Dette kom kort tid etter at en tidligere Al-Monitor-rapport publisert på mandag avslørte at Pentagon har en plan for at SDF skal samarbeide med Assad-regjeringa mot Den islamske staten, noe som indikerer at USA har planer om å trekke seg til slutt.

En annen rapport omtalt onsdag av Reuters avslørte at USA og Irak vil starte samtaler om å avslutte de amerikansk-ledede koalisjonstroppernes tilstedeværelse i landet, og formidle budskapet i et brev til Iraks utenriksminister. Rapporten bemerket at disse samtalene sannsynligvis vil vare i flere måneder, og at en potensiell amerikansk tilbaketrekning langt fra nært forestående.

USA har 2500 soldater i Irak, som offisielt avsluttet sitt kampoppdrag mot den islamske staten i desember 2021 og forblir i landet i en «rådgivende rolle» for irakiske og kurdiske sikkerhetsstyrker.

I sin tale på World Economic Forum sa Iraks statsminister Mohammed Shia’ al-Sudani at det er «en nødvendighet at USA trekker ut sine styrker fra Irak.»

En oversikt over USAs baser i Irak finnes her.

Angrepene mot USAs baser i Irak og Syria har tatt fra USA auraen av å være uovervinnelig, sa Dr. Seyed Mohammad Marandi fra Universitetet i Teheran til den russiske kanalen Sputnik. Når motstandsbevegelsen kan skyte missiler mot USAs viktigste baser i de to landene uten at det får noen virkelige konsekvenser viser det at USA «ikke har noe virkelig makt og at de er sårbare».

Det har vært over 150 slike angrep hittil etter Israel startet sin massive terrorbombing av Gaza, skriver Al-Monitor.

USAs styrke på rundt 900 soldater i Syria er helt avhengige av logistikken knyttet til basene i Irak. Blir troppene trukket ut av Irak vil det også bli nødvendig å trekke ut styrkene fra Syria, hvis det da ikke allerede har skjedd.

Forrige artikkelNorge må støtte Sør-Afrika i ICJ
Neste artikkelRussland invitert til å sende soldater til Burkina Faso