Norge må støtte Sør-Afrika i ICJ

0
Sitat fra Sør-Afrikas anmeldelse

og ingen norske våpen eller norske offiserer til krigen i Midtøsten.

Av Nikolai Østgaard, leder i Antikrigs-Initiativet. Dette innlegget ble refusert av Klassekampen og Bergens Tidende.

Det israelske folkemordet og etnisk rensing på Gaza stripen har holdt på i mer en 100 dager og dødstallene nærmer seg 25 000. Også på Vestbredden ødelegges palestinsk bosetting og livsgrunnlag. Mange hundre palestinere er drept også der. Eneste grunnen til at dette går under radaren er fordi katastrofen i Gaza er så ufattelig mye verre.

I FNs generalforsamling støttet Norge sammen med flertallet av verdens land våpenhvile i Gaza, men dette blokkeres av USA. FN virker handlingslammet. Når skal Norge si fra og reise kritikken mot USA?

Det er bra at den norske regjeringen støtter kravet om våpenhvile, men den taler med to tunger:

Fortsatt produserer de norskeide selskapene Nammo og Kongsberggruppen deler til raketter, rakettmotorer og jagerfly, som via våpenselskaper som Raytheon og Lockheed Martin i USA, havner i Israel. Vi registrerer ingen reaksjon fra norske myndigheter.

Jemen angriper nå skipstransport med forbindelse til Israel så lenge Israel gjennomfører folkemord og fordrivelse av palestinere i Gaza. Dette er et virkemiddel for å tvinge Israel og USA til våpenhvile. Istedenfor å forsterke presset på Israel og USA for å få til våpenhvile, stiller Norge seg nå på USA og Israels side gjennom deltagelse i «Combined Maritime Forces (CMF)», en USA ledet koalisjon rettet mot Jemen. Foreløpig deltar Norge med 10 stabsoffiserer for å sikre skipstransport og forsyninger til Israel gjennom Rødehavet. USA og UK har nå eskalert krigen i Midtøsten ved å rette militære angrep mot Jemen. Hører vi fordømming fra Norge?

Sør-Afrika har reist sak mot Israel gjennom FNs International Court of Justice (ICJ) med anklager om folkemord og krever umiddelbar stopp i krigshandlingene. I følge AlJazeera har Sør-Afrika har fått støtte fra 13 land (Saudi Arabia, Iran, Pakistan, Marokko, Malaysia, Tyrkia , Jordan, Bolivia, Maldivene, Namibia, Pakistan, Colombia, Indonesia og Brasil) samt Den arabiske liga. Norge er ikke blant disse.

Antikrigs-Initiativet krever:

  • Umiddelbar stans i all våpeneksport som havner i Israel!
  • Tilbakekall de norske offiserene fra Rødehavet. Gjør som andre land, aksepter Jemens blokade og omdiriger skip rundt Afrikas kyst
  • Norge må stille seg bak Sør-Afrikas anmeldelse av Israel til den internasjonale domstolen ICJ i Den Haag

Publisert av Antikrigsinitiativet.

Forrige artikkelUSAs UD nekter å fordømme israelsk skyting av palestinere med hvitt flagg
Neste artikkelVil USA trekke seg ut av både Syria og Irak?
Skribent er en betegnelse vi bruker i databasen på alle som ikke er registrert der som forfattere. I de aller fleste tilfelle vil du finne forfatterens navn i artikkelen.