Tyrkia og Malaysia støtter Sør-Afrikas sak mot Israels folkemord

0
Tyrkias president Recept Erdogan med Israels president Isaac Herzog i Ankara i 2022. (Haim Zach, Israels pressekontor, CC BY-SA 3.0)

Det sørafrikanske utenriksdepartementet forventer angivelig at andre land snart vil følge etter og uttrykke støtte til saken i verdensdomstolen.

Av Julia Conley.

Common Dreams

Sør-Afrika er ikke lenger alene om å bringe sin sak om folkemord utført av den israelske regjeringen, til Den internasjonale domstolen. Det tyrkiske utenriksdepartementet og det malaysiske utenriksdepartementet har varslet at de støtter saken.

Det tyrkiske utenriksdepartementets talsperson Oncu Keceli, sa onsdag at de som er ansvarlige for drapene på titusenvis av palestinere i Gaza siden 7. oktober «må holdes ansvarlige for folkeretten».

«Israels drap på mer enn 22.000 palestinske sivile, hvorav de fleste var kvinner og barn, i nesten tre måneder i Gaza, bør ikke gå ustraffet på noen måte,» sier Keceli. «Vi håper at prosessen vil bli fullført så snart som mulig.»

ICJ skal etter planen behandle saken i dag og i morgen, 11.01.-12.01. Det er ventet at israelske representanter vil møte i høringen.

Internasjonale rettighetsgrupper utstedte onsdag en oppfordring til andre land om å sende inn erklæringer til domstolen om å gripe inn, en domstol hvis autoritet Israel anerkjenner, for å styrke Sør-Afrikas sak.

Det tyrkiske utenriksdepartementet sa at det forventer «at ICJ innenfor rammen av Sør-Afrikas dokument, vil avgjøre midlertidige tiltak som involverer de som skal stoppe Israels angrep på Gaza.»

Malaysias statsminister Anwar Ibrahim taler til FNs generalforsamling i september 2023. (Foto: UN Photo/CIA Pak)

Malaysias utenriksdepartement sa sent tirsdag at det «ønsker velkommen søknaden fra Sør-Afrika som innleder sak mot Israel … om Israels brudd på sine forpliktelser i henhold til 1948-konvensjonen om forebygging og straff av forbrytelsen folkemord, i forhold til palestinere på Gazastripen.»

En talsperson for det sørafrikanske utenriksdepartementet sier til The Jerusalem Post at de forventer at andre land snart vil følge Tyrkia og Malaysias ledelse og støtte saken.

I sin 84-siders klage detaljerte Sør-Afrika den folkemorderiske hensikten som har blitt vist i mange offentlige uttalelser fra Israels statsminister Benjamin Netanyahu, president Isaac Herzog og andre toppembetsrepresentanter, samt Israels bombardement av sivile mål og tvungen forflytning av sivile.

Fredag sluttet Jordan seg også til saken mot Israel.

Julia Conley er skribent for Common Dreams.


Denne artikkelen er fra Common Dreams.

Turkey, Malaysia Back South Africa’s Genocide Case Against Israel

Oversatt for steigan.no av Espen B. Øyulvstad

Forrige artikkelBRICS-medlem Sør-Afrika stiller sionismen for retten
Neste artikkelJemens Ansarullah angrep US Navy med droner og missiler
skribent
Skribent er en betegnelse vi bruker i databasen på alle som ikke er registrert der som forfattere. I de aller fleste tilfelle vil du finne forfatterens navn i artikkelen.