Pentagon vurderer en allianse mellom kurdiske SDF og Syrias regjering

0
USA-soldat i Nord-Syria / U.S. Marine Corps photo by Lance Cpl. Zachery Laning/Released 170324-M-SA496-027.JPG

Hovedstrategien til USA for å svekke Syria og opprettholde den ulovlige okkupasjonen av rundt 30% av landets territorium har vært å gjøre det kurdiske SDF til sin milits og sitt redskap nordøst for Eufrat. Det har gjort det mulig for USA med en liten innsats av egne styrker å holde området okkupert, nekte Syria adgang til viktige olje-, vann- og landbruksressurser og å stjele Syrias olje.

Etter at USAs baser i landet har kommet under angrep fra motstandsbevegelsen har USA vært nødt til å trekke seg tilbake fra Hemo-basen i al-Hasakeh-provinsen nær grensa til Tyrkia.

Dette har fått krefter i Pentagon til å begynne å tenke nytt om sin rolle i Syria. Avisa Al-Monitor skriver at Pentagon drøfter en ny politikk som går ut på å støtte en allianse mellom det kurdiske SDF og Bashar al-Assads regjering i Syria. Pentagon floats plan for its Syrian Kurd allies to partner with Assad against ISIS.

Al-Monitor skriver:

Pentagon har lagt en plan for sine syrisk-kurdiske allierte i kampanjen mot Den islamske staten (ISIS) for å samarbeide med det syriske regimet, en del av en fornyet gjennomgang av USAs Syria-politikk som for tida pågår ved utenriksdepartementet og for som Tyrkia, en viktig NATO-alliert, har blitt bedt om å gi sine innspill, ifølge velplasserte kilder med kjennskap til diskusjonene. De snakket med Al-Monitor på betingelse av at de ikke kan identifiseres ved navn.

Konturene av den foreslåtte strategien ble tatt opp under et møte innkalt av Det hvite hus’ nasjonale sikkerhetsråd (NSC) på anmodning fra forsvarsdepartementet for en Interagency Policy Committee (IPC) som samlet representanter fra utenriksdepartementet, CIA og andre relevante interessenter, og som fant sted 18. januar på «under»- eller desk officer-nivå, bekreftet kildene.

Ikke overraskende kaller SDF dette «en råtten plan».

Da han snakket med Al-Monitor sent søndag, uttrykte SDF-sjef Mazlum Abdi overraskelse og vantro over den foreslåtte strategien. Abdi understreket det anstrengte forholdet mellom de syriske kurdiske styrkene og den syriske Assad-regjeringen, og sa at ideen var «helt ulevedyktig».

Krigene i Midtøsten begynner å bli veldig kompliserte for USA, og det er helt tydelig at motstandsaksen ikke har tenkt å gi seg, men derimot trappe opp krigen mot Israel og mot USAs baser.

Den israelske avisa Yedioth Ahronoth kunne i 2021 avsløre at Israel kjøpte billig syrisk olje fra de SDF-kontrollerte områdene. Slik har altså USA/SDF stjålet syrisk olje og skaffet SDF inntekter ved å sikre Israel billig olje. Det er klart at dette er en trafikk som motstandsaksen vil komme til å stanse nå.

I 2019 kunne Times of Israel avsløre at Israel hadde trappet opp sin støtte til SDF etter at USA begynte å skalere ned sin tilstedeværelse.

Dette er et faktum det kan være vanskelig å forsvare for SDFs europeiske tilhengere under Israels pågående folkemord i Gaza.

Forrige artikkelGuterres: Å nekte en palestinsk stat er «helt uakseptabelt»
Neste artikkelKina samler 134 land for en omfattende reform av WTO og det globale finanssystemet