USAs gjeld passerer 34.000 milliarder dollar – dette vil ende med et brak

0

US Treasury har brukt nyåret til å publisere den siste statusen for USAs samlede gjeld, og den viser at den tidligere supermakta har dratt på seg en gjeld på heftige 34 billioner dollar eller 34.000 milliarder dollar.

Det er mer enn tre ganger USAs gjeld i 2009 da den var på 10,6 billioner. De siste to årene har gjelda økt med 4 billioner, og den siste billionen kom på de siste tre månedene. Vi begynner å snakke om eksponentiell vekst her. Det er dramatisk. Det lukter Weimar-republikk lang vei.

Det ser vi spesielt godt når vi ser på hva det koster å betjene denne gjelda. Se på grafen for rentekostnader:

Fra nyttårsskiftet for to år siden har rentekostnadene gått opp fra ca. 0,45 billioner til 1,05 billioner.

Dette er helt opplagt ikke til å leve med.

Riktignok viser USAs myndigheter til en angivelig vekst i økonomien på 547 milliarder nominelle (ikke virkelige) dollar, men hva hjelper det når budsjettunderskuddet er på 622 milliarder dollar.

En prognose for USAs gjeldsutvikling de neste 25 årene ser slik ut i et historisk perspektiv:

Det er derfor de vil kræsje verdensøkonomien gjennom lockdown The Great Reset og polykriser som World Economic Forum snakker om. De som prøver å styre dette showet har for lengst skjønt at USAs og dermed den USA-dominerte delen av verdens økonomi ikke er liv laga. Den amerikanske dollaren er søppel skjult bak fordums storhet, og det er like før hele verden blir klar over det.

WEF: We’re on the brink of a ‘polycrisis’ – how worried should we be?

2024 er året for BRICS 10 under det russiske presidentskapet, og det er ingen tvil om at denne gruppa vil syne amerikanerne kortene. Avdollariseringa vil skyte fart og overgang til handel i lokale valutaer vil gå veldig fort.

Til nå har USA bare kunnet trykke penger og statsobligasjoner og la resten av verden betale gjelda. Den tida er snart slutt. De største kjøperne av amerikanske gjeldsobligasjoner har sluttet å kjøpe dem.

Derfor er det ikke bare skuespill når Kongressen avsluttet 2023 med å ikke bli enig om budsjettet for utenlandskrigene. USA har ikke råd til Ukrainakrigen og støtten til Israels folkemord. Derfor vil de ha land som Norge til å betale så mye som mulig for katastrofen i Ukraina. Og der har de jo et poeng. De vet jo at Norge har noen av verdens dummeste og mest servile politikere, folk som bare elsker å gi bort fedrelandets arvesølv til energispekulanter, våpenprodusenter og korrupte oligarker. Men i det sluket som vi her ser åpne seg vil selv oljefondet vil forsvinne som dogg for sola når raset går.

«Hvordan gikk du konkurs? spurte Bill. «På to måter,» svarte Mike, «først gradvis og så plutselig». Dette skriver Ernest Hemingway i Og solen går sin gang.

Det kan stå som devise for dagens økonomiske politikk i USA og Vesten.

Forrige artikkel2024: BRICS 10 er i gang
Neste artikkelNår man holder de uvaskede massene på en armlengdes avstand
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).